🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Иван Кръстев: При външна заплаха ЕС става все по-важен

Политологът пред десетата годишна среща на правителството и бизнеса на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Започвай да се притесняваш, изпращам детайлите после", с този виц от поредицата за стария евреин започна изказването си политологът Иван Кръстев на десетата годишна среща на бизнеса с правителството "България в глобалната несигурност", организирана от в. "Капитал". Вицът трябваше да илюстрира ситуацията през 2016 г., която е изключително нестабилна и предвещава проблеми.  

Според Кръстев вече съществува друго виждане на света, при което старите разбирания умират. "През 2006 г. приемахме отворените граници и взаимната зависимост като даденост", напомни политологът. Сега обаче това вече не е така, каза той. Поради тази причина бизнесът в България трябва да има по-глобален поглед върху света и особено върху развитието на Европейския съюз. "След пет години той няма да прилича на този, в който България влезе през 2007 г." Затова София трябва да е активно ангажирана в дискусиите за бъдещето на евросъюза, защото, както припомни Кръстев старата максима, който не е на масата, той е в менюто.

Въпреки че през последните години много европейци започнаха да имат негативно отношение към ЕС, "колкото повече се страхуваме от външния свят, толкова повече евросъюзът става важен", каза Кръстев.

Големият проблем пред ЕС през тази година е, че голяма част от неговите политики вече няма да се решават от Брюксел, а от избирателите в страните членки. През април предстои референдум в Холандия за търговското споразумение с Украйна, след това предстои референдумът на Великобритания за излизане в ЕС. Както припомни Кръстев, често политиците си мислят, че чрез тези референдуми ще успокоят общественото мнение, което търси да бъде чуто, но вместо това не рядко вотът води до кардинални завои.

По повод кризата между Турция и Русия и евентуалния ефект върху България, Кръстев каза, че повече го притеснява действията на някои политически играчи у нас, а не толкова сблъсъка между Москва и Анкара.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    subaru avatar :-P
    subaru
    • - 2
    • + 2

    "колкото повече се страхуваме от външния свят, толкова повече евросъюзът става важен", каза Кръстев."
    Уникално разсъждение, с претенция да звучи нравоучително.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#1] от " subaru ": Тя цялата среща е бля-бля-бля, а вие сте се хванали за Крьстев. Наукоподобно звучи поне, я прочетете Борисов. А Плевнята?

    Нередност?
Нов коментар