🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Горанов: Политическата стабилност е предпоставка за по-висок растеж

Според финансовия министър проблемите пред икономиката през 2016 г. ще са свързани с забавянето на износа, по-малкото европейски средства и геополитическите проблеми

Данъчната ни система може да се справи, но само ако избягваме популистки решения и не прехвърляме външни за фиска дефицити вътре в бюджета, смята финансовият министър
Данъчната ни система може да се справи, но само ако избягваме популистки решения и не прехвърляме външни за фиска дефицити вътре в бюджета, смята финансовият министър
Данъчната ни система може да се справи, но само ако избягваме популистки решения и не прехвърляме външни за фиска дефицити вътре в бюджета, смята финансовият министър    ©  Надежда Чипева
Данъчната ни система може да се справи, но само ако избягваме популистки решения и не прехвърляме външни за фиска дефицити вътре в бюджета, смята финансовият министър    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1

млрд. лв. ще влязат през 2016 г. в малки и средни фирми покрай програмата за саниране, прогнозира финансовият министър.

Потенциал за по-висок икономически растеж има, но той минава само през политическа стабилност и добра дългосрочна перспектива пред бизнеса и хората. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на десетата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал". Според министъра негативните ефекти върху българската икономика през 2016 г. ще са по няколко направления – забавяне на експорта, ограничаване на ресурса по европейските програми и геополитическите проблеми.

Той обаче смята, че тези ефекти ще бъдат неутрализирани донякъде от допълнителните капиталови разходи през бюджета за около 1.7 млрд. лв., които правителството предстои да направи през тази година, както и от подобряването на икономическите перспективи, което пък да върне стимула за правене на разходи.

Повече предвидимост, повече растеж...

"През следващата година очаквам между 2% и 3% икономически растеж, но ако успеем да върнем доверието в икономиката, може да има по-сериозен растеж", смята министърът. Според него раздвижването на крайното потребление изисква дългосрочна стабилност и перспектива. Това, което най-трудно се възстановява и се чупи бързо, е икономическото доверие на субектите в средата. Истината е, че хората харчат днес това, което вярват, че ще изкарат утре", смята Горанов.

Другият "стълб" на растежа според министъра ще бъде публичната капиталова програма. "Имаме около 1900 договора за саниране, които ангажират близо 1 млрд. лв. Тези пари имат потенциал до есента да минат през малките и средните фирми като оборот и инвестиции", каза министърът. Той също така смята, че може до някаква степен да се разчита все още на европейските средства. Огромен финансов ресурс се наля в края миналата година и аз очаквам това да има положително проявление и през 2016 г.", каза още той.

Държавата се намира в положителен икономически цикъл и според Горанов не трябва да се допускат политически сътресения, които да преобърнат тенденцията. "Икономиката успя да преодолее две шокови събития след началото на кризата. Обезценката на жилищата приключи, а по този начин благосъстоянието на хората се повишава. Другото е, че бизнесът се преориентира от поведението, което имаше при прегряващата икономика, към едно балансирано пазарно поведение, даващо възможност за органичен растеж", каза финансовият министър.

 

Повече стабилност, по-малко дълг

Също така Горанов смята, че ако през тази година има някакви шокове, те едва ли ще са свързани с финансовата система на страната след извършването на оценката на активите през лятото. "За разлика от 2014 г. сега сме доста по-добре въоръжени", каза Горанов. Той изтъкна предприетите законодателни промени в посока създаване на механизъм за възстановяване и преструктуриране на банките, както и предвидените в бюджета възможности за набавяне на ликвидност. "Надявам се, че подготвеният ресурс няма да се използва. Най-важното е да върнем загубеното доверие от липсата на държавност през годините, в които проблемите са израствали пред очите ни и не сме им отдали дължимото внимание", каза още министърът. Неговото мнение, че негативите от стрес тестовете ще се изразят в "стагниране на кредита". "Хубавото обаче е, че всички разбраха, че правилата на играта не може да бъдат заобикаляни", каза още Горанов.

По темата с дълга той каза, че се надява през следващите години да се следва политика на нисък дефицит и дори на нулев, което пък да намали дълговото бреме на страната. "За една малка и отворена икономика като българската темата за задлъжнялостта е тема за суверенитета на държавата", смята финансовият министър. Според него, ако този път не бъде следван, в един момент неминуемо ще се стигне до темата с увеличаването на данъците. "Така структурираната данъчна система може да се справи, но само ако избягваме популистки решения и не прехвърляме външни за фиска дефицити вътре в бюджета", каза Горанов.

Тук той поставя въпроса за дефицитите в енергетиката, които според него трябва да се решат изцяло на пазарен принцип. "Ако елиминираме възприятието, че енергетиката е елемент от социалната политика, и започнем да работим на пазарен принцип, може да има промяна", каза министърът и добави, че ще настоява проблемите наистина да се решават на пазарен принцип, без да се използва бюджетът. "Изкушенията да се решават през фиска са големи, но ако заложа фиска, тогава темите с дълга и данъчната система ще започнат да се поставят все по-остро", смята той.

*редактирана на 19 януари 2016 г., в 18.10 ч.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 8

    Не ,Горанов.Сто пъти ти казват,че реформираната съдебна система и успешната борба с корупцията са предпоставка за разтеж.Това ,за което вие си мислите,че важно ,е само във вашите глави с Борисов.

    Нередност?
  • 2
    dewdwfwerf avatar :-P
    p
    • - 1
    • + 2

    МАФИЯ.

    Нередност?
Нов коментар