🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Турция потвърди, че ще доставя азерски газ до България

Двете страни планират скростна жп връзка между София и Истанбул

Турският премиер Ахмет Давутоглу благодари на българския си колега Бойко Борисов за подкрепата в навечерието на среща на върха на ЕС, посветена на въпросите за миграцията и сътрудничеството с Турция
Турският премиер Ахмет Давутоглу благодари на българския си колега Бойко Борисов за подкрепата в навечерието на среща на върха на ЕС, посветена на въпросите за миграцията и сътрудничеството с Турция
Турският премиер Ахмет Давутоглу благодари на българския си колега Бойко Борисов за подкрепата в навечерието на среща на върха на ЕС, посветена на въпросите за миграцията и сътрудничеството с Турция    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Турският премиер Ахмет Давутоглу благодари на българския си колега Бойко Борисов за подкрепата в навечерието на среща на върха на ЕС, посветена на въпросите за миграцията и сътрудничеството с Турция    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Турският премиер Ахмет Давутоглу потвърди във вторник, че страната ще пренася природен газ от Азербайджан към България. "Решени сме да свържем мрежите си, като изградим интерконектор за транспортирането на азербайджански газ в България", каза Давутоглу по време на обща пресконференция с българския си колега Бойко Борисов в София. Давутоглу беше на еднодневна визита в страната. Премиерът не уточни срокове за изграждане или обемите за пренос през газовата връзка. Тя се очаква да се свърже с изграждащия се в момента газопровод между Азербайджан и Турция TANAP. Предвижда се той да заработи през 2020 г. при първоначален обем от 16 млрд. куб.м природен газ годишно.

Още една възможност

България има рамково споразумение с Азербайджан за доставки на 1 млрд. куб.м газ годишно, които трябва да идват от TANАР през Турция или през Гърция. Преди седмица България и Гърция подписаха инвестиционно споразумение за междусистемна газова връзка. Във вторник страната ни получи уверение и от Турция за същото.

"С интерконекторите с Гърция и Турция ще се даде възможност за диверсификация и транзитиране на газ от всички посоки, от които идва", каза българският премиер. "Благодаря на колегата, че проявява това разбиране и ново виждане", добави Борисов. "Помните, че преди 6-7 месеца имаше други планове. Така че нека да не заобикаляме една или друга държава, а да направим така, че всички да имаме газ и да получаваме транзитни такси." Това според Борисов ще стане благодарение на българския проект за енергиен хъб "Балкан", чието осъществяване София настоява да бъде сред енергийните приоритети на Европейския съюз.

Приоритетни отношения

Що се отнася до приоритети, според Давутоглу "фактът, че тук е първата ми визита в чужбина след Азербайджан и Кипър" като глава на 64-ото турско правителство е "знак за нашата обща съдба и обща визия". "По време на управлението ни в следващите четири години" отношенията с България ще бъдат приоритет за турското правителство. Особено важни ще бъдат въпросите от областта на "енергетиката, земеделието, транспорта, търговията и инвестициите", допълни турският премиер. Освен газовата връзка Давутоглу посочи като пример за предстоящ голям проект изграждането на скоростна железопътна връзка между София и Истанбул.

Колкото до отношенията с Европа, "България е врата на Турция към ЕС", посочи Давутоглу. "Когато станем пълноправни членове на съюза, ще придадем на сътрудничеството си нови мащаби." Конкретно за предстоящата на 17-18 декември среща на върха на лидерите от ЕС в Брюксел, на която се очаква да се обсъжда проблемът за миграцията и сътрудничеството с Турция, двамата премиери бяха единодушни, че страните ни дават пример за действия. Ресорните министри са договорили съвместни операции срещу контрабандата на хора, като вече се действа на ниво прокуратура, посочи Борисов.

Давутоглу допълни, че по примера на сътрудничеството с България Анкара ще обсъди двустранни планове с още осем еврочленки в двата дни преди съвета в Брюксел. Турция се надява, че действията на новото правителство се оценяват от Брюксел, и разчита, че през пролетта ще отвори още две преговорни глави за присъединяването си към съюза, допълни Давутоглу. На въпрос доколко Анкара е готова да ускори реформите турският премиер отвърна: "Ние сме кабинетът на реформите и ще ги провеждаме с пълна скорост." Според него забавянето по пътя към евроинтеграцията се дължи не на Турция, а на пречки от страна на Кипър. "Сега имаме план за действие и мисля, че ще преодолеем различията."

Борисов допълни, че България подкрепя Турция, но "ние сме категорични, че както в случая с Турция, така и със Сърбия, има определени критерии, след чието покриване всяка страна има правото да поиска присъединяване към ЕС".

За да подкрепят курса на стопляне на отношенията, двамата премиери съобщиха, че през пролетта ще има "среща на високо равнище между двете правителства".

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • - 3
    • + 20

    това са отлични решения ,ако се осъществят ,България ще дръпне далеч напред в икономически план ,а е ясно ,че и рекета с горива и газ ще намалее ,особено от страна на мурзилките ,

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 7

    Турция едва връзва газовия си баланс и с досегашните доставки на руски газ. Азерското находище Шах Дениз-2, което щеше да пълни и умрелия проект Набуко ще е в готовност едва след 2-3 години. Количествата, които Алиев на зелено договори с Давутоглу преди две седмици са абсолютно недостатъчни за турските нужди, ако се стигне до газова криза с Русия, камо ли да остане за износ.
    После - притиснат между Русия и Иран едва ли Азербайджан ще остане толкова отзивчив към проблемите на Турция...
    Задълбочаващите се конфликти между Турция и практически всичките й съседи без България и Грузия: Иран, Ирак, Сирия, Кипър, Гърция, Армения, Русия, не предвещават нищо добро за страната.
    Шиитските Иран и Ирак, които са едни от световните лидери в добива на метан не продават на сунитска Турция. А доставки на втечнен газ от Катар през Суецкия канал е фантасмагория.

    Турция няма реална алтернатива в обозримо бъдеще за заместващи руския газ доставки, колкото и това да не се харесва на "експерти" като горния.


    Нередност?
  • 4
    vxa15365434 avatar :-|
    Ликующий
    • - 1
    • + 5

    В перспектива азерската газ не е единствена. Газ имат Ирак и Иран и в бъдеще тя също може да дойде през Турция. А Гърция има терминали за втечнен газ / оттам също може да има доставки.

    Нередност?
  • 5
    zapadug avatar :-|
    zapadug
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "vxa15365434":

    https://en.wikipedia.org/wiki/Trans-Anatolian_gas_pipeline

    е смного голям потенциал.
    Както за входни , така и за изходни разклонения.
    За мен на практика включва и Набуко.
    2 в 1.

    Нередност?
  • 6
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • + 5

    Само да не дойдат като допълнение към газта пълни вагони с бежанци , и то високоскоростно !!!

    Нередност?
  • 7
    uao1450465424483399 avatar :-|
    Monica St
    • - 2
    • + 1

    България да ритне Брюксел и да си прокараме Южния Поток.
    Тоя бай Бойко за други работи и да се маха по-бързо.
    България трябва да бъде независима от тази Касапска държава Турция.
    Не купувайте турски стоки да поддържате тая държава водена от терориста султан Ердоган.

    Нередност?
  • 8
    uao1450465424483399 avatar :-|
    Monica St
    • - 2
    • + 1

    Тоя сайт от турци ле се държи? Като ги гледам май бая бъкат из него.
    Нямам нищо против Турците, но водачите им все за кръв, власт и господство мислят.
    Вампирска работа.

    Нередност?
Нов коментар