🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България е в групата на изоставащите по навлизане на IT технологии в ЕС

Европейската комисия ще предложи мерки през май за по-бързото дигитализиране на континента

Липсата на покритие за високоскоростен интернет или на трансгранични услуги за електронно управление продължава да е проблем в ЕС, коментира заместник-председателят на ЕК, отговарящ за цифровия единен пазар, Андрус Ансип
Липсата на покритие за високоскоростен интернет или на трансгранични услуги за електронно управление продължава да е проблем в ЕС, коментира заместник-председателят на ЕК, отговарящ за цифровия единен пазар, Андрус Ансип
Липсата на покритие за високоскоростен интернет или на трансгранични услуги за електронно управление продължава да е проблем в ЕС, коментира заместник-председателят на ЕК, отговарящ за цифровия единен пазар, Андрус Ансип    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Липсата на покритие за високоскоростен интернет или на трансгранични услуги за електронно управление продължава да е проблем в ЕС, коментира заместник-председателят на ЕК, отговарящ за цифровия единен пазар, Андрус Ансип    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България е на предпоследно място по навлизане на цифровите технологии в целия Европейски съюз (ЕС). Единствено след нас е Румъния, но северната ни съседка отчита по-голям напредък от средния за ЕС и може скоро да ни изпревари. Това показват годишните данни от индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI), които се подготвят от Европейската комисия (ЕК). Той е сложен съставен показател, разработен от Европейската комисия за оценка на напредъка на държавите от ЕС към цифрова икономика и общество. Обединява набор от съответни показатели, структурирани по пет измерения: свързаност, човешки капитал, използване на интернет, внедряване на цифрови технологии и цифрови обществени услуги.

На опашката

България изостава по повечето показатели, които включва измерването. Проникването на високоскоростния широколентов достъп е почти 72% от домакинствата в България, но в селските райони все още е слабо застъпено. Едва 55% от българските домакинства са абонирани за фиксирана широколентова връзка, което ги нарежда на 27-о място в ЕС, а половината от тях ползват високоскоростна връзка. Ползването на глобалната мрежа сред българите все още не е силно застъпено. Например България е на предпоследно място по брой хора, които ползват интернет веднъж на три месеца, и на първо по тези, които изобщо не са имали досег с глобалната мрежа. Според ЕК страната ни трябва да се справи със сериозното си изоставане в придобиването на умения за ползване на цифрови технологии, като едва 31% от населението имат основни умения в тази област. Българските потребители на интернет са лидерите в използването на услугите за видеоразговори и заемат шесто място по употреба на социални мрежи. Но за сметка на това изостават в електронното банкиране и пазаруването онлайн. Въпреки известен напредък в използването на дигитални технологии в обществени услуги България е на опашката в ЕС. Например хората, които са комуникирали с публични институции онлайн, са под 30% от всичките интернет потребители в страната.

Забавяне в Европа

Лидери по интегриране на дигиталните технологии са Дания, Холандия, Швеция и Финландия, които оглавяват класацията на индекса DESI. България е в групата на изоставащите, като нейният показател от 0.37 е под средния за ЕС от 0.52.

Макар че всички страни от ЕС са постигнали напредък по навлизане на дигиталните технологии през изминалата година, от Брюксел отбелязват, че темповете на растеж се забавят. От ЕК коментират, че са необходими действия както на европейско, така и на национално равнище, за да се премахнат пречките, които възпрепятстват страните от ЕС да се възползват в пълна степен от възможностите на цифровите технологии.

"Все повече хора, предприятия и публични служби използват цифрови технологии. Много от тях обаче все още са изправени пред проблеми като липса на покритие за високоскоростен интернет или на трансгранични услуги за електронно управление, както и пред трудности при извършване на трансгранични покупки или продажби", коментира заместник-председателят на ЕК, отговарящ за цифровия единен пазар, Андрус Ансип.

"ЕС напредва, но прекалено бавно. Няма място за самодоволство. Необходими са действия, ако искаме да се изравним с Япония, САЩ и Южна Корея", заявява Гюнтер Йотингер, еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество. Той допълва, че през май ще се отправят конкретни препоръки към страните от ЕС, за да подобрят своите национални показатели.