🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вотът на чуждиците

В селата около Бойчиновци кандидати за кметове масово си внасяха избиратели

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ето, вижте го кмета посреща хората оттук и ги води да гласуват. Ей сега преди малко даде 20 лв. На едно момче", казва Красимир Костадинов. Часът е около 10 сутринта в деня на изборите в неделя, но градусът на напрежението около избирателната секция в с. Охрид, община Бойчиновци, е доста висок. Там, освен избиратели, са се събрали и шестимата кандидати за кмет, които си отправят взаимни обвинения във внос на гласоподаватели от други населени места.

Охрид е едно от селата в малката монтанска община, където според справката на ГРАО, разпространена в средата на месец май, бяха регистрирани подозрително много хора по настоящ адрес през първите четири месеца на годината. Общо за цялата община Бойчиновци, чието население е малко над 9000 души, броят на регистрираните по настоящ адрес от януари до април е 362 - в сравнение със 71 за същия период на миналата година, според справката на ГРАО. Масовите регистрации са в няколко села на общината, като най-фрапиращ е случаят в с. Охрид. Само за първите четири месеца на миналата година там са регистрирани общо 78 души по настоящ адрес. Още толкова са регистрирани и за последните четири месеца на миналата година. От справка на ГРАО се вижда, че през предходните години такъв наплив изобщо не е имало – регистрирани са по един, двама или трима души.

Чуждици от околните села

Кметът на с. Охрид и кандидат за четвърти мандат от ГЕРБ Трифон Денков отрича в селото да гласуват външни хора. "Това са си наши хора, които притежават къщи и имоти тук. Едните живеят тук, другите - в други населени места. Моите деца дойдоха от София. Имахме четири проверки от икономическа полиция, ГРАО и община Бойчиновци и те не установиха нарушения", казва кметът. На въпроса защо този наплив от хора, които се регистрират по настоящ адрес, се е случил масово половин година преди изборите той отговаря: "За да можеш да участваш в проект, искат селото да има 500 жители. Ако нямаме толкова жители, пропадаме." Попитан дал ли е пари на момчето, за което сигнализира Красимир Костадинов, кметът казва, че повече няма да говори.

Част от събралите се хора обаче посочват въпросното момче. То потвърждава, че кметът му е дал парите. Първоначално казва, че ги е получил, за да докара с колата дядо си да гласува. Впоследствие добавя и, че трябва да докара още около двайсетина души до секцията за гласуване.

Фотогалерия: Изборен туризъм в община Бойчиновци

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Цялата галерия

Хората не приемат обяснението на кмета. Казват, че на хартия жителите на селото са около 523-ма като местните са триста, а регистрираните по настоящ адрес - 220. Разказват, че поискали информация от кметството да им кажат адресите, на които са регистрирани тези хора, но не я получили. "Казаха ни, че това са лични данни, а проверката, която направиха от Бойчиновци, беше имитационна", добавят те.

Твърдят също, че масовите регистрации на хора по настоящ адрес са правени освен от кмета, и от служителката от административно обслужване в кметството Първолета Вълова – също кандидат за кмет, от партията на Яне Янев РЗС.

"Навсякъде има такива регистрации. Всеки може да се регистрира, където пожелае, ако отговаря на закона. Насила никой не може да накараш, нито пък да подписваш някого", казва тя. Обяснява, че в Охрид има много хора, които са с постоянен адрес в Монтана, но си живеят в селото. Казва обаче, че е регистриала "всякакви хора".

"Някой например решава да приеме човек на неговия имот. Аз какво да му кажа? Той е собственик на имота", добавя Вълова. Признава обаче че в селото има къщи, в които са регистрирани по пет човека. Както и, че освен тя, регистрации по настоящ адрес е правил и кметът Денков. "Те и от ГРАО се учудиха на това при проверката", разказва Вълова.

Докато Вълова обяснява, от порутената сграда на бившето училище в селото, където е избирателната секция, излиза мъж и казва на висок глас: "Вътре има чуждици, които гласуват". С думата "чуждици" хората от с. Охрид и другите села от общината наричат внесените от кандидатите за кметове избиратели.

На опашката за гласуване се е подредил и Спиридон, за когото хората от Охрид твърдят, че е чуждица. Той казва, че от 2-3 месеца живее в къщата на Трайко Занков. "Дойдох тука, защото тук ми е по-добре", обяснява той. Казва, че познава Трайко от двайсетина години, плаща му 15-20 лв. наем. "Не живеят други хора при него, само аз живея", твърди Спиридон.

