🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Енергийната борса стартира с очаквани дефекти

Цената на електроенергията в първите дни е далеч от пазарните регионални нива

Малкият брой участници регистрирани на борсата - общо 19, от които само три производителя, води и до екстремни стойности на цените, когато търсенето нарасне
Малкият брой участници регистрирани на борсата - общо 19, от които само три производителя, води и до екстремни стойности на цените, когато търсенето нарасне
Малкият брой участници регистрирани на борсата - общо 19, от които само три производителя, води и до екстремни стойности на цените, когато търсенето нарасне    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Малкият брой участници регистрирани на борсата - общо 19, от които само три производителя, води и до екстремни стойности на цените, когато търсенето нарасне    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Късният час на затваряне на българската борса я изолира от регионалния пазар и прави невъзможно участието на чужди търговци или производители на нея.

Ако някой е очаквал енергийната борса в България да наложи чисто пазарни цени на електроенергията, днес ще е разочарован. Първите резултатите от работата на Българската независима енергийна борса (ibex.bg/bg/) в четирите дни от стартирането й на 19 януари показват ниско търсене заради малкия брой участници и една екстремна ситуация. Накратко - в три от дните цените са много по-ниски от директните двустранни договори, сключвани до момента, а в един от тях се увеличат три пъти. Дефект освен слабия интерес е и работното време, което изгонва чуждите търговци от нашия пазар. За неспециалистите е важно да знаят, че на борсата се продават еднодневни количества - т.е. търгува се малък излишък или недостиг, а не средносрочни количества, които могат да се ползват от предприятия.

Въпреки проблемите като цяло пазарът приема положително, че борсата в България все пак заработи, и се надява след години тя да се превърне в реален пазарен инструмент.

Особености на местната борса

Тъй като пазарът на електроенергия в България все още не е напълно либерализиран (има много дългосрочни договори с гарантирано изкупуване) енергийната борса трябваше да започне търговия с количествата електроенергия от трите държавни производителя - ТЕЦ "Марица-изток 2", Националната електрическа компания (НЕК) и АЕЦ "Козлодуй". Това бе и условието Европейската комисия (ЕК) да спре наказателната процедура срещу "Български енергиен холдинг" (БЕХ), която беше започната през 2012 г. заради съмнения за нарушаването на конкуренцията на свободния пазар на електроенергия. Ангажиментите на БЕХ във връзка с това предвиждат трите производителя, които са дъщерни на холдинга, да осигуряват минимални количества енергия за срок от пет години, с което да гарантират нейната ликвидност. През първата година това са близо 300 мегавата, които се увеличават до 807 мегавата през последната година.

Още през третия ден на търговия се вижда, че продадените количества достигат 337 мегавата, което е добра ликвидност. Въпреки това обаче постигнатите цени отбелязват сериозни отклонения в сравнение с регионалните.

Екстремно изкривяване

И трите производителя, които са задължени да продават на борсата, на практика предлагат електроенергията на една и съща цена от 44 лв. за мегаватчас по данни на търговци. Така съвсем естествено, когато търсенето е ниско, търговците купуват на минимална цена и обратното, когато търсенето е високо, тя се покачва. Това коментират и от самата борса след първия ден на търговия. "Тази първа реална борсова сесия в България количествата по оферти-продава превишаваха тези по оферти-купува. Вярваме, че по време на следващите дневни борсови сесии ще е налице значително по-висока активност от страна на борсовите участници купувачи, което ще обособи значително по-реалистична почасова цена на търгуваната електрическа енергия."

Малкият брой участници, регистрирани на борсата - общо 19, от които три производителя, води и до екстремни стойности на цените, когато търсенето нарасне. Така например за продадената електроенергия със срок на доставка 22 януари за базова енергия на борсата е постигната цена от 116 лв. за мегаватчас, която е по-висока от цените на централите за същия период при двустранно договаряне и в сравнение с регионалните борси. Справка от онлайн системата за продажба на електроенергия на АЕЦ "Козлодуй" показва, че за същия ден на доставка централата е сключила сделка за 90 лв. за мегаватчас. За този период ТЕЦ "Марица изток 2" се е договорила за 80 лв. за мегаватчас електроенергия. Средната цена на някои от регионалните борси през последните дни също се е движела около 45-50 евро за базов товар. Това се отнася и за пиковата енергия, която също е много над средната цена на централите при двустранно договаряне.

Според Никола Василски, търговски директор на "Енерджи съплай" пазарът е все още недоразвит и липсата на достатъчно продавачи води до високи цени.

Системен недъг

Постигната ниска цена през останалото време има някаква пазарна логика макар и породена от липсата на конуренция в предлагането и слабото търсене. Екстремните стойности в третия ден на търговия се дължат на съвсем друго. Според Мартин Георгиев, който е председател на Асоциацията на търговците на електроенергия (АТЕБ), един от проблемите на българската борса е по-късният час, в който приключва търговията в сравнение с регионалните борси в Румъния и Унгария. По думите му това изолира българската борса от регионалния пазар и прави невъзможно участието на чужди търговци или производители на нея, което би увеличило конкуренцията и би ограничило получаването на екстремни стойности.

