🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бойко Борисов: "Икономическият ръст ще е над 3% през 2016 г."

ГЕРБ ще приеме пет закона, свързани със съдебната реформа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ако ние не си объркаме държавата, аз съм оптимист за финансовата стабилност", това каза премиерът Бойко Борисов по време на десетата среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал". Според министър-председателя икономическият ръст на страната ни през 2016 г. ще бъде повече от 3%. Борисов уточни, че това негово мнение се разминава с мнението на икономистите. "През 2015 г. само от еврофондовете вязоха 7 млрд. лв. Затова икономистите мислят, че това е пик на нашия растеж. Само че според мен тези пари сега тепърва ще строят и тепърва ще купуват машини, тепърва ще наемат нова работна ръка. И тепърва през 2016г. и 2017г. ще започнат да произвеждат. Затова съм убеден, че износа ще се увеличи, защото, особено като минете по Северната тангента, виждате колко заводи се строят в момента", каза премиерът. Борисов заяви, че близо 3 млрд. лв са влезли в хазната от пресичането на контрабандата. "Това дава възможност да правим социални политики", каза той.

Аварийната ситуация

Борисов заяви, че още преди година е предупредил европейските лидери, че начинът, по който разглеждат бежанската вълна, ще създаде проблем. "Месеци наред защитавах тезата, че трябва да затворим външните граници за нелегалната миграция. И да пропуснем в Европа само само това, което службите са проверили или това, което е добро за европейската икономика. Този хаос с влаковете, с рейсове да се извозват бежанци да се вкарват в сърцето на Европа доведе до тежък пробив в Шенген. Седем държави затвориха границите си. Аз им казах: нека да постъпим като братята американци. След това със зелени карти, който иска да дойде. Дори САЩ са си позволили да кажат, че ще приемат 80 000 души до 2018 г. Към момента са приели 1500 души.", каза Борисов. Премиерът заяви, че многократно е питал Съвета на Европа каква е горната граница мигранти, която европейските страни трябва да приемат. "Единствения оптимизъм е, че ние винаги бавно действаме като дойде криза, но накрая винаги намираме решение", допълни Борисов.

Не сме нито с Русия, нито с Турция

Борисов заяви, че България не е нито протурски, нито проруски настроена. "Ние имаме своята ясна евроатлантическа политика и искаме да имаме добри отношения с нашите съседи", каза премиерът. Борисов заяви, че е правил психологически анализ на президента на Турция и президента на Русия пред колегите си от ЕС. "Когато Путин и Ердоган откриваха в Москва най-голямата джамия, а в Анкара прекроиха цялата газова и енергийна карта на Балканите. "Южен поток стана "Турски поток", с цялата тенденция да бъде заобиколена България и с мълчаливото съгласие на Гърция, Македония и Сърбия, за да бъде наказана България затова, че беше лоялен евроатлантически член на НАТО и правилата на ЕК. Тогава спрените реактори в АЕЦ "Белене" отидоха в Турция, тогава когато ние стриктно спазвахме санкциите към Русия, Турция не ги спазваше. Сега, когато се сблъскаха двамата титани от нас се иска да заявяваме или че сме проруски, или протурски.", каза Борисов.  Борисов напомни, че през това време е бил подложен на натиск. "Защото от Анкара ни казаха: България загуби всичко.", заяви Борисов. И добави, че интерконекторната връзка с Гърция се строи усилено. Борисов заяви, че се подготвя тристранна среща между премиерите на Гърция, Турция и България.