"Живее. Аз съм самотен човек", потвърждава Трайко Занков, който е на 89 години. Казва и, че при него живеят 4-5 човека, защото е пенсионер и така си помага. На въпрос колко точно хора живеят при него, той повтаря "четири-пет". Попитан какъв наем му плащат, Занков отговаря: "Работят момчетата и момичетата. Плащат ми да ядем." Уточнява, че Спиридон живее при него с прекъсвания - "по два, по три, по четири месеца". Къщата на Занков се намира на ул. "Осма" в единия край на селото. На един етаж е и изглежда тясна за шест човека. Съседката отсреща Райка твърди, че в нея живее само дядо Трайко и не е виждала други хора. "Тук в къщите наоколо живот има само в две къщи", казва тя.

Костадин Йорданов пък разказва, че на негов незастроен парцел също има регистриран човек. Разбрал за това случайно – след като получил в различен интервал от време три плика със сметки за телефон на името на Петър Славков Ангелов. "Занесох пликовете в кметството без да ги отворя и се поинтересувах кой е този човек и защо сметките се получават на този адрес. Отказаха ми с аргумента, че това били лични данни", казва той. Парцелът му на ул. "Първа" се намира точно до къщата му, но е с отделен адрес, защото теренът е съседен.

Йорданов разказва и, че докато е гласувал е видял в секцията осем човека от съседното село Палилула. Населението му е под 100 души и там не избират кмет, а ще имат кметски наместник. Между тях видял и свои познати. "Питам ги: "Кажете ми на коя улица живеете тук. Ти имаш къща палат в Палилула, а сте дошли да гласувате тук", разкавза той и добавя: "Ако сега отидете в съседното село ще намерите Тотьо Хъша, Георги Кончето и Севдалин там, а те също гласуваха тук, защото кметът ги е регистрирал и платил. На изборите за президент или на парламентарните избори тези няма да ги има тук", казва Йорданов.

Хората в Охрид казват, че в селото живеят около 25% роми, но повечето от регисрираните по настоящ адрес са българи.

Чуждици от Бойчиновци

Пред училището в с. Портитовци, където е изборната секция, множество гневни роми са обградили мъж. "Питайте го този защо гласува тук. Той е чуждица, не живее в нашето село", казват те. "Искаме свободни избори, народът свободно да реши кой да е кмет, а...", казва един от младежите. Мъжът, срещу когото протестират ромите, отказва да каже откъде е, дали настоящият му адрес е в селото и бързо напуска площадчето. Оказва се, че е от Бойчиновци и е директор на дирекция в общината. Хора от селото твърдят, че адресна регистрация в Портитовци има и секретарят на общината в Бойчиновци Илияна Александрова, при това на адреса на кмета Таня Петрова.

Ромите казват, че не знаят точния брой на хората, които са регистрирани по настоящ адрес заради изборите. Обвиняват досегашния кмет от ДПС Таня Петрова, която сега се кандидатира за нов мандат, но от ГЕРБ. Според ГРАО за първите четири месеца на годината в селото са регистрирани 19 човека като само за месец март техният брой е 13.

"Няма много регистрирани по настоящ адрес. Няма изборен туризъм – това мога да ви кажа", казва кметът Таня Петрова. Обяснява, че повечето от регистрираните са хора от селото, които заради социалните помощи се местят от един адрес на друг. "Други са регистрирани, защото работят", допълва тя. Петрова казва, че регистрациите са проверявани и не са констатирани нарушения. "Те се самонавиват", смята кметът. Докато говори, ромите я сочат и казват, че главният инициатор за внасяне на избирателите е съпругът й Румен Петров, бивш общински председател на ДПС, сега от формацията на Николай Бареков. Обвиняват кмета, че през целия й мандат всички обществени поръчки се изпълняват от съпруга й. 95% от населението в Портитовци са роми. "Тя си мисли, че ние като сме цигани сме прости. Повечето от хората в нашето село са среднисти. Аз живея в София и съм дошъл да подкрепя нашия кмет, но като видях сутринта колко много народ-чуждица идват тук и гласуват... Не ги познаваме", казва Красимир Каменов. И добавя, че техният кандидат за кмет е Кирил Янев. Ромите твърдят, че бройката на гласувалите по настоящ адрес е между 20 и 30 човека. "Има хора, които са от село, но живеят на други места и ние против тях нямаме нищо. Но гласуват и такива, които нямат нищо общо със селото", казва младеж. Двамата с Янев ни водят до къща, за която твърдят, че на адреса й са регистрирани 10 души. Къщата е необитаема, без прозорци и обрасла с бурени.