Причината е, че ако търговците и производителите искат да продават на българската борса, те няма къде да реализират остатъка от електроенергията си. Георгиев даде пример с първите два дни на работа на платформата, когато на производителите са останали около 70-80 мегавата, които след това не е имало къде да продадат поради късния час, и съответно не са произвели. "В Сърбия другия месец също отварят енергийна борса с час на затваряне 10:15 ч. централно европейско време, което е 15 мин. преди Унгарската борса, което дава възможност на пазарните участници да реализират там основните си количества, а след това да продадат остатъка на другите борси", даде друг пример той. Българската работи до 12 ч. централно европейско време.

Според търговци причината българската борса да има толкова късен час на затваряне е по настояване на Nordpool, чиято платформа за търговия се използва. От местния оператор не бяха открити за коментар.

Друг проблем, с който търговците се сблъскват, са големите обезпечения и липсата на гъвкавост при определянето им по отношение на  новите участници.

 

Продажби на борсата01/20/2016*01/21/1601/22/1601/23/16
Цени (лв.)44.0649.74137.4944.9
Количество (MW)182275.7337.8253.4
*ден на доставка    

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mapto avatar :-|
    mapto
    • - 2
    • + 7

    Проблемът с късното затваряне е отново проблем на ликвидността.

    Реално както късният час не позволява остатъчните количества да бъдат пласирани на други борси, така точно същият час на затваряне дава възможност на чуждестранните търговци да пласират остатъчни стойности в България.

    В крайна сметка когато се появи по-съществено търсене, точно този късен час на затваряне може да превърне българската борса в ключова.

    За съжаление в България регулаторите убиват базари. Както КФН систематично убива БФБ, така ще се справят и с всякакви пазарни своеволия на тази борса.

    Нередност?
  • 2
    gosho3 avatar :-|
    gosho3
    • - 2
    • + 8

    "Енергийната борса стартира с очаквани дефекти" - ами да. На нея фотоволтаиците трудно ще излезат. Като говорят за платформата на "Нордпуул" и дерегулацията и тамошната борса, някой да е проучил колко години са им били нужни за го направят - Това са Швеция, Дания, Норвегия и Финландия. Ами 10 години са "шлайфали" механизма.
    Малко им били търговците на ток. Ами колко да бъдат - примерно 100 ? Па нас за луди ли ни вземат? Идете на сайта на КЕВР да видите цените , по които държавата изкупува ел. енергията - свят ще ви се извие. И с борсата всички фотоволтаици и когенерации ще отидат на кино. Защото с борсата потребителят ще може да си купува каквото иска и на цена която му е изгодна. И няма да има някакви измислени "миксове" . Защото примерно един средно голям потребител - примерно завод ще си купи на цена, на която му е изгодно, а не на цената която КЕВР ще му наложи.
    Ама следващата стъпка също е важна и то много. Битовите потребители. А това е достъпа до мрежата "средно - ниско" напрежение. Ако ЕОН или Енерго-Про или не знам кой ми предложат като потребител по-добра цена от ЧЕЗ да имам възможност да сключа договор с тях. И да си плащам фактурите към тях. И не искам да гледам тези големи и безсмислени фактури, които ми пращат - във фактурата трябва да има една окончателна цена за киловатчас доставен до дома ми. Хич не ми пука за някакви "зелени енергии", "пренос" "високо напрежение", "средно напрежение" или други простотии - просто фактура ползувал си толкова по договорена цена - плащаш толкова. Искам цена на киловатчас доставена до електромера. И да има поне 3-5 доставчика, които да се конкурират. Това е. Точка. Така е в развития свят.

    Нередност?
  • 3
    ijj avatar :-|
    ijj
    • + 1

    "Въпреки това обаче постигнатите цени отбелязват сериозни отклонения в сравнение с регионалните."

    Голямо отклонение има само в един от четирите дни, показани в таблицата - 22 януари. Вероятно е имало някаква специална причина за него. Но нали точно това е смисълът от наличието на подобна борса - да се случват такива краткосрочни отклонения, когато има по-особена ситуация?

    Нередност?
  • 4
    lisav avatar :-|
    Vasil Georgiev
    • - 1
    • + 2

    инвеститор: съветник на премиера ни поиска € 500 000 рушвет за "Химко" Това станало, преди да го купи... знаете кой http://clubz.bg/33583-us_investitor_poiskaha_ni_€_500_000_rushvet_za_himko

    Нередност?
  • 5
    tww09306483 avatar :-|
    Petleshev
    • + 1

    "... Това бе и условието Европейската комисия (ЕК) да спре наказателната процедура срещу "Български енергиен холдинг" (БЕХ), която беше започната през 2012 г. заради съмнения за нарушаването на конкуренцията на свободния пазар на електроенергия. ..."!

    Това изречение, казва всичко...! Въпросната енергийна борса, просто е замазване на положението, колкото да се спре наказателната процедура! Либерализация няма, пазар още по-малко! Конкуренция и по-ниски цени, някъде в светлото бъдеще! Важна е стабилността!

    Нередност?
Нов коментар