🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Иран опитва да възстанови износа си на природен газ

акцент Браншът се цели в европейския пазар до две години

Президентът на Иран Хасан Рохани започна европейското си турне със символична визита на папата във Ватикана, но с реалистични амбиции за възстановяване на търговските отношения с блока
Президентът на Иран Хасан Рохани започна европейското си турне със символична визита на папата във Ватикана, но с реалистични амбиции за възстановяване на търговските отношения с блока
Президентът на Иран Хасан Рохани започна европейското си турне със символична визита на папата във Ватикана, но с реалистични амбиции за възстановяване на търговските отношения с блока    ©  POOL
Президентът на Иран Хасан Рохани започна европейското си турне със символична визита на папата във Ватикана, но с реалистични амбиции за възстановяване на търговските отношения с блока    ©  POOL

Иран търси нови начини за добив и износ на огромните си запаси от природен газ, включително и изграждането на съоръжения за втечняване на суровината, така че до две години да може да го транспортира до Европа. Това твърдят представители на Техеран, цитирани от The WallStreet Journal.

Страната разполага с най-големите в света доказани залежи на природен газ. Отдавна обаче изостава от основните си конкуренти Русия и Катар в развитието на инфраструктура за добив и износ на суровината. Затова Техеран проучва различни възможности, които да помогнат на страната "да влезе в глобалния клуб на втечнения природен газ", казва в интервю за вестника Алиреза Камели, управляващ директор на National Iranian Gas Export.

Възможностите

Едната възможност е да се поднови работа по най-напредналия подобен проект в страната. Той беше готов 40% през 2012 г., когато Западът усили санкциите над Иран и страната се принуди да изостави проекта. Сега ще са необходими 3-4 години, за да бъде завършен, казва Камели.

Друга възможност е да се направи тръбопровод под Персийския залив до Оман. Султанатът има работещи съоръжения за втечняване на газ, които Иран евентуално може да ползва. Камели твърди, че Мускат е съгласен да се направи тръбопровод до две години.

Управляваната от него държавна компания е също така в преговори с европейски партньори за изграждане на плаващи платформи за втечняване на газ. Подобен проект би трябвало да отнеме "по-малко от две години", посочва Камели. Когато изгради подобни мощности, Иран "определено ще гледа за износ към Европа", продължава бизнесменът.

Конкурент на руските доставки за ЕС

Преди седмица най-голямата гръцка рафинерия Hellenic Petroleum договори с National Iranian Oil първите доставки на ирански петрол в европейска страна след падането на санкциите на 16 януари. Представители на ЕС казват, че Иран може да стане основен доставчик и на природен газ, като така намали зависимостта на съюза от Русия.

Двегодишният срок обаче "не звучи особено реалистично", смята представител на Брюксел, като се позовава на вътрешна оценка на Европейската комисия. Брюксел смята да изпрати през февруари в Иран мисия, която да проучи възможностите за подновяване на енергийните връзки с Техеран. В момента Иран изнася незначителни количества газ за Азербайджан, Армения и Турция, общо 9 млрд. куб. метра годишно. Представители на Иран твърдят, че в дългосрочен план страната може да доставя по 30 млрд. куб. метра газ на Европа годишно. Това отговаря на оценката от ЕК, която смята, че ако Иран създаде съоръжения за втечнен газ, от 2030 г. може да доставя между 25 млрд. и 35 млрд. куб. метра за Европа годишно.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 25
    • + 5

    Темата за излизането на Иран отново на световния пазар на въглеводородни енергийни източници е много голяма. И сложна.

    Наистина на 22 януари иранският министър на нефта Бижан Намдар Зангене е посетил Оман и е постигнал принципна договореност Иран за изнася в Оман за втечняване до 10 млдр.куб.м. газ след построяване на газопровод по дъното на Персийския залив.

    Това са перспективи. Какви са реалностите.

    На 16 януари ЕС свали "атомните" санкции на Иран. САЩ направиха това "частично", като "поетапно" ще освободят едва 55 млрд. долара от блокираните ирански активи. Оставащите около 100 млрд. долара остават недостъпни. Не са вдигнати и американските ограничения върху износа и търговията с нефт и газ, както и забраните за инвестиции в иранската нефто-газова промишленост.

    В същото време на мястото на "атомните" санкции САЩ наложи на Иран нови санкции - "балистически", заради ракетната програма на Техеран. Както сочи досегашната логика, САЩ ще натисне ЕС и тихоокеанските държави да се присъединят към новите санкции и ще го постигне без много усилия... Така че европейският пазар на ирански нефт и газ отново ще се захлопне.
    И това ще стане, въпреки че гръцката Елиники Петролеум побърза да поднови традиционните си доставки на нефт от Иран преди санкциите. Ще стане въпреки обявеното желание на Техеран да закупи от Франция 100 ербъса за гражданската си авиация. Ще стане въпреки намеренията на Италия и Испания да разширят търговските си връзки с ислямската република, дори в ядрената област.

    Ще стане, защото САЩ всячески се опитват да задушат икономически създадената от самите тях ос Русия-Китай-Иран. Трябва да си геополитически гений, за да успееш за едно десетилетие да тласнеш една към друга откровено враждебни в недалечното минало страни!

    Прокси войната в Сирия се превърна в легитимация на тази ос: Русия и Иран воюват на терен, а Китай е силно притеснен от турската ислямистка инвазия сред уйгурите (тюркско мюсюлманско малцинство в югозападните райони Поднебесната), които са една от най-многобройните групи в ИД.

    Светът ще бъде много по-различен - и политически, и икономически - след приключването на войната в Сирия. Да почакаме...

    Нередност?
  • 2
    twelve avatar :-|
    Коки
    • - 4
    • + 3

    Чудесна перспектива!

    Нередност?
  • 3
    messera avatar :-|
    Willy Messerschmitt
    • - 18
    • + 4

    А дано се случи този износ на газ та московията да разбере че вече не е само тя фактора в газовия бизнес.

    Нередност?
Нов коментар