Очакваният триумф на ГЕРБ

Първият тур на местните избори затвърждава доминацията на Бойко Борисов в националната политика, реформаторите запазват резултата си, БСП върви надолу

Партията на Бойко Борисов спечели много големи градове и ще затвърди победата на втория тур следващата седмица
Партията на Бойко Борисов спечели много големи градове и ще затвърди победата на втория тур следващата седмица
Партията на Бойко Борисов спечели много големи градове и ще затвърди победата на втория тур следващата седмица    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Партията на Бойко Борисов спечели много големи градове и ще затвърди победата на втория тур следващата седмица    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От току-що приключилия първи тур на местните избори има един безспорен победител – кметът на Бургас Димитър Николов, който печели с феноменалните 84%. Това е сериозно подобрение спрямо 70-те му процента от предните местни избори през 2011 г. В национален мащаб победата очаквано отива при ГЕРБ, чийто кандидат е Николов, като освен Бургас управляващата партия ще триумфира още в София, Стара Загора, Габрово, Велико Търново и Варна, както и още четири по-малки областни центъра. На втори тур партията на Бойко Борисов отива с предимство в Хасково, Шумен, Пловдив, Монтана и Сливен, където има солидни шансове да спечели. В няколко други града като Видин и Враца ГЕРБ също има шансове.

В тези избори за разлика от друг път губещите са повече от печелившите. Реформаторският блок, въпреки че е втора политическа сила в София, не успя да надскочи тавана си. Възможна е победа на РБ в Плевен, но загуба в Хасково (което за тях може би е и за добро, като се има предвид компрометираният им кандидат в града). БСП очевидно продължава да свива влиянието си, а НФСБ не успя да покаже някакви особени резултати, които да оправдаят парламентарните й претенции.

Данните за гласувалите за отделните партии на национално ниво показват, че местните избори не разместват картината от последните парламентарни избори от 2014 г. Според предварителните данни на "Алфа Рисърч" ГЕРБ печели 34.5% от всички гласове, БСП - 15.4%, ДПС - 14.6%, а Реформаторският блок - 9%, което е почти толкова, колко партиите взеха и през миналата година. Единственият ясен губещ е Патриотичният фронт, който се разцепи на ВМРО и НФСБ. Но разширяващото се присъствие на ГЕРБ сред кметовете е признак, че на партията на Бойко Борисов й предстои най-малкото машинално разрастване на подкрепата.

Местни победи и загуби

В София очевидният победил е Йорданка Фандъкова, като тя подобрява резултата си от 2011 г. Въпреки че Реформаторският блок става втората политическа сила в София, нейният кандидат за кмет Вили Лилков събра по-малко гласове от листата на блока. Това показва, че обединението на пет партии в блока не е проработило напълно. Големият губещ в столицата е Георги Кадиев, който не само не успя да стане втори, но е и след кандидата на БСП Михайл Мирчев. По-лошото за левицата е, че дори и общият й процент в София (БСП+АБВ) пада спрямо 2011 г.

Във Варна, където се очакваше да има поне малко интрига, това не се случи. Кандидатът на ГЕРБ Иван Портних, изглежда, печели на първи тур. Това е двойно по-добър резултат за него спрямо 2011 г. Анализът откъде са дошли допълнителните гласове за Портних тепърва ще се прави, но за него със сигурност е спомогнала и подкрепата на синия варненски политически брокер Янко Станев. Големият удар във Варна е срещу БСП, която има изключително лош резултат. Кандидатът на Реформаторския блок Чавдар Трифонов има резултат по-лош от този през 2011 г., което означава, че той очевидно е стигнал тавана си, а партиите от блока ще трябва да търсят много сериозно рестартиране в града.

В Пловдив настоящият кмет Иван Тотев не успя да спечели на първи тур. Въпреки това сега резултатът му е малко по-добър от този през 2011 г. По-важното е, че основният му конкурент от Патриотичния фронт Славчо Атанасов, който е бивш кмет на града, получава по-малък процент отпреди четири години. Интересното в Пловдив е, че кандидатът на Реформаторския блок Здравко Димитров (настоящ депутат от ГЕРБ) има доста по-добър резултат от "Синята коалиция" през 2011 г. Предварителните данни сочат и че независимата Дани Каназирева също подобрява резултата си. Каназирева беше за кратко част от "Движение България за гражданите", което сега е част от Реформаторския блок. Общият им резултат би ги наредил на второ място в града и е поредната демонстрация за това, че Реформаторският блок може и да има избиратели, но има и твърде много конкуриращи се политици, които се борят за неговия вот. Изненадата е, че Георги Гергов, който се кандидатира от името на БСП, все пак успя да спечели значителен процент от гласовете на пловдивчани.