Съдебната реформа

Премиерът заяви, че бизнесът и гражданите трябва да се чувстват равнопоставени с държавата. "Ако администрацията не си върши работата в срок, трябва да понася същите имуществени санкции, които имат бизнеса и гражданите"., каза премиерът. Той заяви, че ГЕРБ си е поставила две цели за съдебната реформа. "Трябва да влязат в парламента 5 закона – Закона за съдебната власт, антикорупционния закон, НПК и ГПК и Закона за борба с тероризма", каза Борисов. И добави, че в Закона за съдебната власт трябва да влезе всичко това, което не беше прието при приемането на промените в Конституцията. Като достойнства на приетите поправки Борисов  посочи засилването ролята на инспектората, избора на членовете на двете квоти с 2/3 от парламента, както и отчитането на главния прокурор пред парламента.

Борисов очерта и перспективата, ако има политическа нестабилност в държавата. "Какво следва – избори. Но този път няма да се направи лесно правителство. С цялото ми уважение към политическите паритии да го имат предвид"., каза Борисов. Премиерът за пореден път повтори, че няма да управлява с ДПС. "Тези, които искат вот на недоверие сега и да съборят правителството – БСП, ДПС, "Атака" и ДСБ. Искат да ни свалят – добре. Но те трябва да направят правителство. Много ми е интересно как ще направят правителство, защото те на моята порта няма да почукат. А и да почукат, няма да им отвори никой.", каза Борисов. Премиерът заяви, че от много неща не е доволен и много неща трябва да се променят. "Много неща се промениха. Това, което другите държави го правят за 10-15 г., ние загледани в себе си и само да извадим негативното, не виждаме колко в положителен план, се развиваме", заключи той.

 

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 5
    • + 18

    Баце пак се е оригвал на всякакви теми. Вероятно и сам не вярва на тези глупости, дето ги ръси. Както Боце си призна след онази сбирка при една женска организация, дето говори за жена - президент на България: "... жени! Какво друго да им разправяш...."

    Нередност?
  • 2
    petrapetra avatar :-|
    petrapetra
    • - 2
    • + 11

    3%, усещат се като -3%

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-P
    Rational
    • - 1
    • + 7

    Е щом го е казал министър-председателят, трябва да сме спокойни. Той е виден икономически специалист!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 8

    Изказването на Борисов е обичайният мишмаш от полуистини, откровени глупости и изтъкване на собствената му значимост. И всичко това поднесено все едно си говори в съблекалнята с останалите бистришки тигри...

    Нередност?
  • 5
    bogry avatar :-|
    BoGry
    • - 2
    • + 2

    "Борисов заяви..."

    Това се повтаря 11 пъти, но може и да съм пропуснал нещо! Сигурно затова се смее Велина Господинова толкова широко!
    Борисов не може да заяви нищо, ако не каже доколко е зависим от Пеевски, може ли да се противопостави на Пеевски за каквото и да било, има ли място Пеевски в тези 3% икономически растеж (разбира се, не на теглото на последния, макар че, смятам, точно там ще се лепнат) и не му ли стягат чепиците, когато отговаря на въпроси от парламентарния контрол в петък, а от първия ред го фиксира Дебелия!
    И да се яви целия опасан с черни пояси, докато не си изясни отношенията с него, Бойко ще си бъде копие на Бай Тошо в нов вид!
    Пред мен е лесно да се прави на Луи ІV, както и пред баба Настя от село Мечка (над която подопечната му Бъчварова много трепери дали я изнасилват правилно), но с онзи го свързва само безпардонността и липсата на връзка с действителността! А тя е ОТЧАЙВАЩА!

    Нередност?
  • 6
    bzmcxzvwzq avatar :-P
    Flappy Dildo
    • + 3

    Много беше сладурско това дето направил психологически анализ на президентите на Турция и Русия

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    Докато не правите нищо за да развиете себе си, никога няма да усетите икономически подем. Ако разчитате на минимална работна заплата, няма какво да искате от икономиката на държавата си, защото не и връщате нищо. Аз като човек, който илизам от своето висше образование усещам ясно увеличението на работни места и позитивите на трудовия пазар. Не е нещо уникално, но го има. В момента икономиката не ни е проблем, а политиката!

    Нередност?
Нов коментар