Доставката на руски газ за хъба "Балкан" ще се обсъжда с Русия

По време на междуправителствната среща ще се обсъждат основно икономически и енергийни въпроси

   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Превръщането на България в газоразпределителен център (идеята на премиера Бойко Борисов за газов хъб) и доставките на руски газ за тази цел ще бъде една от темите, които ще бъдат обсъдени на предстоящото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, което ще се проведе в края на месеца в София след петгодишно прекъсване. Това става ясно от решението на Министерския съвет в сряда, с което е одобрен съставът на българската делегация и въпросите, които ще бъдат обсъдени по време на заседанието.

От българска страна участие ще вземат министрите на икономиката и на енергетиката Божидар Лукарски и Теменужка Петкова. Русия пък ще изпрати първият заместник-министър на правосъдието Сергей Герасимов.

Въпроси за обсъждане

По време на срещата ще се обсъждат основно икономически и енергийни въпроси. Както "Капитал" писа, според запознати източници няма особен пробив в газовите отношения между двете страни, а темата "Южен поток" едва ли ще бъде обсъждана на заседанието на комисията. Българските представители обаче имат намерение да заявят, че страната ни е заинтересована от укрепване и развитие на двустранните отношения в газовия отрасъл при "взаимно изгодни условия". Освен това се посочва, че руският газ се разглежда като един от източниците за захранване на разпределителния център.

В сряда по време на блиц контрола в парламента Борисов коментира, че идеята за газопровода "Южен поток" е в историята, на дневен ред е газовият разпределител "Балкан". По отношение на идеята за газов хъб премиерът посочи, че се подменят компресорните станции и има възможност, когато е необходимо, да се увеличи капацитетът на тръбите. "Ще поискам в парламента да ме подкрепите да инвестираме в газопреносната мрежа и България да си взема своите такси", допълни Борисов, цитиран от "Медиапул". Той посочи пред депутатите, че се надява газовият център да се захранва от различни източници, сред които азерски и туркменски газ, както и съответно руски газ през Черно море.

Увеличение на стокообмена

По време на междуправителствената комисия ще бъдат обсъдени възможностите за увеличаване обема на българския износ за Русия. През първите девет месеца на 2015 г. двустранният стокообмен е намалял с 36.2%, но причина за това може да се търси основно в наложените санкции от страна на ЕК към Русия. Премиерът Борисов вече е намеквал, че България може да поиска да бъде компенсирана от ЕС за загубите, които търпи, като участва в санкциите на общността срещу страната.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    judjuk avatar :-|
    Judjuk
    • - 5
    • + 6

    " Русия пък ще изпрати първият заместник-министър на правосъдието Сергей Герасимов."

    Много озадачаващо! За хъб ли ще си говорят или как ще ни съдят за спирането на ЮП? Защото там има няколко милиарда нанесени щети и загуби. И документ за спиране на строителството. С подписи, печати и пр. Ох, дано е за хъб, дано е за хъб! Ма защо са изпратили правосъдния?

    Нередност?
  • 2
    izabell avatar :-?
    izabell
    • - 7
    • + 3

    Русия с "търговия на дребно" едва ли ще се занимава.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 6

    Грандоманията на Борисов явно ще стигне до там с 2-3 млрд от бюджета да финансира фиксидеята си "хъб Балкан".
    Като сме заровили 10 млрд в гьола на Белене - част от "големия шлем" на Първанов, друг мегаломан - защо да не обезсмъртим и ББ?

    В България газ за задоволяване нуждите на страната, а и за разпределителния център явно няма. Няма индикации и в "Хан Адпарух", "Силистар" и "Терес" да има.

    Азербайджан е договорил с Турция на зелено 12 млрд куб.м. на година, ама за след 2-3 г. Тези количества няма да стигнат и за Турция, камо ли да остане за БГ. Газопровод от Каспийско море през Грузия към Истанбул няма. Няма и интерконекторна връзка между Балгария и Турция.

