Депутатите приеха социалния и здравния бюджет без много дебати

За първи път разходите на НОИ ще надхвърлят 10 млрд. лв., а на здравната каса – 3.2 млрд. лв.

Интересът на депутатите към двата бюджета беше слаб, а изказвания от представители на управляващата коалиция почти липсваха
Интересът на депутатите към двата бюджета беше слаб, а изказвания от представители на управляващата коалиция почти липсваха
Интересът на депутатите към двата бюджета беше слаб, а изказвания от представители на управляващата коалиция почти липсваха    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Интересът на депутатите към двата бюджета беше слаб, а изказвания от представители на управляващата коалиция почти липсваха    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Опозицията обвини управляващите, че не правят реформи

Бюджетите на общественото осигуряване и на здравната каса бяха приети на първо четене в пленарната зала при изключително слаб депутатски интерес. Почти липсваха изказвания от страна на представители на управляващото мнозинство, но за сметка на това критиките от страна на опозицията бяха много. Основно заради липса на мерки, стимулиращи реформите в двете системи. Чуха се мнения, че се прави копи-пейст на миналогодишните закони, като единствено се променят някои числа. В крайна сметка проектите бяха подкрепени с гласовете на ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок.

Характерно и за двата бюджета е, че те са рекордни. Разходите на общественото осигуряване за пръв път ще надхвърлят 10 млрд. лв., а на здравната каса – 3.2 млрд. лв. В първия случай увеличението на годишна база е с 415 млн. лв., а във втория – със 130 млн. лв. Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател на социалната комисия, изрази мнение, че въпреки повечето пари двата бюджета не залагат подобряване на предлаганите здравни услуги, нито нивото на социална защита.

Здравеопазване

Здравният министър Петър Москов защити проекта, като каза, че допълнителните пари "не са от сляпо преразпределение, а са свързани с наличните източници на приходи". Неговите очаквания са да има повече приходи от здравни вноски. "Най-песимистичният сценарий на надзорния съвет на НЗОК е за дефицит до 65 млн. лв.", каза министърът. Той обаче уточни, че в разписания бюджет не са предвидени отстъпките, които фармацевтичните компании ще направят, и в крайна сметка очаква "дупката" да бъде между 35 и 37 млн. лв.

Той отбеляза още, че има няколко резерва в бюджета на Здравната каса за следващата година и сред тях са електронният идентификатор и централизираната платформа за търговия с лекарствата на болниците. Москов съобщи, че очаква платформата да заработи до влизането в сила на рамковия договор, а електронният идентификатор – до март 2016 г.

БСП и ДПС обаче обявиха проектобюджета за провал на Министерството на здравеопазването в опита му да провежда реформи. Също така документът бе определен като "бутафорен", който гарантира единствено пациентите да получават досегашната услуга, но не и подобряване. Според депутатите лекари Хасан Адемов от ДПС и Емил Райнов от БСП проектът не споменава нищо за намаление на хоспитализациите, превенция на задлъжняването на болниците и въвеждане на ред в лекарствената политика.

"Бюджетът показва пълния провал на управляващите и конкретно на министерството в реформата на здравеопазването. Той не отразява гръмко прокламираните намерения за реформи и показва, че здравеопазването не е приоритет", каза Райнов. Адемов допълни, че приходите са подценени като не са отчетени очакваният ръст на БВП, на заетостта, на броя на осигурените и на повишението на доходите им. По думите му за скъпата болнична помощ са отделени най-много средства въпреки намеренията да се прехвърлят дейности към извънболничната, за която пък сумите са символични.

Осигурителна система

Опозицията пожела в залата да присъства поне зам.-министър от социалното министерство, но нямаше кворум при гласуването и проектът не бе защитен от вносителите. Едно от малкото изказвания на представители на управляващите беше на Радан Кънев. Той изрази притеснение, че общият трансфер на републиканския бюджет към фондовете на ДОО се увеличава (5.1 млрд. лв.). "Виждам известно подценяване на приходите от бюджет на ДОО или пълна липса на отчет на промените, които гласувахме", каза един от председателите на Реформаторския блок. В изказването си Радан Кънев посочи, че подкрепя бюджета в частта му, в която минималният осигурителен доход за самоосигуряващи се лица не се повишава. От трибуната той призова депутатите от блока да подкрепят законопроекта и обяви, че единствено съпредседателите ще се въздържат "знаково".

"За първа година бюджетът на ДОО преминава границата от 10 млрд. лева, като от тях 8.4 млрд. лева са разходи за пенсии. Той е копи-пейст на бюджетите от предишните години. Заложена е една матрица от МФ, в която са подредени числата, които министерството предлага", каза Хасан Адемов. Според Корнелия Нинова от БСП това е бюджет на отстъплението и вземането от хората. Според нея не е нормално осигуровките да се вдигат значително, а в същото време обезщетенията за безработица, майчинство и старост да не се повишават или повишението да е символично.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 6
    • + 1

    В последно време няма дебати по който и да е от специализираните законопроекти. Словоблудства се леят само по популистки теми. Почва да ме гризе едно съмнение, че никой там не е компетентен по социални, финансови, здравни или икономически теми. Едни некадърници пишат едни закони, партийният шеф разпорежда на членовете как да се гласува и това е! Парламентаризъм просто няма.

    Нередност?
Нов коментар