🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рибарско сдружение блокира изграждането на язовир "Яденица"

Изграждането на язовира може да се забави с години заради обжалването на ОВОС

Идеята на язивир "Яденица" е да увеличи капацитета на най-голямата помпено-акумулаторна водноелектрическа централа в Югоизтчона Европа - "Чаира".
Идеята на язивир "Яденица" е да увеличи капацитета на най-голямата помпено-акумулаторна водноелектрическа централа в Югоизтчона Европа - "Чаира".
Идеята на язивир "Яденица" е да увеличи капацитета на най-голямата помпено-акумулаторна водноелектрическа централа в Югоизтчона Европа - "Чаира".    ©  Георги Кожухаров
Идеята на язивир "Яденица" е да увеличи капацитета на най-голямата помпено-акумулаторна водноелектрическа централа в Югоизтчона Европа - "Чаира".    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Жалба на риболовното сдружение "Балканка" доведе до отмяна на заповедта за предварително изпълнение на решението за ОВОС на язовир "Яденица" от Върховния административен съд (ВАС). Ефектът може да е значително забавяне на проекта, тъй като, за да може дейностите по него да продължат, първо ще трябва да приключи процедурата по обжалване на самия ОВОС. Именно за да избегне това забавяне, от НЕК са поискали ОВОС да може да влезе в сила с предварително изпълнение, което означава, че евентуално обжалване няма да е пречка за по нататъшните процедури по проекта.

Самата заповед е била издадена от министъра на околната среда и водите Нено Димов в началото на август. "Балканка" обаче подава жалба срещу този акт, а на 18 август тричленен състав на ВАС постановява неговото отменяне като незаконосъобразен. От МОСВ коментираха за "Капитал", че предстои да вземат решение дали ще обжалват пред петчленен състав в законосъобразния едномесечен срок.

Къде бърка министърът

Мотивите, с които риболовното сдружение обжалва заповедта за предварително изпълнение, са, че тя може да бъде издадена само ако бързата реализация на проекта е свързана с осигуряване на живота и здравето на гражданите, както и със защита на важен държавен или обществен интерес, което не е случаят на "Яденица".

До същите изводи е стигнал и съдът, според който липсват доказателства, че язовир "Яденица" представлява обект от особено важен държавен и обществен интерес, включително и като резервна мощност, чиято цел е да балансира енергията от фотоволтаици и вятърни перки. В акта на ВАС се посочва още, че изграждането на язовира е започнало още през 1999 г. и няма доказателства, че трябва да се бърза с издаване, като се издава заповед за предварително изпълнение.

Какво следва

Сега вариантите са МОСВ да обжалва решението пред петчленен състав на ВАС, но според юристи шансовете им за различен резултат са минимални.

Това означава, че проектът ще бъде блокиран, докато не приключи обжалването на ОВОС, което според Димитър Куманов от сдружението може да отнеме около две години. Така проектът ще трябва да стои на трупчета, тъй като без влязъл в сила ОВОС няма как да му бъде издадено разрешително за строеж.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 4
    • + 5

    Значи според сдружение Балканика е по-добре да горим милиони тонове въглища и да изхвърляме хиляди тонове прах, сажди и СО2 във въздуха вместо да имаме балансираща ПАВЕЦ която ще позволи да разширим употребата на соларни и вятърни ВЕИ.
    Точно заради такива "зелени" екологичната кауза не успя да стане меинстрим в българския политически живот. За разлика от европейските зелени партии които имат разумни и консистентни позиции и за последните 40'тина години успяха да постигна зебележителни промени в екологичното мислене в западна европа. Немските зелени успяха да убедедят обществото да се откаже от АЕЦ, да стимулира ВЕИ и резултата е че Германия добива над 20% от електричеството си от ВЕИ. Дания добива 120% ( не е грешка, добиват повече отколкото им трябва от вятърни централи и продават излишъка), Финландия 80% от водни централи и т.н.

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 2

    Мотаят се 20 години, що да не се мотаят още 20?

    Нередност?
  • 3
    batzdravo avatar :-P
    batzdravo
    • - 2

    До коментар [#1] от "m17":
    "Точно заради такива "зелени" екологичната кауза не успя да стане "Мейнстрийм"!

    Уау, както казват "зелените"! Ама тия са рибари! Или, казваш, все ти е тая, какви са, пречат на ВЕИ-тата да лапат от скъпия "суджук"? Щото са по-екологични, нали?😎

    Нередност?
  • 4
    tuv1425826862393676 avatar :-|
    Иван Иванов
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от " m17 ": Вярно ти е само първото изречение..а тази глупост с ВЕИ започна да лъсва..рботата на Яденица като цяло р да поправя работата на тези малоумни ВЕИ дето ги закачихме за мрежата..а за глупостите в Германия даже не ми се коментира..

    Нередност?
  • 5
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 2

    До коментар [#3] от "batzdravo":

    Това е някаква уникална българска простотия от типа "на Вуте да му е зле". Е с такова мислене ще си живеем бедно в кочинката си.

    Нередност?
  • 6
    m17 avatar :-@
    m17
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "Любен Маринов":

    Не знам какво друго почва да лъсва но от далеч се вижда че нямате грам идея какво коментирате. Почетете, разберете пък се включете със смислен коментар ако можете. Щото това дето сте го написали е една душевна пръдня която само овонява темата.

    Нередност?
  • 7
    batzdravo avatar :-P
    batzdravo

    [quote#5:"m17"]Това е някаква уникална българска простотия от типа "на Вуте да му е зле". [/quote]

    Скорозрейка, или недозрейка?!
    Ми така, с рога! И внимателно с простотията, оти Вуте може да е прост, ама не е глупав, като помиярите налазили селото.

    Нередност?
Нов коментар