🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първите евросредства за бизнеса тръгват до Коледа

Общо 202 проекта се очаква да получат 116.5 млн. лв. по новата програма за конкурентоспособност

Най-много са кандидатите от сектора на производство на метални изделия, каза ръководителят на "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ивелина Пенева (вляво)
Най-много са кандидатите от сектора на производство на метални изделия, каза ръководителят на "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ивелина Пенева (вляво)
Най-много са кандидатите от сектора на производство на метални изделия, каза ръководителят на "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ивелина Пенева (вляво)    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Най-много са кандидатите от сектора на производство на метални изделия, каза ръководителят на "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ивелина Пенева (вляво)    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Интересът е бил много висок, а търсеното от кандидатите финансиране е близо четири пъти по-голямо от предвидения ресурс.

Първите договори за европейско финансиране за бизнеса по програма "Иновации и конкурентоспособност" през новия програмен период се очаква да бъдат сключени до Коледа. Икономическото министерство предлага 202 проекта на малки и средни предприятия да получат общо 116.5 млн. лв., стана ясно на пресконференция, на която бяха представени резултатите от оценката на подадените проекти, постъпили първата част на процедурата, която засяга нискотехнологичните сектори.

Интересът е бил много висок, като заявената безвъзмездна финансова помощ от кандидатите надхвърля близо четири пъти предвидения ресурс. От управляващия орган ще се опитат да увеличат бюджета с около 100 млн. лв., но точната сума ще е ясна в началото на следващата година.

Профил на кандидатите

Най-голям е бил интересът на предприятия, произвеждащи метални изделия (без машини и оборудване). "Тези предприятия се открояват от останалите, като броят на проектните предложения е близо два пъти повече от останалите", каза икономическият министър Божидар Лукарски.

Други с интерес към процедурата са производители на облекло, на изделия от каучук и пластмаси, изделия от неметални минерални суровини, хранителни продукти и мебели. Общо взето, те са сходни като брой подадени проекти, уточни министърът.

Най-много са проектите, предложени от средни предприятия – 87 броя за общо 64.2 млн. лв. Следват ги малките предприятия със 77 успешни проекта, които кандидатстват за 40.7 млн. лв. европейско финансиране. Микропредприятията са с 38 проекта за 11.6 млн. лв.

Приоритетен район

В регионално отношение най-много от подадените проекти са предвидени да се изпълняват в Южен централен район (264). На второ място са тези в Северозападния район, което по думите на Лукарски се дължи на това, че регионът е определен за приоритетен през този програмен период. Общо 152 са постъпилите предложения оттам, от които 63 ще бъдат предложени за финансиране.

За сравнение - през предишния програмен период за всички процедури за технологична модернизация в малки и средни предприятия броят на постъпилите проектни предложения за Северозапада е бил 233, а броят на договорите - 61.

Какво предстои

Екипът по договарянето вече изпраща писма до кандидатите, каза Лукарски. За да се одобрят техните проекти обаче, компаниите трябва да представят необходимите документи и декларации и едва след като бъде направена документна проверка, ще се сключат и договорите. "Ще направим всичко възможно договорите на одобрените по първия краен срок кандидати да бъдат подписани преди празниците, но това зависи и от самите фирми", уточни Лукарски.

В процес на оценка са и предложенията, постъпили по другите две части на процедурата. Втората засяга компаниите от високотехнологичните производства, които са подали 280 предложения и оценката им се очаква да приключи през декември, а през януари да се сключат договорите.

Третата е за фирми в сферата на т.нар. интензивни на знание услуги - основно IT и комуникации. От тях са получени общо 203 предложения, които ще бъдат оценявани през януари, а сключването на договорите е планирано за февруари. Едва след като приключи оценката и по трите, управляващият орган ще може да вземе решение как да се разпредели наддоговореният бюджет, казаха от министерството.

 

Процедурата

Процедурата беше обявена през май тази година, а крайният срок за подаване на предложения от предприятията от нискотехнологичните сектори беше 8 юли. Кандидатствали са общо 844 проекта, които са заявили безвъзмездна финансова помощ за близо 436 млн. лв. За сравнение - бюджетът на цялата процедура е 150 млн. евро (293.4 млн. лв.), от които 60 млн. евро (117.3 млн. лв.) са предвидени за проекти по първия краен срок.

От всички предложения 700 са преминали успешно техническа и финансова оценка, т.е. 498 проекта отговарят на условията, но средствата за тях не стигат. Те са включени в резервен списък и ще могат да разчитат на допълнително договорените средства по реда на класирането им.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 2

    Toзи път почнаха доста стегнато и въпреки че 5 месеца за разглеждане на проекти ми се струват много, на фона на оставащото време до 2020 г. имат всички шансове да се справят без дежурните драми, ексцесии и папки по диваните. Добре! Браво!

    Нередност?
Нов коментар