🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тодор Николов: Това ще е година на оцеляване за топлофикациите

Изпълнителният директор на топлофикация "Далкия Варна" пред "Капитал Daily"

Тодор Николов    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Тодор Николов е част от екипа на "Далкия" (от групата "Веолия") в България от 1 септември 2010 г. На национално ниво той отговаря за дейността по централизирано топлоснабдяване и енергийни пазари. От април 2012 г. е член на съвета на директорите и изпълнителен директор на "Далкия Варна" ЕАД. Преди това е работил на експертно и управленско ниво в ТЕЦ "Русе" (сега част от "Топлофикация - Русе" ЕАД); групата "Солвей" в България, по-специално "Девен" АД; дружествата на групата ЕГГЕД в България.

Как последното решение на регулатора (в сила от 1 юли) за намаление на цените на топлоенергията ще се отрази на топлофикация "Далкия Варна" и на сектора като цяло?

- Доста болезнена тема. Първо да кажа обаче какво хубаво се случи. То е, че при определянето на цените комисията за първи път от няколко години насам успя да подходи много професионално и от гледна точка на технико-икономически показатели за първи път се отчетоха аргументите на дружествата и имаше диалог. Последните три години и особено след февруарската енергийна революция това не се случваше. Имаше много залитания, промяна на производствени програми и технологични показатели.

    Лошата новина обаче е, че вече трета година не се подхожда обективно към разходната част на топлофикациите. Мога да дам пример за целия сектор, тъй като в последните девет години той е постоянно на загуба, като се изключат две плахи години. За миналата кумулативната загуба на сектора е над 70 млн. лв. Само три дружества излязохме на печалба и то около нулата, ние бяхме едно от тях. Непризнатите разходи конкретно за "Далкия Варна" в размер на над 1 млн. лв. ще рефлектират върху намаляване на инвестиции и развитието на мрежата. Второто по-болезнено е непризнаването на разходи за превантивна поддръжка. Няма как да се поддържа една тежка инфраструктурна система без профилактика. Всъщност се получава един омагьосан кръг, в който ние хем сме отговорни за качеството на услугата, хем нямаме достатъчно пари за ремонти.

    Точно затова цялото решение на регулатора въпреки позитивните моменти е много болезнено за сектора по простата причина, че мотото на този регулаторен период беше "Нека да спасим НЕК". Това се случи и законодателят в рамките на четири месеца направи три промени на закона, две от които изключително болезнени за нас. Едното е изкуственото вкарване на квоти, които ограничават високоефективното производство на електроенергия. Другото е отчисленията от 5% от доходите на производителите към фонда за сигурност на електроенергийната система. Това обезсмисли теоретичната печалба, заложена от регулатора.

    Доколко тези законодателни промени ще ви ощетят?

    - Специално за Варна това ще доведе до намаляване на производството за високоефективно комбинирано производство с около 12% на годишна база, което доста сериозно дебалансира паричните потоци в дружеството. В допълнение тези вноски ще "стопят" напълно теоретично определената печалба от регулатора и със сигурност ще бъдем на загуба, каквато се отчита и за първите седем месеца на годината.

    Може ли топлофикационният сектор да оцелее при тези условия?

    - Това ще е година на оцеляване, но ще се търсят варианти. За жалост те ще минат през орязване на разходи, някъде и съкращения. Предполагам, че това ще ни накара да търсим нови продукти и услуги, които да предлагаме, диверсификацията на горивата чрез биомасата остава алтернатива въпреки ниските цени на горивата. Няма как цялата негативна икономическа рамка да не ни принуди да развием бизнеса в друга посока, било то предлагане на услуги, свързани с енергиен мениджмънт, разширяване на портфолиото. Ние сме дори малко по-смели и мислим да започнем да предлагаме услуга за пълно енергийно обслужване, включително да доставяме и електроенергия, когато хората излязат на свободния пазар. Вече работим в тази посока.

    Доколко е икономически обосновано технологията на биомасата да се използва при големи топлофикации?

    - Технологиите за биомаса са страшно развити през последните години и са приложими от малки топлофикации от 3-5 мегавата до много големи, като например ТЕЦ "Русе" или един ТЕЦ "София" или "София-Изток". Всичко опира да капиталови разходи и икономическа обоснованост. За производство само на топлоенергия в големи инсталации това не е икономически обосновано, но за когенерация смисъл има. Хубавото за нас е, че "Веолия енерджи интернешънъл" е абсолютен лидер в Европа по използване на биомасата за комбинирано и некомбинирано производство. Така че опит има. В Европа "Веолия" изгаря годишно над 2 млн. тона биомаса.

    В България беше наложено ограничение за енергията от биомаса, която вече не получава преференциална тарифа, освен малките инсталации до 1.5 мегавата. В такава ситуация подобни проекти ще бъдат ли обосновани?

    - Да, преференциите за комбинирано производство от отпадна дървесина и слама бяха спрени и това обезсмисля инвестициите в генерации на биомаса, освен в тези, за които парламентът реши да запази преференциите. Така че – няма да са оправдани. Затова ще се търсят и решения в малки инсталации за производство на топлина като алтернатива на природен газ и въглища. Следва да се помисли и за преференции при такива производства.

    Имате ли конкретни проекти по отношение на биомасата?

    - Заради пазарната конюнктура в сектора последните две години отлагаме тези проекти. Сега правим осъвременяването на един инвестиционен проект, който по всяка вероятност трябва да бъде одобрен на ниво група до края на годината и следващата ще започне да се реализира. Той е за инсталация на биомаса за производство на топлинна енергия от 6 мегавата във Варна. Все още не е ясно дали ще е част от активите на "Топлофикация Варна", или ще бъде развит от отделна компания.

