Министърът на енергетиката укрепва контрола си върху БЕХ

Уволненият изпълнителен директор Жаклен Коен и Теменужка Петкова бяха от дълго време в конфликт

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова (вляво) имаха сериозни противоречения с изпълнителния директор на БЕХ Жаклен Коен (по средата) около погасяването на старите задължения на НЕК
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова (вляво) имаха сериозни противоречения с изпълнителния директор на БЕХ Жаклен Коен (по средата) около погасяването на старите задължения на НЕК
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова (вляво) имаха сериозни противоречения с изпълнителния директор на БЕХ Жаклен Коен (по средата) около погасяването на старите задължения на НЕК    ©  Велко Ангелов
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова (вляво) имаха сериозни противоречения с изпълнителния директор на БЕХ Жаклен Коен (по средата) около погасяването на старите задължения на НЕК    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След дълго трупано напрежение между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен последният беше освободен от поста във вторник. Формалната причина за освобождаването на Коен е "оптимизация" на работата на холдинга, но зад евфемистичния мотив стоят три основни причини: наскоро стартиралата нова проверка от Европейската комисия срещу България за газовия пазар, провалът при намирането на заем от БЕХ за покриване на старите задължения на НЕК и пренебрежителното отношение на Коен към Петкова, което вече беше станало прословуто в енергийния сектор.

На негово място в борда на БЕХ влиза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов. Държавният газов търговец пък ще бъде оглавен от досегашния му финансов директор Николай Павлов. Иванов и Павлов работеха заедно в НЕК съответно като главен счетоводител и финансов директор през 2012-2013 г., но с идването на власт на правителството на Пламен Орешарски бяха освободени. Самият Коен влезе в управлението на енергетиката в края 2013 г., първо в борда на директорите на АЕЦ "Козлодуй", но след смяната на правителството през 2014 г. беше оставен начело на БЕХ.

Коен беше в основата на новогодишния скандал със спрените доставки на газ от "Газпром" към "Овергаз". Тогава изпълнителният директор на БЕХ обвини частната фирма, че иска да остави на студено 200 хил. българи, а премиерът Бойко Борисов привидя заговор срещу кабинета. Причината за спирането на доставките към "Овергаз" беше решението на "Газпром" (който е акционер в българското дружество) да прекъсне доставките към него, като мотивите не станаха ясни. Преди това двете компании взеха решение да се разделят, а "Овергаз" да изкупи дела на руския си партньор.

Вместо да отправи въпросите си към "Газпром" обаче, Коен атакува "Овергаз" и раздуха скандала. Междувременно въпреки забавената реакция от страна на частното дружество (от което са знаели за спирането на доставките още на 21 декември 2015 г.) то бързо успя да влезе в договорни отношение с "Булгаргаз" на 31 декември и нямаше прекъсване за неговите клиенти. Тогава от частната компания намекваха, че някой се опитва да открадне бизнеса им, но не дадоха доказателства за това. "Оказа се, че и моите страхове, и неговите страхове (Сашо Дончев, изпълнителен директор на "Овергаз инк" - бел. ред.) са плод на една интрига. Разбрахме се, стиснахме си ръцете и аз се надявам, че няма да имаме проблеми в това отношение", каза полуизвинително Борисов в средата на януари.

В резултат на заведената жалба от страна на "Овергаз" обаче миналата седмица Европейската комисия е започнала нова проверка, която може да доведе до наказателна процедура за България и глоба за БЕХ за манипулиране на пазарните правила.

Другата причина за отстраняването на Коен е провалът на БЕХ да намери финансиране за погасяване на дълговете на дъщерната му компания НЕК. С по-голямата част от очакваните 650 млн. евро трябваше да бъде платено на ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", които пък да могат да се разплатят със закъсалите "Мини Марица-изток". В резултат на изплащането на старите задължения към двете централи те се съгласиха да намалят цените за електроенергията, която НЕК е длъжна да изкупува от тях. За година държавното дружество щеше да си спести 97 млн. лв.

Срокът за сделката се отлага от средата на 2015 г. и на практика всеки месец излиза съобщение, че тя ще бъде финализирана "до края на месеца". Поредният краен срок е краят на февруари. Причината за отлагането са почти изцяло неразборията в БЕХ и страхът да се поеме отговорност, твърдят запознати с работата на холдинга.

Самият Коен не криеше пренебрежителното си отношение към Петкова и на няколко пъти се опита да спира решения на Министерството на енергетиката. Например при преструктурирането на дълговете на "Топлофикация София" към БЕХ или при новогодишния газов скандал с "Овергаз".

Преди да влезе в ръководството на енергетиката, Коен е работил в международния отдел на БЕХ. Кариерата му обаче се свързва с тютюневата индустрия. Той е бил член на борда на директорите на Приватизационен фонд "Никотиана-БТ", а една от бизнес партньорките му дълги години беше в управата на различни компании на "Булгартабак", преди дружеството да бъде приватизирано през 2011 г. от фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    orchis avatar :-|
    orchis
    • - 3
    • + 2

    И пак се намеси името на Пеевски. Само на мен ли ми е чудно как един недоучил дебелак може да е най-големия ни проблем. Може би редакцията ще се опита да се фокусира и върху нещо друго, а не само да се чуди как да вмъкне Пеевски във всеки скандал.

    Нередност?
Нов коментар