    Теоретично може да се разчита единствено на руски газ. Но никак не е сигурно, че по политически причини това ще се осъществи.
    От друга страна ЕС няма да даде е цент за строежа на този център, ако не са изпълнени три условия:
    - версификация на доставките от поне три източника;
    - дългосрочни договори за доставка;
    - дългосрочни договори за продажба.

    И тъй като и трите условия не са налични, остава Борисов да напъне бюджета да плати налудничавата му идея.
    И защо ни е хъб, след като правителството на ГЕРБ и така се готви да удари чело в земята пред руския зам.-министър на правосъдието и да го помоли да пусне една тръба?

    Нередност?
  • 4
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 1
    • + 1

    Що ще първият заместник-министър на правосъдието Сергей Герасимов на обсъждане на икономически и енергийни въпроси.
    Да не би да си говорят кой кого ще съди за неустойки по замразени и непрекратени ,както трябва, енергийни проекти.

    Нередност?
  • 5
    sasoss avatar :-|
    sasoss
    • - 3
    • + 2

    Интересното е този хъб кои пазари ще обслужва. Потреблението в югоизточна Европа е смешно малко за да може да се изплати такъв грандомански проект.
    Гърция 2-3 млрд, но с терминал за 5 млрд ЛНГ.
    Румъния е почти на 100 % собствен газ и на всичкото отгоре ще продава на Молдова.
    Македония и Босна и херцеговина са под 0,5 млрд.
    Сербия също е 2-3 млрд.
    Хърватска е в напреднал стадий на проектиране на терминал на о. Крк
    Словения има по-малко потребление от нас 1-2 млрд.
    Италия има достъп до много повече източници и боковото хъбче едва ли би било изгодно предвид транспортните разходи и по-ниските германски цени.
    Унгария и Австрия също са много по-близо до ниските цени отколкото България.
    Кого точно ще обслужва този хъб? Сега през България се транзитира само за Гърция и Турция.
    Цялата история около този хъб ми намирисва на усвояване на едни европейски и държавни пари от едни наши фирми на едни наши хора. Между другото идеята за хъба на е на Боко и не е от сега. Компанията която добива газ на Галата много се натискаше да се прави газово хранилище но!!! с държавни пари. Защото май добивите им не са това, което са очаквали и нещата отиват към скорошен край. Ако имаше икономически смисъл, досега идеята щеше да бъде реализирана с частни средства. Но пък какъв по-сгоден случай да се откраднат едни пари?! По модела на строителството на Южен поток.

    Нередност?
  • 6
    sasoss avatar :-|
    sasoss
    • - 2

    Освен това не се и съмнявам, че в рамките на 2-3 години Турция ще замести до голяма степен руския газ с газ от други източници. Ако пък се сдобрят, то Турски поток отново ще изплува и без това имаше достатъчно сигнали от Милер, Новк и май от самия Путин, че ако турците "много им се помолят, биха продължили проекта".
    Не само, че няма да има икономически смисъл от този хъб, но и транзита на газ през България ще намалява. И не защото нещо грешно сме направили, а защото такива са икономическите обстоятелства.
    Разбира се, може Иран да построи тръба до Европа в обозримо бъдеще, но не вярвам на Боко и Ко да се спзарят по-добре от отколкото турците. Същото се отнася и за египетския и израеслки газ като други алтернативи.

    Нередност?
  • 7
    xfactor avatar :-|
    Bogdan Hristov
    • - 2

    До коментар [#5] от "sasoss":Не ви намирисва - точно така е и ужасно вони

    Нередност?
  • 8
    sasoss avatar :-P
    sasoss
    • - 2

    А ето нещо съвсем прясно по повод на "ако много ни се помолят, ние веднага ще строим Турски поток. Само побързайте с молбата, че сме на зор" :) :)
    http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/14/2685841_rusiia_dopuska_zavrushtane_kum_proekta_turski_potok/

    Нередност?
Нов коментар