В Сливен със сигурност ще има балотаж, като настоящият кмет Кольо Милев (БСП) ще има трудна задача срещу кандидата на ГЕРБ Стефан Радев. Вероятно той ще получи част от гласовете на третия – Йордан Лечков. Сливен е интересен с това, че е един от малкото по-големи градове, които БСП успя да вземе от ГЕРБ през 2011 г.

Друга важна битка е Хасково, където ГЕРБ впрегна всички сили, за да измести настоящия кмет Георги Иванов, който тази година се кандидатира от Реформаторския блок. Първоначалните данни сочат, че той губи изборите срещу кандидата на ГЕРБ Добри Беливанов. Въпросът е дали на Беливанов ще се наложи да ходи на втори тур или не.

Така първият тур на местните избори приключва, без да има някакви много големи добри или лоши изненади. ГЕРБ затвърждава доминиращото си положение в националната политика. Реформаторите не успяват да се наложат като някаква смислена алтернатива на партията на Бойко Борисов. БСП съвсем очаквано продължава да губи подкрепа, а сред малките партии не се вижда никакво заслужаващо внимание раздвижване. Тези лесно предвидими резултати идват след предизборна кампания и гласуване, което премина с всички недостатъци на предишни избори - вяла надпревара без запомнящи се идеи, платени репортажи в повечето медии, които не помогнаха по никакъв начин за намирането на приемливи кандидати и очевидно купуване на гласове. Всичко това показва, че изборните резултати могат и да доведат някъде на власт нови лица, но не и сериозна промяна в местната власт.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jonson avatar :-|
    jonson
    • - 5
    • + 28

    ГЕРБ самостоятелно има повече гласове от БСП, ДПС и Атака взети заедно. Досега такъв резултат не бяха постигали, а това за поне за мен е много даже неочаквано. Особено като се има предвид, че все пак са управляваща партия.

    Нередност?
  • 2
    destino avatar :-P
    destino
    • - 11
    • + 8

    ГЕРБ & ДПС forever!
    Реформаторите трябва по-бързо да наберат скорост!

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 10

    До коментар [#1] от "jonson":

    Какво нещо е асфалтът , а ?

    А някои продължават да викат , че не се ядял !!!

    Нередност?
  • 4
    objective avatar :-P
    objective
    • - 1
    • + 4

    Не виждам нищо обидно за Цветанов в това, на едни местни избори, в които ГЕРБ е безусловно предизвестен фаворит, коалиционните му партньори да премерят теглото си със самостоятелни кандидатури. Резултатът показва, че картината е същата, както на последните парламентарни избори, и няма никакъв смисъл от нови, предсрочни парламентарни избори. Хубавата новина за реформаторите е, че техният блок запазва трайно позицията си на четвърта политическа сила. В заключение, крайно време е да се извършат най-сетне промените в Конституцията и една радикална съдебна реформа!

    Нередност?
  • 5
    jumbojet avatar :-?
    Дневник пропагандна газета
    • - 6
    • + 3

    До коментар [#2] от "destino":

    Не ти е весело, камуняка, не се прави... ;)

    Нередност?
  • 6
    destino avatar :-P
    destino
    • + 3

    [quote#5:"Jumbo Jet"]Не ти е весело, камуняка, не се прави... ;)[/quote]
    Не съм камуняка, но след като няма настроение "плачевно" си сложих весело...

    Нещата вървят към авторитарни партии, ГЕРБ, ДПС, АБВ, за съжаление.
    Т.е. партии, без лидерите, които бързо биха се разпаднали.

    Добрите новини са, че БСП залязва, РБ заздравиха позиция, ако може така да се каже. (макар, като структура да смятам, че БСП са по-демократични от ГЕРБ и ДПС)

    Жалко за референдума, държавата направи всичко, за да не мине границата от 50%.

    Нередност?
Нов коментар