🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брюксел има 9 предложения за санкции по старата земеделска европрограма

България все още преговаря, затова точна сума не може да се каже

Зам.-министърът на земеделието Васил Грудев посочи, че единствените окончателно наложени досега санкции възлизат на 26 млн. лв. и за са миналия програмен период
Зам.-министърът на земеделието Васил Грудев посочи, че единствените окончателно наложени досега санкции възлизат на 26 млн. лв. и за са миналия програмен период
Зам.-министърът на земеделието Васил Грудев посочи, че единствените окончателно наложени досега санкции възлизат на 26 млн. лв. и за са миналия програмен период    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Зам.-министърът на земеделието Васил Грудев посочи, че единствените окончателно наложени досега санкции възлизат на 26 млн. лв. и за са миналия програмен период    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Към България в момента има девет отворени процедури за корекции по европрограмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г., но по всяка от тях все още текат преговори и се изчистват детайли, така че не може да се говори за нови наложени санкции или пък да се посочи техният размер, обясни на пресконференция зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Срещата с журналисти беше свикана след появило се в сайта offnews твърдение, че Европейската комисия е отказала да възстанови плащанията от националния бюджет по програмата за календарната 2015 г., които възлизат на над 1 млрд. лв. Грудев опроверга тази информация, като посочи, че единствените санкции, окончателно наложени за миналия периода 2007 - 2013 г., възлизат на 26 млн. лв., а всички останали средства, които комисията е трябвало да върне към към националния бюджет, вече са там. По думите му, ако има нови корекции, те ще са в нищожен размер и далеч от такива бомбастични числа.

"До края на годината очакваме да бъде отворена дори поне още една процедура с предложение за корекция, но изходът от тези процедури не е задължително да приключи с глоби или невъзстановени средства. Затова моля с тези теми да не се спекулира", каза още Грудев. Тези нови процедури се отнасят за общинските и частните субсидии и по възникнали допълнителни въпроси от Комисията за сертифицирането на биологичните производители. По думите на Грудев тези плащания са в незначителен размер.

Колко пари са върнати към бюджета

Още през март 2016 г. средствата, изплатени по програмата, са 552.7 млн. евро, като към момента удържаните или реално невъзстановени суми са 8 млн. евро. Една част от тях са наложена вече санкция. "Казвам, че това е по-голямата част от европейското съфинансиране, която е върната към бюджета, защото 182.6 млн. евро не подлежат на възстановяване през настоящата година, тъй като това е размерът на авансово плащане, направено от комисията през 2008 г.", поясни Васил Грудев.

Пред "Капитал" друг правителствен източник също потвърди, че няма писмо на ЕК, в което да се посочват нови санкции.

Какво е писмото на ЕК

От Европейската комисия действително има изпратено писмо с коментари. То засяга самия начин на изготвянето на одиторския доклад по ПРСР 2007 - 2013 г. и сметките в него. "Забележките са и към "Делойт", който сертифицираше програмата до 2015 г., и към новия изпълнител "Грант Торнтон", поел задачата в края на миналата година, обясни източник, близък до министерството. Подобни забележки по данни на заместник-министъра Грудев има и към начина, по който сметките са направили одиторите на Франция и Италия.

Заради закъснението и проблемите с избор на одитор и сертифициращ орган по програмата сега такъв ще бъде създаден в лицето на нова изпълнителна агенция към Министерството на финансите. Нейният директор ще бъде назначаван от министър-председателя. Агенцията се очаква да заработи до края на 2016 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    А какво ще кажат за "къщите за тъщи" ??!!!
    https://bivol.bg/kushti-za-tushti-114-mln.html

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Биволъ: 287 „тайни“ къщи за гости са разкрити. Още 95 остават тайна за обществото.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    "Така излиза, че ДФЗ укрива старателно информацията за проекти, стрували на европейския данъкоплатец над 114 млн. лв."

    Нередност?
Нов коментар