🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банкерите: Дано прегледът на активите на банките не се превърне в темата на 2016 г.

БНБ и представителите на сектора се надяват, че няма да има нужда от фискална подкрепа

След резултатите от стрес тестовете през август МВФ ще проведе и цялостен преглед на финансовата система на България (FSAP)
След резултатите от стрес тестовете през август МВФ ще проведе и цялостен преглед на финансовата система на България (FSAP)
След резултатите от стрес тестовете през август МВФ ще проведе и цялостен преглед на финансовата система на България (FSAP)    ©  Цветелина Белутова
След резултатите от стрес тестовете през август МВФ ще проведе и цялостен преглед на финансовата система на България (FSAP)    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Оценката на качеството на активите на банките определено е събитието на 2016 г. за централната банка и за финансовия сектор", това каза управителя на БНБ Димитър Радев по време на десетата годишна среща на бизнеса и правителството, организирана от "Капитал". Той обаче се съгласи с представителите на сектора, които си пожелаха проверката и съпътстващите я стрес-тестове да не се превърнат в основна тема на годината, а да си останат важни и следени основно в професионалните среди.

Оценка в три въпроса

Радев накратко систематизира предстоящите предизвикателства пред процедурата в три въпроса: Защо се прави? Как? и Какво очакваме?

По първия той посочи, че отговорът е систематизиран в предишния панел и е трибуквен, като явно алюзията беше към изказването на политолога Иван Кръстев за КТБ. "Основната цел е доверието – то е нещо, което трябва да се установи. Дали нашият сектор е стабилен – аз съм убеден, че отговорът ще е положителен, но той трябва да дойде по този начин: с външна независима проверка", обясни гуверньорът.

Той очерта и основните стъпки, които предстоят и които като цяло са известни - до края на тази седмица банките трябва да са избрали оценители, а на 15 февруари методологията на проверката трябва да бъде изцяло готова и публикувана. "Тя ще е максимално близка до ЕЦБ с някои адаптации предвид размера и други местни особености. Всички активи ще бъдат обект на прегледа, но не всички кредитни портфейли. Ще се анализират кредитите на база извадки и резултатите ще се екстраполират. Много важно ще е да се направи и справедливата оценка на обезпеченията", обобщи Радев, като обясни, че тази част ще е най трудна, а след това ще предстоят и стрес тестовете на база на два макроикономически сценария.

"Очакваме, че прегледът ще потвърди, че банковата система е стабилна. Възможни са отделни проблеми. Разполагаме с административни и финансови възможности да ги преодолеем. Изградихме Дирекция "Преструктуриране" в БНБ на подчинение на управителя – надяваме се да е оперативна дотогава. Имаме и фискален буфер – надяваме се, че няма да се използва", каза още гуверньорът. Той съобщи още, че след три години откази преди дни е получено потвърждение от МВФ, че е готова да извърши цялостен преглед на финансовата система на България (FSAP) веднага след резултатите от стрес-тестовете. Това ще е още една важна стъпка във връщането на институционалното доверие.

След еднократното напрежение

Председателят на управителния съвет на асоциацията на банките Петър Андронов наблегна върху това, че самото упражнение на проверката на качеството на активите не е най-важното, а ключовото е какво ще се случва след нея.

Самият преглед на качеството на активите страда от недостатъци. Процедурата трябва да е обективна, но в нея има и допускания, които са субективни. Чрез тях може да се произведе разлика от стотици милиони и и дори от милиарди левове, в зависимост от това как ще се калиброва, обясни Андронов.

За него това упражнение е важно, за разчистване на лоши практики в банковия сектор, ако такива а допускани. Но по-ключово е след това БНБ да задържи качеството на надзора. "Проверката не може да замени перманентния, настойчив, силен и уверен банков надзор. Само така без шум в системата тя може да е стабилна", каза банкерът, като призова политиците да подкрепят централната банка в това отношение без да й се бъркат в работата.

Главният изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България) Оливер Рьогл очерта и някои от успехите на БНБ, като изолирането на системата от гръцката криза. "БНБ понесе много критики около КТБ, но има и много успехи, които не се оценяват. Например през годините тя ограничи кредитирането в швейцарски франкове. Тук това не се забелязва, но в други страни се превърна в голям проблем", каза той.

Рьогл се присъедини към уверенията, че банките са стабилни, ликвидни и готови да кредитират по активно. По негово мнение, за разлика от това на Андронов, самите самите проверки и стрес тестове няма да се отразят капацитета на банките да кредитират, особено на тези със западноевропейски централи. Причината е, че вече са минавали през подобни процедури на ЕЦБ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    regular_observer avatar :-|
    regular_observer

    Банковата систева е стабилна. КТБ я събориха първо слуховете, после се оказа, че е окрадена под носа на БНБ.

    Сега БНБ с почти същия си УС ни казва, че банковата система е стабилна. После ще се появи слух, слад това....вече знаем.

    Нередност?
Нов коментар