🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

5-те милиона лева, които вкараха европрокуратурата в Бойчиновци

Разследването е за злоупотреба с европейски средства заради незавършен ремонт на пътища

Така изглеждат пътищата между някои от селата в Северозападна България
Така изглеждат пътищата между някои от селата в Северозападна България
Така изглеждат пътищата между някои от селата в Северозападна България    ©  Цветелина Белутова
Така изглеждат пътищата между някои от селата в Северозападна България    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Криво наредени бордюри, по-тънък асфалт на пътната настилка, който се рони, отворени шахти и недовършени ремонтни дейности в продължение на три години. Такава картина в центъра на Бойчиновци показа разследване на сайта glasnews.bg в средата на януари тази година. Това бяха резултатите от изпълнението на проекта на общината от област Монтана за ремонт на пътната мрежа за 5 млн. лв. с европейски средства по програмата за развитие на селските райони.

Десет месеца след излъчването на този репортаж със случая се зае европейската прокуратура в София. Общински съветници от Бойчиновци разказаха пред "Капитал", че на 23 ноември, когато се е провеждала сесията на общинския съвет, европрокурорите заедно с полицаи от главна дирекция "Национална полиция" са обискирали четири кабинета в общината, между които този на кмета Светлин Сретениев и зам.-кмета Таня Петрова. От съобщението на прокуратурата стана ясно, че те разследват факта, че въпреки многократното удължаване на крайния срок проектът така и не е завършен.

"Капитал" потърси за коментар кмета на Бойчиновци, но той така и не отговори на мобилния си телефон.

Заради драстичното забавяне на изпълнението на проекта от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) наложиха финансова корекция на общината в размер на половин милион лева. Проектът се изпълнява от консорциума "Пътища Бойчиновци 2019", в който има две дружества - "Инфракънстракшън" и "Трейс БГ". Големият строител обаче каза пред "Капитал", че отдавна се е оттеглил от дружеството и не участва в проекта.

Местни политици свързват избора на изпълнител с протекции от страна на депутата от ДПС Димитър Аврамов и близките му отношения с кмета Сретениев. Той спечели за четвърти път кметския вот в Бойчиновци, като беше издигнат от коалицията "Заедно за силна община", съставена от партиите "Зелен съюз" и "Републиканци за България" на Цветан Цветанов, но според местни политици, макар че официално ДПС не го е подкрепило, в предизборната му кампания активно е участвал и Аврамов. В предишните си три мандата Сретениев е излъчван за кмет от различни политически сили - РЗС на Яне Янев, ГЕРБ и "Българска нова демокрация". Самият Аврамов също е своеобразен политически номад - преминал през ГЕРБ, чийто депутат е в 41-вото Народно събрание, а преди да премине към ДПС, за кратко през 2015 г. е в управителните органи на свързаната с Христо Ковачки партия Български демократичен център.

Вторият рейд на европрокуратурата в местната власт

От офиса на европейската прокуратура в София съобщиха за разследването си за потенциална злоупотреба с европейски средства по проекта за ремонт на пътната мрежа в община Бойчиновци пет дни по-късно - във вторник 28 ноември.

В рамките на разследването европрокурорите заедно с националната полиция са извършили обиски в сградата на кметството в общината, както и в офисите на дружествата, които извършват ремонта на пътищата.

"Претърсванията са станали на множество места в България, включително в обекти на фирми, участващи в строителните дейности, както и в администрацията на община Бойчиновци. Иззети са множество документи и са разпитани свидетели", се казва в съобщението на пресслужбата на ръководената от Лаура Кьовеши институция.

Това е второто разследване на европейската прокуратура за злоупотреба с европейски средства в местната власт, след като в началото на август беше арестуван и впоследствие освободен под парична гаранция от 10 хил. лв. кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров във връзка с разследване за злоупотреба с европейски средства по проект за саниране на жилищни сгради. На местните избори през октомври той се кандидатира отново на поста и спечели вота още на първия тур с внушителна преднина пред опонентите си.

