Разширението на газохранилището "Чирен" ще получи еврофинансиране

Проектът ще може да търси до 110 млн. евро чрез програмите на ЕС, тъй като е обявен за приоритетен за общността

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителният директор на "Булгатрансгаз" Георги Гегов дадоха старт на разширяването на газовото хранилище "Чирен"
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителният директор на "Булгатрансгаз" Георги Гегов дадоха старт на разширяването на газовото хранилище "Чирен"
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителният директор на "Булгатрансгаз" Георги Гегов дадоха старт на разширяването на газовото хранилище "Чирен"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителният директор на "Булгатрансгаз" Георги Гегов дадоха старт на разширяването на газовото хранилище "Чирен"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

 

230 млн. евро струва разширяването на газохранилището, което ще увеличи капацитета му двойно. 

Почти половината от средствата за разширяването на единственото газово хранилище в България "Чирен" - около 110 млн. евро, ще бъдат осигурени от европейски програми. Общата стойност на проекта е 230 млн. евро. Това съобщи изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов преди официалната церемония, с която се даде начало на модернизацията на "Чирен". 

В началото на октомври разширението на хранилището получи статут на проект от общностно значение за ЕС, което ще позволи и отпускането на европейските средства. По думите на Гегов, цитиран от различни медии, тепърва ще се уточнява как точно ще се кандидатства за това финансиране - дали ще се използва планът "Юнкер" или друга опция.

Планът за модернизация

Първият етап от модернизацията на "Чирен", предвижда да бъдат направени два нови сондажа, с което дневният добив на газ от хранилището ще се увеличи от 4.2 млн. куб. метра до 5 млн. куб. метра. Всеки един от сондажите ще струва 5 млн. евро, като за изпълнител е избрана компанията "Проучване и добив на нефт и газ", част от групата на "Химимпорт". Първият от сондажите трябва да завърши до края на зимния период. Вторият, който ще позволи в хранилището да се съхранява по голямо количество газ, ще започне през 2016 г., коментира Гегов.На втори етап от разширяването се  предвижда капацитетът за съхранение на природен газ да се увеличи двойно до 1 млрд. куб. метра. За целта е нужно да бъдат направени още 10 нови сондажа. Гегов обясни, че планът е работата по тях да приключи след 2 години.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която също присъства на церемонията, припомни, че за този втори етап все още не е взето окончателно инвестиционно решение. За целта е нужно да се направи 3D сеизмично проучване, за което в момента тече процедура за избор на изпълнител, което да покаже дали подобно разширение е възможно. Това изследване е на стойност 3.8 млн. евро и то също ще бъде финансирано с евросредства.

Интерес за съхранение?

Разширението на "Чирен" на практика ще даде по-голяма сигурност на България по отношение на газовите доставки, особено през зимните месеци, когато потреблението е най-високо. По-големият капацитет ще донесе и икономически ползи, тъй като "Булгаргаз" ще може да купува по-големи количества, когато цената е най-ниска. По думите на Гегов в момента цената на природния газ е най-ниска от години, а "Булгаргаз" има финансов ресурс да си позволи да нагнетява количества в хранилището.

Двойното разширение на капацитета на хранилището би имало по-голям икономически смисъл, ако други пазарни участници също проявят интерес да съхраняват в него. На проведените до момента процедури обаче нито една компания освен "Булгаргаз" не е проявила интерес. Въпреки че по думите на Гегов "Чирен" предлага най-ниската цена за съхранение в Европа, която към момента е 2.49 лв. за 1000 куб.м (определя се от КЕВР).

Според Валери Петров, началник на управление "Съхранение на природен газ" в "Булгартрансгаз" обаче, след години, когато се очаква през страната ни се транизитира не само руски природен газ, може да се окаже, че капацитетът на "Чирен" е дори недостатъчен. Петров припомни, че алтернатива за изграждането на второ газохранилище е находището "Галата", което е почти изчерпано.
"

Чирен" в числа

До края на октомври (когато завършва сезонът на нагнетяване) в "Чирен" ще има 460 млн. куб. метра газ от максимално възможни 550 млн. Общо експлоатационните сондажи, които се използват в момента, са 22. Най-големият добив, осъществен за един сезон, е 390 млн. куб.м, но през последните три години той е спаднал до 300 млн. куб.м заради по ниското потребление в страната. Хранилището съществува от 41 години, като за този период в него са нагнетени 10 милиарда куб. метра и са добити 8 милиарда куб. метра газ.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vey avatar :-|
    vey
    • + 4

    "...Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителният директор на "Булгатрансгаз" Георги Гегов дадоха старт на разширяването на газовото хранилище "Чирен"..." "...Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която също присъства на церемонията, припомни, че за този втори етап все още не е взето окончателно инвестиционно решение. За целта е нужно да се направи 3D сеизмично проучване, за което в момента тече процедура за избор на изпълнител, което да покаже дали подобно разширение е възможно..." Ех "Капитал", нещо сте се пообъркали!? Тези два сондажа не са част от разширение на капацитета на хранилището, а ще дадат възможност за по- големи количества газ да бъдат добивани дневно от хранилището, същото важи и за нагнетяване на по- големи количества газ дневно. Това е! Къде точно видяхте, че това е част от разширение капацитета на газохранилище Чирен?

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 3

    Айде Баце да черпи !

    Цял хъб на половин цена !!!

    Нередност?
Нов коментар