🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над 200 компании започват проекти по "Конкурентоспособност"

Първите договори са факт, а до 8 февруари ще са ясни всички фирми, които ще получат общо 116.5 млн.лв. еврофинансиране

Първите 27 от общо 202 фирми получиха договорите си за еврофинансиране
Първите 27 от общо 202 фирми получиха договорите си за еврофинансиране
Първите 27 от общо 202 фирми получиха договорите си за еврофинансиране    ©  Надежда Чипева
Първите 27 от общо 202 фирми получиха договорите си за еврофинансиране    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейските средства за конкурентоспособност вече тръгнаха към българските предприятия, след като първите договори за безвъзмездна финансова помощ бяха връчени на 27 малки и средни предприятия. Те са част от одобрените 202 проекта, които ще получат общо 116.5 млн. лв., за да подобрят производствения си капацитет.

Средствата се предоставят по първия кръг от процедурата по програма "Иновации и конкурентоспособност", който е насочен към нискотехнологичните производства. Проектите на среднотехнологичните фирми също вече са одобрени – общо 229 на брой, а договорите ще бъдат подписани до края на януари. Селекцията при последната група кандидати за финансиране, които работят в областта на интензивните на знание услуги (основно информационни и комуникационни технологии), ще приключи до 8 февруари.

Голям интерес

Със средствата компаниите могат да модернизират производствата си и да закупят нови машини и оборудване, което обяснява големия интерес към процедурата. Само по т.нар. първи краен срок са подадени близо 850 проектни предложения, а общо по трите части на процедурата кандидатите са около 1350, посочи вицепремиерът Томислав Дончев. Освен подписаните 202 договора по първия краен срок в резервния списък на компаниите, които отговарят на критериите, но за които не стига финансирането, са още около 500. "Тези проектни предложения също са много качествени и ще се постараем след завършването на процедурата да намерим финансиране за тези проекти", каза икономическият министър Божидар Лукарски. Той обясни, че първо трябва да се види какви средства евентуално биха останали по процедурата, след което правителството се надява да постигне съгласие за наддоговаряне с ЕК.

Впечатление прави големият брой проекти, одобрени от Северозападния район – общо 57, посочи Дончев. Причината за това е новата система за бонус точки за фирмите от най-изостаналия район на България. "Тази мярка не е съвсем безспорна, но в настоящия момент е крачка в правилната посока", коментира той.

По-прозрачно

Това е първата процедура, по която подаването на документи е било изцяло електронно. Заедно с ясните и обективни критерии за оценка това според Лукарски е гарантирало максимална прозрачност. "Всеки кандидат може да оцени себе си и да си направи преценка какви са шансовете му. Ако е достатъчно адекватен и е чел внимателно насоките, тази му оценка не се различава от оценката, която получава от оценителната комисия", обясни Дончев и добави, че това е разликата от първите схеми в началото на стария програмен период, където е имало възможно за доза субективизъм.

Процедурата "Подобряване на производствения капацитет в МСП" беше открита през май 2015 г. Общият бюджет е 150 млн. евро, от които 60 млн. евро (117.3 млн. лв.) са за проекти по първия краен срок. Максималният размер на субсидията за отделен проект е 1 млн. лв., каза ръководителят на "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ивелина Пенева. Тя обясни още, че за да се избегне концентрация на помощ в определени предприятия е заложено изискване получената обща стойност на безвъзмездните средства за последните 7 години да не е по-голяма от 5 млн. лв. за средни предприятия и 2.5 млн. лв. за малки предприятия.