Анексите към обществената поръчка

В случая с Бойчиновци става въпрос за проект за рехабилитация и реконструкция на общинската пътна мрежа по Програмата на ЕС за развитие на селските райони в периода 2014-2020 г. на стойност 5 млн. лв. без ДДС. Три милиона са преведени авансово.

Договорът на общината за изпълнението на проекта с консорциума "Пътища Бойчиновци 2019" е подписан в началото на февруари 2020 г., но осем месеца след това е променен чрез анекс като в публикуваното в изменение на параметрите на обществената поръчка се казва, че е допуснатата техническа грешка при вписването на срока за изпълнението на проекта и той се удължава, като приключването му трябва да стане не по-късно от началото на юли 2022 г. В началото на 2023 г. е направена още една промяна в крайния срок за приключване на ремонтните дейности като той отново е удължен - до началото на март тази година. През април обаче този срок за пореден път е променен и вече е определен на 22 декември 2023 г.

Според европейската прокуратура проектът, който включва ремонт на пътищата между Бойчиновци и селата Мърчево, Портитовци, Бели брег и Кобиляк, както и още около 11 км от общинската пътна мрежа, е трябвало да бъде извършен за 36 месеца от датата на подписване на договора. "Към днешна дата няма данни договорените дейности да са изпълнени, нито проектът да е приключил", се казва в съобщението на европейската прокуратура.

В разследването на glasnews.bg бяха изнесени данни от доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), според който има констатирани нарушения при възлагането на обществената поръчка от страна на кмета на общината Светлин Сретениев. В профила на купувача не са били публикувани приложенията към сключения договор с дружеството - изпълнител на проекта. Другото нарушение според финансовата инспекция е липсата на сериозни аргументи за неколкократното удължаване на срока за изпълнението на проекта.

"Въз основа на тези констатации Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) откри производство по налагане на финансови корекции в размер на 10% от стойността на проекта - 530 хил.лв.", казва пред glasnews.bg зам.-директорът на фонда Ива Иванова, в чийто ресор е "Програмата за развитие на селските райони".

В началото на април тази година фондът налага финансовата корекция. Община Бойчиновци са оспорвали в Административния съд в Монтана наложената от ДФЗ санкция за изпълнението на проекта, но според решението от 19 юли 2023 г. съдът отхвърля жалбата на община Бойчиновци срещу решението на фонда.

Странниятконсорциум

Консорциумът "Пътища Бойчиновци 2019", който печели обществената поръчка е съставен от две фирми - "Инфракънстракшън" ЕАД и "Трейс БГ", като участието на второто дружество е минимално - 0, 01%.

При регистрацията на консорциума в края на май 2019 г. първоначално заедно с "Инфракънстракшън" е било друго дружество - "Трейс - пътно строителство", което е притежавало дял от 40% от обединението. Година по-късно обаче то се влива в "Трейс БГ", а делът му в консорциума е редуциран до минимум.

Съуправляващ на "Пътища Бойчиновци 2019" заедно с Георги Драгоев ("Инфракънстракшън") става Димитър Съртонев, който е и управител на дружество от съзвездието фирми на "Трейс груп холд".

От "Трейс груп холд" обясниха пред "Капитал", че поради "лоша комуникация" с фирмата - партньор в консорциума, както и поради това, че дружеството не са "контролирали като цяло обекта" са решили да прекратят отношенията си. "През септември 2020 г. беше подписан анекс между двете компании, съставляващи консорциума "Пътища Бойчиновци" - "Инфракънстракшън" и "Трейс БГ", чрез който двете страни се споразумяхме за промяна на дяловете. По закон след като сме в ДЗЗД, ние нямаме право да излезем от дружеството затова останахме с минималния процент", казаха от "Трейс груп холд"

"Инфракънстракшън" е с едноличен собственик Ивайло Павлов, а в съвета на директорите му влизат още трима души, между които е и Георги Драгоев, който е и един от представляващите дружеството. "Капитал" се свърза по мобилния телефон със собственика Павлов, но той заяви, че няма никаква представа за разследването на европейската прокуратура, защото "тази фирма много отдавна не е на този телефон".

