🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Томислав Дончев: Има съпротива срещу реформите

Корупцията, растящите публични разходи, демографията и липсата на квалифицирани работници пречат на конкурентоспособността

"Почти няма риск или глупост, която да не сме правили последните 25 години. Научихме се кои грешки да не повтаряме. Това е огромен капитал", заяви Дончев не на шега.
"Почти няма риск или глупост, която да не сме правили последните 25 години. Научихме се кои грешки да не повтаряме. Това е огромен капитал", заяви Дончев не на шега.
"Почти няма риск или глупост, която да не сме правили последните 25 години. Научихме се кои грешки да не повтаряме. Това е огромен капитал", заяви Дончев не на шега.    ©  Надежда Чипева
"Почти няма риск или глупост, която да не сме правили последните 25 години. Научихме се кои грешки да не повтаряме. Това е огромен капитал", заяви Дончев не на шега.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ако сме сурови реалисти, ще си дадем сметка, че има организирана, мълчалива и консенсусна съпротива срещу ключовите реформи. Това е основна спирачка, която разколебава политиците." Така вицепремиерът по икономическите въпроси и еврофондовете Томислав Дончев очерта картината към момента в България, която пречи на развитието и слага бариери пред ръста (виж видеото с него). Според Дончев има няколко основни спънки - съпротивата срещу реформите, усилващият се натиск за още публични разходи, демографската картина и корупцията, която подменя конкуренцията. "Имаме огромен прогрес в нивата на доходите спрямо средното в ЕС, но ако питате хората, ситуацията се влошава. Това значи натиск за още публични разходи, защото има несправедливост в разпределението - 3.1 млн. заети, 2.2 млн. пенсионери, 279 хил. безработни. Това няма как да е устойчива обществена структура. Натрупахме опит в усвояването на еврофинансиране. Сега трябва да се научим да задържаме хора", каза вицепремиерът. Другото, което според него е важно, е укрепването на предприемачеството като ценност, което е "проблем при повече от едно поколение, за което успехът е въпрос на връзки или късмет".

 

Изказването му беше част от третия панел на срещата на бизнеса с правителството, посветен на темата има ли растеж отвъд еврофондовете и откъде ще дойде той. Както водещият дискусията Кирил Петков (основател на ProViotic и основател на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност) добре обобщи, това е всъщност дискусия за конкурентоспособността на икономиката, а тя се формулира добре от теоремата, че една страна е конкурентна, ако има компании с експортен потенциал, които излизат на нови пазари.

Такива български фирми има - проучване на неговия изследователски център и "Капитал" установи, че между 2010 и 2014 г., секторите земеделие и животновъдство, както и автомобилостроене имат забележителен ръст на приходите - дори по-голям от този на неофициално приемания за най-добре растящ сектор - IT (виж графиката).

За да продължат да растат, им трябва работна ръка, посочи изпълнителният директор на BulPros Ивайло Славов. "Стигнахме до въпроса как да постигнем следващата фаза на ръста. В Полша например един специалист от Казахстан получава разрешение и е готов за работа до 1 месец. Тук отнема между 6 и 9", каза Славов.

Иван Михайлов, управител на R&D центъра "Вистеон България", допълни: "Важно е какви фирми присъстват в България, защото някои бизнеси привличат други. Автомобилостроенето, бизнес услугите и IT секторът са такива."

Министърът на икономиката Божидар Лукарски се съгласи, че "синята карта" за квалифицирани имигранти ще допринесе много за ръста на икономиката, но не посочи в детайли дали и какво се планира да се направи за това. Той видя като опасни за икономиката глобалните кризи - Близкият изток, китайската икономика и спорът Русия - Турция.

В панела беше и Илияна Цанова, която е зам.-управител на новия фонд "Юнкер". Тя описа какви възможности за ръст ще имат българските компании през този нов европейски инструмент за финансиране. Особено внимание Цанова обърна на техническата помощ - т.е. финансиране за създаването на витални проекти, които ще подлежат на кандидатстване във фонда. Тя препоръча силно на фирмите и банките да се запознаят със започващата информационна кампания на фонда. На 19 февруари в София ще има събитие от нея.

 

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • + 8

    проблема не е в хората,а в средата и липсата на какъвто и да е управленски капацитет в управляващите , в нашата община за пръв път от 25 години червените паднаха и дойде управляващата партия на власт ,вече 3 месеца не могат да намерят специалисти ,кметове ,хора с опит ,при все ,че е огромна безработица

    Нередност?
  • 2
    mikaela72 avatar :-|
    Една Другарка
    • + 9

    Какви рИформи, другарю Дончев!?! Срещу кои рИформи?

    Тотална и почти повсеместна липса на ключови мениджърски умения...

