🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Обезценка на запаси в хранилището в Чирен доведе "Булгаргаз" до загуба

За деветте месеца отрицателният резултат е 22.603 млн. лв.

Значително увеличение има и на разходите за съдебни такси и разноски
Значително увеличение има и на разходите за съдебни такси и разноски
Значително увеличение има и на разходите за съдебни такси и разноски    ©  НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ
Значително увеличение има и на разходите за съдебни такси и разноски    ©  НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" отчита загуба от 22.603 млн. лв. за деветмесечието на годината. Това е сериозно влошаване на финансовия резултат в сравнение с година по рано, когато компанията е била на печалба от 40.337 млн. лв. В сравнение с шестмесечието на 2015 г. загубата на "Булгаргаз" намалява с 34%.  Според изпълнителния директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов загубата за деветмесечието се дължи на обезценка на материални запаси в газохранилището в Чирен.

За цялата 2015 г.  намалението на цената на природния газ е общо 30%. Разликата между нея и продажната цена на дружеството през тази година намалява до 34.22 лв. за 1000 куб. метра при 46.67 лв. за миналата. От "Булгаргаз" отчитат, че ако към цената не се добавя такса пренос от 19.73 лв. за 1000 куб. метра, компанията би била на печалба от 14.49 млн. лв.

Без увеличение от януари

Увеличение на цената на природния газ няма да има и от януари 2016 г., коментира Петьо Иванов. По думите му цената, определена от регулатора за последното тримесечие на 2015 г. от  415.20 лв. за 1000 куб. метра, вероятно ще се запази. Ако изобщо има промяна, тя няма да е в посока нагоре, допълни той. Иванов обясни, че тази прогноза е свързана със спада на цената на петрола и повишението на курса на долара спрямо лева. Официално дружеството ще обяви прогнозата си за цените на газа за януари на 10 ноември, а месец по-късно ще подадат заявлението си в енергийния регулатор.

Приходи и разходи

Според финансовия отчет основните приходи (99.42%) за деветте месеца очаквано са от продажбата на природен газ и са били 1.059 млрд. лв. С най-голям дял в графа "други приходи" пък са от начислени неустойки на клиенти - 3.719 млн. лв., което е намаление от 61% спрямо същия период на миналата година.

С най-голям дял в общите разходи е себестойността на продадения природен газ, който е с 0.89% по-скъп в сравнение с деветмесечието на 2014 г. От компанията обясняват, че това се дължи както на по-голямото реализирано количество, така и на по високия курс на долара спрямо лева. Значително увеличение има и на разходите за съдебни такси и разноски, които са 704 хил. лв., или два пъти повече на годишна база. Причина за това е сключеният през юли договор с адвокатската кантора White and Case. Тя беше наета срещу 150 хил. евро, за да защитава компанията заедно с "Булгартрансгаз" и Български енергиен холдинг в започнатата от Европейската комисия процедура във връзка със съмнения за нарушение на конкурентните правила.

Разходите на "Булгаргаз" за съхранение на природен газ за периода намаляват с 40%, което се дължи на по-малкото нагнетени количества в газохранилището Чирен. Разходите за дейността също са спаднали - със 70.26%, което се дължи на намалението на платените неустойки заради забавени плащания към доставчици. Причина за това е, че задълженията на дружеството са предоговорени и се плащат в срок, се посочва в отчета.

Длъжници

Вземанията на "Булгаргаз" от клиенти продължават да са значителна сума и към края на септември са 148.731 млн. лв. Най-големият длъжник продължава да е "Топлофикация - София" с близо 70 млн. лв. Топлофикациите на Христо Ковачки в Плевен, Бургас и Враца също дължат общо 48.230 млн. лв. "Лукойл Нефтохим" е третият по големина длъжник с просрочени плащания за 14.108 млн. лв.

Каре

"Булгартрансгаз" отново на печалба

Държавната "Булгартрансгаз" продължава да отчита изключително добър финансов резултат за деветмесечието. Дружеството увеличава печалбата си до 75.407 млн. лв. при 54.3 млн. лв. за полугодието на 2015 г. Спрямо деветте месеца на 2014 г. това е повишение от 30%. В същото време общите приходи са намалели с 7.7 млн. лв. Основната част от приходите са формирани от преноса на природен газ в страната и транзитирането му към Турция, Гърция и Македония.

Все още няма коментари
Нов коментар