🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Булгаргаз" предлага цената на природния газ да намалее с 1.63% от януари

От компанията очакват по-ниски доставни цени на горивото

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Минимално намаление на цената на природния газ с 1.63% предвижда "Булгаргаз" от началото на 2016 г. Това става ясно от обявените от дружеството разчети, които по закон трябва да бъдат оповестени в средствата за масова информация един месец преди официалното им внасяне в енергийния регулатор. Ако прогнозата на "Булгаргаз" се запази и бъде одобрена, през първото тримесечие на 2016 г. природният газ ще струва 408.45 лв. за 1000 куб. метра без акзциз и ДДС. Това е намаление от 6.75 лв. спрямо сегашната цена.

От газовото дружество обясняват намалението на цената с очакваните по-ниски доставни цени на природния газ. Ден по-рано изпълнителният директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов коментира, че очаква цената да се запази непроменена спрямо сегашната или да има леко понижение. Той обясни, че това се дължи както на спада на цената на петрола, така и на повишението на курса на долара спрямо лева.

Напразни опасения

Очакваното намаление от януари на практика е незначително на фона на понижението на цената на природния газ за 2015 г. - общо с 30%. През октомври регулаторът одобри намаление от 14.26%. Възможно е обаче КЕВР да прецени, че намалението от януари може и да е по-голямо от предложеното от "Булгаргаз". Така или иначе опасенията на КЕВР, че може да има повишение на природния газ през зимния период, явно няма да се сбъднат. Това беше една от основните причини цената на парното да не бъде променяна, въпреки че основния за това даде значително по-ниската цена на природния газ от октомври.

Лоши резултати

Намалението на цената на природния газ обаче не се отразява положително на финансовото състояние на газовото дружество. За деветмесечието на 2015 г. то отчита загуба от 22.603 млн. лв. Петьо Иванов обясни тази загуба основно с обезценка на материални запаси в газохранилището в Чирен. Това на практика е сериозно влошаване на резултата в сравнение с деветмесечието на 2014 г., когато дружеството е било на печалба от 40.337 млн. лв.

За сравнявания период разходите за природен газ са с 0.89% по-високи спрямо деветмесечието на 2014 г.  като основната причина за това е високият курс на долара спрямо лева.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    propeller avatar :-|
    propeller
    • + 2

    Милите, не са пропуснали да се оплачат за 'Лоши резултати', което би следвало да няма никаква връзка с новината за епохалното намаление, понеже : '...обясняват намалението на цената с очакваните по-ниски доставни цени на природния газ'.

    Как да не ги съжали човек завалиите, с тез лоши резултати не се живее, я дигнете го тоя газ, стига намаления.

    Нередност?
Нов коментар