🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Планът на управляващите и външният поглед за икономиката на България

Бизнесът и правителството ще се срещнат на десета годишна конференция, за да разговарят за новите кризи в Европа и финансовата стабилност

Капитал    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Годишната среща на бизнеса с правителството ще събере за десети пореден път ключовите личности в управлението на страната и собствениците и мениджърите на големите компании. Конференцията ще се проведе във вторник, 19 януари, в "София хотел Балкан". 

 Събитието ще даде поглед върху плановете на кабинета за предстоящата година и визията на управляващите за това как да се заобиколят трудностите пред България. Освен премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев пред участниците в конференцията ще застанат вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петрова и на икономиката Божидар Лукарски. Ще се включат и председателят на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев, главният изпълнителен директор на Сибанк и председател на Асоциацията на банките в България Петър Андронов, управителят на "Вистеон България" Иван Михайлов, изпълнителният директор на BulPros Ивайло Славов и председателят на УС на "Райфайзенбанк България" Оливер Рьогл.

За пръв път пред присъстващите в залата ще говорят и еврокомисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, гуверньорът на БНБ Димитър Радев и зам.-управителят на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) Илияна Цанова.

 

Йоханес Хан е един от комисарите, към които България би трябвало да има особен интерес – той отговаря за преговорите за присъединяване към ЕС на Турция и страните от Западните Балкани, както и за политиката на съюза към държавите от бившия СССР и Близкия изток. Хан е пряко ангажиран с последните преговори с Анкара по въпроса за бежанците. Преди това Хан бе комисар по регионалната политика, която успя да трансформира от субсидиране към инвестиране на фондовете. Хан е политик от Австрийската народна партия и е бил е министър на науката. Между 1997 и 2003 г. е член на борда на директорите, а по-късно и изпълнителен директор на Novomatic.

 

Илияна Цанова дойде от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и изгря на българската политическа сцена, след като президентът Плевнелиев я избра за министър по еврофондовете в първото служебно правителство през 2012 г. Година по-късно, след оставката на "Орешарски" и преди идването на новия кабинет, на Цанова й се наложи отново да поеме ресора, който бе разклатен и несигурен. След това тя се върна в ЕБВР, където пое дирекция "Европейско съфинансиране и финансов инженеринг". Миналата година ЕИБ и ЕК я предложиха, а европарламентът я одобри, за зам.-управител на инвестиционния фонд на ЕС за 315 млрд. евро, известен като плана "Юнкер".
Димитър Радев пое поста гуверньор на БНБ през лятото на 2015 г. след 21 години в Министерството на финансите и 14 години в Международния валутен фонд, където последно заемаше поста ръководител на мисиите за техническа помощ на страните от Източна Европа, Централна Азия, Близкия изток и Африка. На новия пост той е изправен пред мащабно предизвикателство – превеждането на местния банков сектор през пълна проверка. Радев и екипът му ще трябва да намерят баланс, така че резултатите от стрес теста да не създават излишна паника, но и да са достатъчно достоверни. Същевременно с това пред него стои и нелеката задача да заздрави и самата БНБ и да възстанови сринатото след фиаското с КТБ доверие в провеждания от нея банков надзор.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kihano avatar :-|
    kihano
    • + 3

    Предполагам, че много политкоректни глупости ще се изприказват на тази среща без да се засегне главния проблем - свободният пазар и държавната ненамеса в икономиката.
    Иван Кръстев какво ще прави на тая среща не мога да разбера? Ще следи за появата на неконтролирани идеи.

    Нередност?
  • 2
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 1
    • + 3

    "Международния валутен фонд, където последно заемаше поста ръководител на мисиите за техническа помощ на страните от Източна Европа, Централна Азия, Близкия изток и Африка."
    Тоя преди да го назначат питаха ли го какви успехи е постигнал в " Централна Азия, Близкия изток и Африка"? Е, същите ще постигне и тук. Гуверньора на БНБ е агент на чуждо влияние независимо дали го осъзнава или не.

    "Радев и екипът му ще трябва да намерят баланс, така че резултатите от стрес теста да не създават излишна паника, но и да са достатъчно достоверни. "

    Тва изречение ме утрепа. Значи ако резултатите са достоверни, те ще са толкова лоши, че ще предизвикат паника. Мухахаха ... "Да ги фалшифицирам или не, това е въпросът" на г-н Радев според "Капитал".

    Нередност?
  • 3
    dos2 avatar :-|
    dos2

    Управляващите нямат план, те са шерпи на илюминати! Освен това България няма позиция, тя досега е била нагъзена от великите сили!

    Нередност?
  • 4
    dos2 avatar :-|
    dos2

    Управляващите нямат план, те са шерпи на илюминати! Освен това България няма позиция, тя досега е била нагъзена от великите сили!

    Нередност?
Нов коментар