🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отстъпката в цената на тока за индустрията ще се забави повече от очакваното

Според ЕК критериите, по които се определя кой да ползва помощта, са дискриминация

   ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Единственото успокоение за индустрията е обещанието, че след като наредбата бъде одобрена от ЕК, отстъпката в цената ще влезе със задна дата от 1 август. 

Обещаното намаление на компонента за зелена енергия  за индустрията, което трябваше да й спести няколкостотин милиона, не само ще се забави повече от очакваното, а на държавата може да се наложи да преразгледа критериите, по които се определя кой може да ползва помощта. Това става ясно от писмо, изпратено от Европейската комисия (ЕК) до Министерството на енергетиката в средата на ноември с искането за допълнителна информация във връзка с нотифицирането на наредбата.

Наредбата за намаляване на тежестта на големите индустриални потребители за разходите им за енергия от възобновяеми източници трябваше да влезе в сила до 6 септември, шест месеца след като залегна в поправките на Закона за енергетиката. Това обаче ще се случи най-рано в края на април. Търпението на индустрията обаче вече е на ръба да се изчерпи, тъй като получаването на въпросната отстъпка е пряко свързана с конкурентоспособността на българските предприятя. "Това, което се случва с наредбата, е измама, защото иначе трябва да кажа некомпетентност. Когато са ти обещали, че едно нещо ще се случи за един месец, а то отнема година, не знам как по друг начин да го нарека", коментира председателят на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и представител на Viohalco Антон Петров. Според него големият проблем е, че само българската тежка индустрия е в това положение. "Ако и нашите конкуренти имаха същите проблеми, щяхме да се борим при равни условия. Ние имаме продуктите и качеството, за да сме конкурентни, но важни фактори, които не зависят от нас, ни свалят конкурентоспособността", посочи той.

Единственото успокоение за индустрията е обещанието, че след като наредбата бъде одобрена от ЕК, отстъпката в цената ще влезе със задна дата от 1 август. 

Защо се бави отстъпката

Основната причина отстъпката за тежката индустрия все още да не е факт е, че за да може тази подкрепа да бъде одобрена от ЕК, е необходимо първо да бъде одобрена националната схема за подкрепа на възобновяемата енергия. Това на практика е трябвало да бъде направено още със стартирането на мерките за подкрепа на ВЕИ през 2007-2008 г., но случайно или не е пропуснато от българските власти. В писмото на ЕК се посочва, че адекватната оценка на намаленията, които ще бъдат дадени на енергоемките индустрии, е тясно обвързана с анализа на схемите за подкрепа на ВЕИ. Без те да бъдат анализирани, на практика не може да се прецени доколко допустима е и помощта за индустрията. Това, в което ЕК всъщност иска да се увери, е, че няма да допусне прекомерна държавна помощ и че енергоемките предприятия вече не получават отстъпка в цената под някаква друга форма. В момента ЕК извършва и проверка за прекомерна държавна помощ за възобновяемата енергия, която беше инициирана от ръководството на КЕВР по време на правителството "Орешарски". Министърът на енергетиката Теменужка Петкова вече призна, че за одобрението на наредбата се е получил омагьосан кръг. По думите й и от ЕК са обяснили, че няма как да преценят дали помощта, предоставена на индустрията, е адекватна, тъй като преди години не е нотифицирана помощта за ВЕИ. По думите на министър Петкова от дирекция "Конкурентоспособност" в Брюксел са посочили като реалистичен срок това да се случи в края на април 2016 г.  Скрити проблеми Липсата на одобрение на схемата за подкрепа за възобновяема енергия обаче не е единственият проблем в наредбата, изготвена съвместно от министерствата на енергетиката, икономиката и финансите, с която индустрията трябваше да намали разходите си за електроенергия.
Според наредбата критерият, по който се определя кои конусматори могат да получат отстъпка, е според годишното им потребление на енергия. Така според документа при годишна консумация от над 30 гигаватчаса електроенергия отстъпката от компонента зелена енергия в цена "задължение към обществото", която се плаща от всички потребители, ще бъде 85%. По настояване на някои браншови асоциации наредбата допусна отстъпка да получат и по-малките потребители с годишно потребление между 10 и 30 гигаватчаса годишно. Намалението за тях обаче е 50% от компонента за зелена енергия.   Споед ЕК въвеждането на критерии за най-малко 10 гигаватчаса годишно потребление може да доведе до дискриминация между малки и големи потребители, което не е допустимо. Това се отнася изобщо за определянето на отстъпката според годишната консумация на електроенергия.

Това означава, че за да може наредбата да бъде одобрена, ще се наложи поне частично да се пренапише. Ако се съди от практиката на комисията, допустимо би било потребителите да се разделят според енергийната си интензивност. Такъв например е случаят в Румъния, където е допуснато отстъпката да се предостави за предприятия с енергийна интензивност между 5 и 20%.

Нетърпението на индустрията

Забавянето на наредбата, незвисимо какви са причините за това, влияе изключително негативно на енергоемките предприятия, чиито конкуренти в други страни вече отдавна са решили въпроса с предоставянето на отстъпка в цената за електроенергия.

Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия коментира, че не се очаква да има разрешение на проблема с цените на електроенергията за енергоемката индустрия в обозримо бъдеще. "Със старта на енергийната борса от 2016 г. очакванията са само за допълнително поскъпване на електроенергията поне в началото. Всичко това ще доведе до задържане на инвестициите", допълни тя.

В интервю за "Капитал Daily" изпълнителният директор на "Аурубис България" Tим Курт коментира, че са изложени на международна конкуренция, а на световния пазар никой не се интересува дали цените на енергията в България са високи.

Сашо Дончев: Няма конфликт между "Газпром" и "Овергаз"

Изпълнителният директор на "Овергаз инк" Сашо Дончев нарече "водевил" възникналото напрежение около компанията му и обяви, че се надява премиерът Бойко Борисов да не е сценарист в него. В последните дни на миналата и първите на новата година "Овергаз" и държавните дружества под шапката на Българския енергиен холдинг (БЕХ) влязоха в конфликт, след като "Газпром експорт" (която е съакционер в "Овергаз") прекъсна доставки за нея, а снабдяването на потребителите беше поето от "Булгаргаз". Спорът възникна на фона на намерението на акционерите да се разделят, а премиерът Бойко Борисов видя в него заговор срещу правителството. "Преди Нова година станахме свидетели на някакъв фарс, на който и до този момент не мога да разбера каква му беше целта. Аз не знам кои са сценаристите, но във всеки случай беше много лошо изиграно всичко. От нещо, което е ежедневие на технолозите в нашия бранш, се направи проблем, също непонятно какъв", заяви Сашо Дончев в първата си поява на живо от възникването на спора при откриването на детската волейболна школа на Радостин Стойчев, която се помещава в  "Българско школо" на Дончев.

Попитан дали правителство му е оказало натиск, Дончев отговори: "Е, как, какво правеше министър-председателят в този водевил там? Да се надяваме, че той не е сценарист, а че участва, е очевадно." Дончев заяви, че няма никакъв конфликт между "Овергаз" и "Газпром" и че фирмата му регулярно е изпълнявала ангажиментите си по договора и не дължи нито цент по него.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drbbbb avatar :-|
    Tru Soulja
    • + 2

    Хората плюят олигарсите за ниските си заплати , ето къде отиват парите , в енергийната мафия..

    Нередност?
Нов коментар