🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МВФ намали прогнозaтa си за глобалния растеж

Ниските петролни цени и забавянето на китайската икономика са основните рискове

Ръстът в Европа се очаква да бъде 1.7% през 2016 г. и 2017 г.
Ръстът в Европа се очаква да бъде 1.7% през 2016 г. и 2017 г.
Ръстът в Европа се очаква да бъде 1.7% през 2016 г. и 2017 г.    ©  В© Yuri Gripas / Reuters
Ръстът в Европа се очаква да бъде 1.7% през 2016 г. и 2017 г.    ©  В© Yuri Gripas / Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозите си за световната икономика за трети път в рамките на година. Според последните очаквания на фонда световният икономически растеж ще се увеличи от 3.1% през 2015 г. до 3.4% през 2016 г. и 3.6% през 2017 г. Причините за ревизията са рязкото забавяне на китайската икономика, ниските цени на суровините, които се отразяват неблагоприятно на Бразилия и други развиващи се пазари, и постепенната промяна в паричната политика на Федералния резерв. МВФ смятат, че през тази година ще се наблюдава скромно възстановяване на развитите икономики, но нововъзникващите и развиващите се пазари са изправени пред много предизвикателства.

Спадащ ръст

Ръстът от 3.1% на глобалната икономика през 2015 г. е най-ниският от 2009 г. насам. По-бързото забавяне на вноса и износа на Китай от очакваното от МВФ отразява по-слабата инвеститорска и производствена дейност не само в страната, но и на глобално ниво. Пазарните опасения за представянето на Китай и потиснатото търсене в световен мащаб водят до увеличаваща се волатилност на финансовите пазари. От МВФ посочват, че по-ниските петролни цени би трябвало да насърчават глобалното търсене по принцип, но няколко фактора неутрализират някои от положителните последици от евтиния петрол. Това са най-вече финансовото напрежение в много страни - износителки на нефт, и намаляването на инвестициите в добива на нефт и газ. Перспективите за постепенно увеличаване на лихвите в САЩ и притесненията за растежа на възникващите пазари допринасят пък за по-строги финансови условия, намаляващи капиталови потоци и обезценяване на валутите в много развиващи се страни.

МВФ запазва оценката си за ръста на Китай от 6.3% през 2016 г. и 6% през 2017. Въпреки че той още е сравнително висок, за самата държава това е рязък спад от регистрираните през предишните две години 6.9% и 7.3%. Страните в "развиваща се Европа", към която от МВФ причисляват и България, ще продължат да растат стабилно, но с леко забавяне през 2016 г. Русия ще остане в рецесия и през тази година, което влияе отрицателно и на съседните й страни.

БВП в Латинска Америка също се очаква да се свие през 2016 г., главно заради рецесията в Бразилия. Прогнозите за Близкия изток са за по-висок икономически ръст, но сбъдването им зависи и от геополитическите напрежения и ниските петролни цени.

Препоръките

Препоръките на МВФ са в развитите икономики, където инфлацията остава под целта на централните банки да се поддържа разхлабената монетарна политика, да се извършат съществени структурни реформи, за да се стимулира производството. Необходимо е да се постигне увеличение на заетостта, справяне с дъловете и успешно включване на бежанците на пазара на труда в Европа. Развиващите се страни от своя страна трябва също да продължат със структурните реформи, за да подобрят бизнес средата и да я направят благоприятна за иновации. Според МВФ гъвкавостта в движенията на валутните курсове са важно средство за омекотяване на външните шокове, особено за износителите на суровини.

Все още няма коментари
Нов коментар