Депутатите одобриха на първо четене държавния бюджет за 2016 г.

Опозицията смята, че липсват реформи в законопроекта, ДПС обвини за това реформаторите

Според финансовия министър проектът е съобразен с реалността
Според финансовия министър проектът е съобразен с реалността
Според финансовия министър проектът е съобразен с реалността    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Според финансовия министър проектът е съобразен с реалността    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Депутатите одобриха на първо четене държавния бюджет за 2016 г. "За" гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, Патриотичния фронт (ПФ) и БДЦ. Както при обсъждането на здравния и социалния бюджет в сряда, и при обсъждането на републиканския бюджет липсваха сериозни дебати. Опозицията - БСП и ДПС, критикуваха остро законопроекта. Обвиненията бяха основно за липса на достатъчно прозрачност, прекалено оптимистични очаквания за икономическото развитие и отказ от реформи. Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов беше недоволен, че в залата присъстваха само трима министри и отсъстваше министър-председателят.

Законопроектът бе одобрен с параграфите, които засягат социалните придобивки на служителите в сектор "Сигурност и отбрана". Те обаче ще отпаднат между четенията. Проектът предвижда 2.1% икономически растеж догодина, 2% дефицит и 2.1 млрд. лв. нетно увеличение на дълга.

В защита

Финансовият министър Владислав Горанов присъстваше в залата и защити своя проект, който според него е съобразен с реалността. "Стабилност", "реалистичност", "резултати" - това са думите, които обобщават философията на бюджет 2016", каза министърът. "Той е функция на това, което създаваме, и дава достатъчно възможности държавата да изпълнява своите функции - за социална закрила на тези български граждани, които не могат да се справят сами без помощта на държавата, за инвестициите в човешки капитал, за сферата на отбраната и сигурността, където имаме международни ангажименти", каза Горанов.

За него това е и бюджетът, който отчита всички реалности и потребности, които ще има държавата през следващата година, и най-важното "гарантира стабилност на фона на проблемите в обкръжаващата ни среда, свързани не само с икономическата, но и с глобалната сигурност", смята министърът.

"Дебатът"

За председателя на БСП Михаил Миков обаче това не е точно така: "Бюджетът се обсъжда на парче, без да показва същностната философия на това правителство." Според него се залага огромна сума за капиталови разходи – 2 млрд. лв., без да е разписано точно какви проекти ще се финансират и при какви условия.

Йордан Цонев от ДПС пък нападна Реформаторския блок, който според него е виновен да няма реформи. "Не е реформа и можете да попитате хора от вашите среди, които са правили истински реформи, дали кадровото оглавяване на отделни сектори е реформа. Не е!", каза той.

"Вие се опитвате да хвърлите цялата отговорност на управлението върху неговата съставна част от Реформаторския блок и по този начин косвено да защитите политиката на министъра на финансите и правителството. Не искам да търся по-дълбоки причини за този факт", коментира зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.