🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Общо 15 енергийни проекта получиха 217 млн. евро финансиране от ЕК

Най-големият от тях е този за верикалната газова връзка България - Румъния - Австрия. Одобрен е и проект на "Булгартрансгаз"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавите - членки на ЕС, одобриха предложението на Европейската комисия за инвестиране на 217 млн. евро в ключови трансгранични европейски енергийни проекти, сред които са и интерконекторната връзка между България и Румъния и проект на "Булгартрансгаз". 

Със 180 млн. евро, което е и значителна част от общата отпусната сума, ще се финансира изграждането на връзки между газопреносните мрежи на България, Румъния, Унгария и Австрия. Средствата отиват за дейности на румънска територия за развитие на националната газопреносна мрежа в посока на газопровода. Проектът е спечелен от Societatea Nationala de Transport Gaz Naturale TRANSGAZ S.A.

Дружеството "Булгартрансгаз" пък получава безвъзмездно 850 000 евро, за да проучи възможностите за подобряване, разширяване и ремонт на газопреносната мрежа в България. Очаква се проучването да очертае възможностите за увеличаване на способностите за пренос на газ от и към Гърция, Румъния, Македония и Турция. 

Фокус към региона

Общо 15 проекта са одобрени сега чрез Механизма за свързване на Европа, които ще бъдат изпълнявани в европейските региони. Девет от тях са в газовия сектор -  на стойност 207 млн евро, а 6 в електроенергийния сектор - на стойност 10 млн. евро. Тринадесет от проектите са проучвания, например на ефект върху околната среда, а два са по строителна и монтажна дейност на инфраструктура. Именно за тях отива и голямата част от отпуснатите средства – 188 млн. евро.

Повечето от средствата отиват в Централна и Източна Европа, предаде ЕК. Страните там в най-голяма степен са застрашени от изолация и несигурност на доставките на газ. 

Механизмът

Чрез Механизма за свързване на Европа общо 5.35 млрд. евро ще бъдат разпределени за енергийна инфраструктура в многогодишния финансов период до 2020 г.
Списъкът на ЕК включва 108 електроенергийни, 77 газови, 7 петролни проекта и 3 проекта за интелигентни енергийни мрежи. През 2015 г. са завършени общо 13 от приоритетните проекти, за които са отпуснати 797 млн. евро. До 2017 г. се очаква да бъдат завършени още 62 проекта. Проектите, които влизат в приоритетния списък, се актуализират на всеки две години. За да бъде включен в списъка, даден проект трябва да е от значителна полза за поне две държави от ЕС, да допринася за пазарната интеграция и за конкуренцията и да води до подобряване на сигурността на доставките и намаляване на въглеродните емисии.

Сред проектите в списъка, засягащи България, са и подобряването на електроенергийната свързаност между България и Гърция и България и Румъния чрез изграждане на нови вътрешни електропроводи. В списъка с приоритетни проекти е и изграждането на язовир "Яденица", който ще позволи увеличаването на капацитета на ПАВЕЦ "Чаира". През април 2015г ЕК отпусна 3.213 млн. евро за разходите за обновяване на оценката за въздействие върху околната среда на проекта. 

При газовата инфраструктура приоритетни са и проектите за останалите интерконектори между България и съседните ни страни -  Гърция, Сърбия и Турция. Включен е и проект за разширяването на газовото хранилище "Чирен".  Желанието от българска страна е по този финансов инструмент да се осигури финансиране и за проекта за газов хъб в България. 

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sto67nes avatar :-|
    sto67nes
    • + 2

    ...Желанието от българска страна е по този финансов инструмент да се осигури финансиране и за проекта за газов хъб в България........

    Нередност?
Нов коментар