    Отделно от две години сме оператори на две топлофикационни дружества, работещи на биомаса, в Ихтиман и Банско. От оперативна гледна точка ситуацията там е добре и нямаме никакви притеснения. Проектът в Ихтиман за две години се превърна от едно фалирало дружество в такова, което не работи на загуба.

    - Всички дружества на "Далкия" в Централна и Източна Европа и навсякъде другаде по света извън Франция са вече под шапката на "Веолия енерджи интернешънъл", това е новото име на "Далкия интернешънъл". "Веолия" стана една много интересна мегакомпания, която съчета в себе си управлението на вода, енергия и отпадъци. Българският клон на "Веолия" е под груповото подразделение за Централна и Източна Европа с централа в Прага. От 1 юли имаме нов кънтри мениджър, който е сегашният изпълнителен директор на "Софийска вода". До няколко дни ще бъде инициирана и смяната на името в Търговския регистър, както и ребрандирането на компанията. Такава промяна винаги има привкус на нещо ново и позитивно. Надявам се нашите клиенти да усетят това.

    5 коментара
    • Най-харесваните
    • Най-новите
    • Най-старите
    • 1
      cinik avatar :-|
      cinik
      • + 5

      Комбинираният добив на ток и пара както от от газ, така и биомаса е една невиждана измама, в разрез с всякаква техническа, природосъобразна и в следствие на това пазарно-икономическа логика. Вместо по една евтина горелка за подгряване на парата в по квартали, само и единствено за отоплителни цели, се построиха безсрамно скъпи електродобивни съоръжения с турбини или 4-тактови генератори. Днес същите са подпукали ДКЕВР с фактури за "себестойност", формирана първо от монополния вносен руски газ, второ от скъпото оборудване. Частта на енергодобива беше напълно безсмислена, при наличие на ПАВЕЦ Чаира и цялата система от ВЕЦ с изравнители, които за нула време могат да достигнат над 10 пъти енергийната мощност на днешните когенерации заедно.

      Нередност?
    • 2
      gost22 avatar :-|
      gost22
      • + 3

      До коментар [#1] от "cinik":

      Още по-зле е. Днешните технологии позволяват всеки вход да си има собствен котел на газ в мазата, където сега е абонатната станция. Това да буташ топли флуиди на далечни разстояния в климат с четири сезона и мека зима си е направо икономическо безумие. Може би е имало някакъв смисъл, когато са се ползвали мазут и въглища, заради по-добрият процес на изгаряне, ама все пак сме в 21 век и горелката на газ си е отлична. Дори като период на използване, няма икономически смисъл, защото зимата е кратка, а през лятото така или иначе има един период от почти месец без топла вода, та всички са си накупили ел.бойлери (инвестицията е направена от всяко семейство)...

      Нередност?
    • 3
      cinik avatar :-|
      cinik
      • - 2
      • + 1

      До коментар [#2] от "gost22":

      Знам как е на газ, аз лично не съм въодушевен. Самите газови котли имат загуба при горенето от над 30%, която заминава през комина заедно с продуктите на горенето. Загубите при пренос на ТЕЦ-а са под 20% и то при положение, че отопляват градове като София и Пловдив от 2-3 точки и със старите тръби, вместо с квартални отоплителни централи. Загубите от подгряване с горелка са лимес нула. Ако газовите печки са ти вътре по стаите, нещата стават още по-сложни. Те са нагряти почти като кюмбетата, една допряна завеса и стана белята. Изсушават въздуха - има цяла потребителска субкултура с овлажнители за неутрализиране на ефекта. Отделно по веднъж годишно минаваха първо да проверят комина, защото запуши ли се, ще се отровиш. Веднъж годишно минаваха да мерят вредни емисии, веднъж годишно - да зачистват дюзи. Това бяха разходи колкото за половин отоплителен сезон. Последният ми спомен е, че дойдоха и сложиха на кухненския абсорбатор едно реле, че може да работи само при отворен прозорец, иначе имало риск да създаде под-налягане и въглеродният двуокис да тръгне из къщата, вместо през комина нагоре. С една дума, газ нищо против - само да не ми е в къщата.

      Нередност?
    • 4
      gost22 avatar :-?
      gost22
      • + 3

      До коментар [#3] от "cinik":

      ТЕЦ-овете също са на газ, а продуктите на горене са същите... Горелките на газ, не са толкова сложни като тези за мазут или въглища, та няма кой знае каква разлика (предимство за ТЕЦ-овете). А тези 30% загуби... в газта няма сяра, та да ти трябва висока температура на димните газове, нито ще правиш пара нито нищо. Дори има възможност да си поставиш топлинна батерия в мазето. За домашните печки на газ, може да има проблеми, ама за котел в мазето заменяш абонатната станция възможностите за свястна работа са огромни. Отделно, проблема с подновяването на тръбите между ТЕЦ-а и абонатните станции, като разкопани улици и последващите ремонти (пропадане на улиците поради слягане на пръстта около подменените тръби)... Отделно, че дори през лятото трябва да работи ТЕЦ-а за да имат топла вода абонатите, а при начупена система ще е достатъчно да има солари на покрива. За "пускането на парното" да обсъждаме ли, или сам се сещаш, че всеки от входа ще има думата, а не всички квартали да карат на печка два-три дена, преди да ТЕЦ-а да им пусне парното... Новите технологии и възможностите дето предлагат променят икономическата ефективност на процесите.

      Нередност?
    • 5
      kukuband avatar :-@
      kukuband
      • + 3

      2016 г. , ще е година за оцеляване на измъчените клиенти на Топлофикациите, не желаем вашите услуги, искаме промяна в закона и се отказваме завинаги от Топлофикация и безкрайния рекет, а вие Топлофикациите, дали ще оцелеете...Новите технологии чукат на вратата :)

      Нередност?
    Нов коментар