    Липса на визия, липса на идеи, преследване на всякакви другомислещи...

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 6

    Според последния доклад на НОИ в него се осигуряват 1,9 милиона човека. Другите се водят заети по методиката на НСИ, която включва държавните служители, както и"самозадоволяващи се селски стопани" и кой знае какви полузаети. Но трябва да се гледат ефективно осигурените, а това са 1,9 млн.

    Интересна игра е политиката. Доколкото можеш, отлагаш непопулярни мерки, размотаваш топката и се превиваш по терена. Но все пак трябва да внимаваш, да не избие нещо баш когато не трябва, както за 10 години кражби и разхищения в енергетиката избиха заради един по-студен месец баш когато никой не го беше сметнал.

    Нередност?
  • 4
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho
    • - 2

    До коментар [#3] от "cinik":


    [quote#3:"cinik"]и разхищения в енергетиката избиха заради един по-студен месец баш когато никой не го беше сметнал.[/quote]
    Няма такова нещо-това беше пуч платен от Путин/руските служби/комунистите/Южен поток................всичко друго но не и масовите далавери там и избухването на поредния балон защото е нереформиран.

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 13

    9 месеца за синя карта за програмист са оттенък на настанилата се в обществото ксенофобия, която се забелязва и в злорадството по отношение на Германия и нейните проблеми с бежанците. Българинът се чуди и мае как пускат хора, които не само не могат да програмират, ами даже нямат документи и идват от райони под контрола на международни терористични движения. Вика си, абе при нас нема лабаво, и гениален програмист да е, и християнин да е - че му опнеме една процедура 9 месеца, да си каже майчиното мляко. А накрая и рушвет че му прибЕреме за таа раота.

    И след 15 години ще има "Ахале-леле-бате кфо станА, 3 милиона пенсионери - 1 милион работещи"

    Нередност?
  • 6
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho
    • + 3

    До коментар [#1] от "edin drug":


    [quote#1:"edin drug"]проблема не е в хората,а в средата и липсата на какъвто и да е управленски капацитет в управляващите , в нашата община за пръв път от 25 години червените паднаха и дойде управляващата партия на власт ,вече 3 месеца не могат да намерят специалисти ,кметове ,хора с опит ,при все ,че е огромна безработица[/quote]
    1)Червените паднаха няколко пъти за 25 години-макар че ако бъдем дословни,това са техни разклонения
    2)Не се търси кадърни хора,а послушни и такива които да участват и прикриват далаверите...........та затова не може да се намери.
    Отиди в частния бизнес и ще видиш,колко хора можеш да намериш там

    Нередност?
  • 7
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho
    • + 2

    До коментар [#5] от "cinik":


    [quote#5:"cinik"]9 месеца за синя карта за програмист са оттенък на настанилата се в обществото ксенофобия, която се забелязва и в злорадството по отношение на Германия и нейните проблеми с бежанците. Българинът се чуди и мае как пускат хора, които не само не могат да програмират, ами даже нямат документи и идват от райони под контрола на международни терористични движения. [/quote]
    Пресоляваш манджата.
    Прави разлика между чужденец който ще работи и прави БВП-то(актив) ти и такъв който ще живее на социални помощи и ще бъде вечно недоволен(пасив).

    Нередност?
  • 8
    danid avatar :-|
    danid
    • + 1

    Липса на добри управленски умения на държавно ниво и на фирмено. Защо може казакстански специалист да бъде готов за работа за няколко месеца , а български такъв да не може?! Не е ли необходимо да се предоставя възможност за работа на свободната българска работна ръка?

    Нередност?
  • 9
    thenomad avatar :-|
    thenomad
    • - 1
    • + 4

    Въпроса е Баце като иде да играе мач вемсто да е в праламента, когато се гласуват ключови промени, това мълалива съпротива ли е или си заповед на висок глас към депутатите от ГЕРБ - не подкрепяйте реформите?

    Нередност?
  • 10
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • + 3

    [quote#8:"danid"]Защо може казакстански специалист да бъде готов за работа за няколко месеца , а български такъв да не може?! Не е ли необходимо да се предоставя възможност за работа на свободната българска работна ръка?[/quote]
    Ми българският специалист, отдавна си е бил шута нейде по света. Именно заради това има място за казахстанския специалист и са готови да го чакат месеци само и само да попълни работното място.
    За второто изречение... всъщност първо се предлага в България, но уловката е, че трябва работен акъл, а не само работна ръка... ;)
    Термина е структурна безработица. Всъщност като се замисля, има объркване и в браншовете, дето труда е предимно физически и не се иска квалификация. Там объркват "работна ръка" с "работлива ръка"...

    Нередност?
Нов коментар