Чуждици с имоти

Схемата за внос на избиратели в другите три села – Мърчево, Кобиляк и Мадан, е малко по-изчистена. Там регистрираните по настоящ адрес в последния момент са хора, които от дълги години живеят другаде, но все пак имат имоти в селото или роднини. Според ГРАО в Мърчево, което е малко над 800 жители, за първите четири месеца на годината са регистрирани по настоящ адрес 48 човека, в Кобиляк, където жителите са 380 – 39 души, а в Мадан, което има 764 жители население – 61 човека. Хората от Мърчево казват, че регистрираните по настоящ адрес са основно от Монтана и Враца, имат наследствени имоти, но от десетина години не са идвали изобщо в селото. Казват, че кметът Иван Иванов (ГЕРБ) ги регистрира. "Тези хора дойдоха сутринта и гласуваха. Аз съм на 47 години вече и част от хората изобщо не ги познавам", казва мъж от Мърчево. От кметството в Мадан казват, че избирателите в селото са 670 и от тях 130 са заявилите да гласуват по настоящ адрес. Според кмета Наташа Найденова (БСП) повечето от тях живеят другаде, но си имат имоти или роднини в Мадан. Разказва, че човек от селото е регистрирал в къщата си четирима души през месец март като казал, че ще правят ремонт на къщата му. "За мен тези хора бяха нередовни, не живееха в къщата. Месец след като се регистрираха по настоящ адрес получих писмо, че единият от тях го издирва полицията", казва тя. И твърди, че регистрираните в началото на годината 61 човека са хора на двама от кандидатите за кмет. За селото кандидатите са общо осем.

Равносметката от първия тур на местните избори в селата в община Бойчиновци с внесени избиратели е следната: двамата кандидати за кмет на с. Охрид, които си регистрираха избиратели, отиват на балотаж като Трифон Денков (ГЕРБ) води убедително с 48.46% срещу секретаря си в кметството Първолетка Вълова (РЗС), която има малко под 30%. В Портитовци кандидатът на ромите Кирил Янев води с малко над 1% пред сегашния кмет Таня Петрова (преди от ДПС, сега от ГЕРБ). Не е изключено на балотажа в неделя решаващи за избора да се окажат точно чуждиците.

 

ДПС в ГЕРБ

В общинския център Бойчиновци нямаше случаи с регистрирани по настоящ адрес, но интригата в кметския вот беше свързана с разцеплението на ГЕРБ в града. Там изненадващо партията на Бойко Борисов заложи на сегашния кмет Светлин Сретениев, който на предишните избори се кандидатира от РЗС. Местният лидер на ГЕРБ Славей Костадинов пък се кандидатира от Народен съюз. В Бойчиновци неофициално твърдят, че зад кандидатурата му стои бившият депутат от ГЕРБ от Монтана Димитър Аврамов, който през 2012 г. беше арестуван за търговия с влияние. От ГЕРБ пък са привлекли изцяло основните фигури на ДПС в общината. На четвърто място в листата за общински съветници на партията на Борисов са общинският председател на ДПС в Бойчиновци Младен Аврамов. На шесто място пък е свъраният с ДПС Съботин Кошеджиев от с. Лехчево. И двамата бивши активисти на движението влизат като общински съветници от ГЕРБ.

Двамата кандидати за кмет сега са на балотаж, но Сретениев има значителна преднина пред опонента си.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4
    • + 3

    Е така е при делегираната демокрация, всичко се продава и купува.... Кметския престол на село също!!!

    Нередност?
  • 2
    mofo avatar :-|
    mofo
    • - 2
    • + 1

    Това ще стане отживелица след още някоя и друга година. На тези избори направо си се внасяха нови чували с верни протоколи, ех тези калинки от ЦИК все ще се объркат кой да пусне ма то не е лесно .Мутра рулз

    Нередност?
  • 3
    brannik1914 avatar :-?
    brannik1914
    • + 3

    Капитал, пропуснали сте най-важното - голямата борба в Бойчиновци е за общински кмет. Проучете как точно сегашният кмет стана кандидатът на ГЕРБ и то в разрез с единодушното решение след гласуване на всички членове (над 100) на местната организация на ГЕРБ да се издигне основният му опонент и основател на ГЕРБ в района. Проучете и интересните резултати от секцията в старческия дом в с. Владимирово... страшно е и големи пари играят (говори се за 300 000лв).

    Нередност?
  • 4
    ehs1428919000397698 avatar :-|
    svilen mollov

    около двайсетина души ??????????????????

    Нередност?
Нов коментар