Павлов обясни, че преди време е бил управител на фирмата. Според Търговския регистър обаче той продължава да е собственик на дружеството и дори от 6 април 2021 г. има наложен запор върху дяловете му от частен съдебен изпълнител заради дългове от 100 000 лв. към Българо-американска кредитна банка.

Все пак в регистъра през 2020 г., два месеца след като дружеството е влязло в консорциума "Пътища Бойчиновци 2019", има представени документи - временно удостоверение и копие на акционерната книга, че Павлов е джиросал акциите на "Инфракънстракшън" в полза на друго дружество - "Плант ойл". То се представлява от Габриел Матеев и седалището му се намира на същия адрес, на който е и "Инфракънстракшън". Предметът на дейност на "Плант ойл" е транспортна и спедиторска, туристическа и рекламна дейност. В него като собственик с минимален дял фигурира и управляващият консорциума "Пътища Бойчиновци 2019" Георги Драгоев. "Капитал" опита да се свърже с Драгоев, но мобилният му телефон беше изключен.

Матеев е и почти единствената косвена връзка, сочеща към депутата от ДПС Димитър Аврамов. До началото на 2023 г. той е бил съсобственик и съуправител на регистрираното в Берковица "Габи трон 1". Това дружество през 2020 г. придобива за 1000 лв. и "Гала АМ" - фирма, която отчита по около 7 млн. лв. обороти в предходните години. Продавач е Антоанета Желязкова, която е в борда на основната компания на Аврамов "Гала инвест холдинг". В нея той и съпругата му Илонка Аврамова държат по 50%, като тя е изпълнителен директор. В началото на 2023 г. Матеев прехвърля дела си в "Габи трон 1" на съдружника си срещу 6 лв.

Друга връзка е, че при някои вписвания в Търговския регистър по партидата на "Инфракънстракшън" като мейл за контакт е даден мейлът на Ивайло Цветков - адвокат, който ползва същия мейл при вписвания по партидата на "Гала инвест холдинг" и други компании от групата.

Това не е единственият проект в Северна България, по който "Инфракънстръкшън" имат взети аванси и забавяния. Според публикации, фирмата е взела няколко милиона за булевард "Панония" във Видин, но краят на ремонта и там не се вижда. Дружеството има приходи от 4.8 млн. лв. за 2020 г. За 2021 г. те са 2.8 млн., а за 2022 г. - 2.3 като основно те са от обществени поръчки от общини в област Монтана.

Кой е Димитър Аврамов

Димитър Аврамов, известен в Монтана с прякора Галата по името на фирмите му, е депутат от ДПС в пет поредни парламента, а преди това през 2009 г. беше народен представител от ГЕРБ. Аврамов се счита за едно от основните лица на движението не само в Бойчиновци, а и в цялата област Монтана с политическа и икономическа власт, на когото ДПС дължи добрите си резултати на избори.

Аврамов беше изключен от партията на Борисов през 2012 г., след като беше арестуван по обвинение за искане на подкуп и търговия с влияние по сигнал на земеделския производител Светослав Илчовски. Оттогава вече 11 години по делото на Аврамов няма никакво развитие, а за това време трима главни прокурори искаха депутатския му имунитет в различните парламенти - Борис Велчев, Сотир Цацаров и Иван Гешев. Въпреки това Аврамов продължава да се кандидатира за депутат от ДПС и да влиза в парламента. В настоящото Народно събрание имунитетът му отново беше поискан от бившия главен прокурор Гешев и той доброволно се отказа от него.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар