🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компаниите ще получат близо 100 млн. лв. за иновации

Малки и големи предприятия могат да кандидатстват за европейски средства до 4 април

Помощ ще се предоставя само за проекти, въвеждащи продуктова или производствена иновация. Те трябва да се изпълнят в рамките на 18 месеца
Помощ ще се предоставя само за проекти, въвеждащи продуктова или производствена иновация. Те трябва да се изпълнят в рамките на 18 месеца
Помощ ще се предоставя само за проекти, въвеждащи продуктова или производствена иновация. Те трябва да се изпълнят в рамките на 18 месеца    ©  VALENTIN FLAURAUD
Помощ ще се предоставя само за проекти, въвеждащи продуктова или производствена иновация. Те трябва да се изпълнят в рамките на 18 месеца    ©  VALENTIN FLAURAUD
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Минималният размер на финансирането е 100 хил. лв., а максималният – 1.5 млн. лв.

Близо 100 млн. лв. европейски средства ще получат предприятията в България за внедряване на иновации. Процедурата по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) беше открита точно преди празниците, а документи ще се приемат през следващите четири месеца. За финансиране могат да кандидатстват от микрофирми до големи компании, като условието е те да имат поне три приключени финансови години.

Това е първата процедурата по приоритетна ос "Технологично развитие и иновации". В близките месеци се очаква да бъдат отпуснати още почти 20 млн. лв., но за новосъздадени предприятия. Фокус на финансирането са четирите тематични области, определени в Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС). Проектите трябва да водят до пазарна реализация на стока или услуга или до внедряване на процес в сферите на информационните технологии, мехатрониката и чистите технологии, индустрията за здравословен живот и биотехнологиите или новите технологии в креативните и рекреативните индустрии. Изпълнението трябва да приключи в рамките на 18 месеца.

Финансиране

Общият бюджет по процедурата е 50 млн. евро (97.8 млн. лв.), от които 85% се осигуряват от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите са национално съфинансиране. Средствата са разпределени приблизително поравно между отделните групи предприятия според размера им: по 15 млн. евро за микро- и малките фирми и за средните предприятия, а 20 млн. евро са предвидени за големите компании.

Минималният размер на безвъзмездната помощ, за която фирмите могат да кандидатстват, е 100 хил. лв. Таванът за микро-, малките и средните предприятия е 1 млн. лв., а за големите – 1.5 млн. лв. За инвестиционната част на проектите си компаниите могат да избират между два режима на финансиране - регионална инвестиционна помощ или минимална помощ (de minimis). Във втория случай европейското финансиране може да покрива до 90% от разходите. За малките и средните предприятия е предвиден по-голям дял на безвъзмездна помощ – съответно 70% и 60% от стойността на проекта, докато големите фирми могат да получат до половината от инвестицията.

Потенциални бенефициенти

Кандидатстването по процедурата е индивидуално и не се предвижда партньорство с други организации. Безвъзмездна помощ ще се предоставя само за проекти, въвеждащи продуктова или производствена иновация. За да получат финансиране, те трябва да имат за предмет създаването на нова производствена единица, разширяване на капацитета на съществуващо предприятие, диверсификация на продукцията или основна промяна в производствения процес. Предимство се дава на проекти, които попадат в някоя от четирите приоритетни области на ИСИС, изпълняват се в Северозападния район, както и такива, които надграждат резултати по рамковите програми на Европейския съюз или включват внедряване на екоиновации.

Предложенията, които преминат успешно оценката за административно съответствие и допустимост, ще бъдат подложени на техническа и финансова оценка, в която основна тежест има критерият иновативност и пазарна приложимост. Проекти, получили 0 точки по показателя за новост на подкрепяната иновация, ще се отхвърлят. Всички предложения с минимум 60 от общо възможни 100 точки ще бъдат класирани, а финансирането ще се предоставя поред до изчерпване на предвидения ресурс.

Ограничения

В процедурата не могат да кандидатстват предприятия, работещи в областта на селското стопанство и преработката на земеделски продукти, както и компаниите в секторите стоманодобив, въгледобив, корабостроене, производство на синтетични влакна, транспорт и енергетика.

За предприятията, които са част от международни групи, има още едно ограничение. Те не могат да получат финансиране по режима регионална инвестиционна помощ, ако са закрили същата или подобна дейност в Европейското икономическо пространство през последните две години или имат планове за закриване в рамките на две години след приключване на инвестицията.

Кандидатстването става по електронен път. Документи се приемат до вечерта на 4 април 2016 г.

 

Още 120 млн. лв. за производствен капацитет

Общо 229 проекта на микро-, малки и средни предприятия ще получат финансиране за подобряване на производствения си капацитет по ОПИК. Това става ясно от публикуваното в края на декември решение за разпределяне на средствата по т.нар. втори краен срок на процедурата, който е насочен към високотехнологични производства. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ за одобрените предложения е 119.4 млн. лв.

В първия кръг на същата процедура (за нискотехнологични производства) бяха одобрени общо 202 проекта за близо 120 млн. лв. Финансиране за подобряване на производствения капацитет в МПС е предвидено и за интензивните на знание услуги, където процедурата все още тече.