Работниците от "София-БТ" протестираха пред парламента

Те искат да знаят кой е собственикът и защо не приема договори за експорт в Близкия изток. Депутатите ще изслушват по въпроса Агенцията за приватизация

Протестиращите показаха искания от фирми, които предлагат да изнасят продукция за Близкия изток. Те са получили отказ от "Булгартабак"
Протестиращите показаха искания от фирми, които предлагат да изнасят продукция за Близкия изток. Те са получили отказ от "Булгартабак"
Протестиращите показаха искания от фирми, които предлагат да изнасят продукция за Близкия изток. Те са получили отказ от "Булгартабак"    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Протестиращите показаха искания от фирми, които предлагат да изнасят продукция за Близкия изток. Те са получили отказ от "Булгартабак"    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Парламентът, който одобри приватизацията на "Булгартабак" трябва да проследи чрез членовете в надзорния съвет, които назначава, защо цигареният холдинг закрива софийската си фабрика в нарушение на приватизационния договор. За това настояха толяма част от 416-те работници в софийската цигарена фабрика "София-БТ", които протестираха повече от два часа пред Народното Събрание с искане депутатите да им помогнат да запазят работата си и заводът да продължи производството.

Фабриката е част от "Булгартабак холдинг" и според заповед на съвета на директорите му от 1 април спира работа, а служителите ще бъдат освободени с право на обезщетение.

Като причина за спирането на работата от "Булгартабак" сочат намалени поръчки в Близкия Изток, а в рекламните си съобщения обвиняват за това медийните публикации в изданията на "Икономедиа". Работниците обясниха, че не приемат сериозно тези аргументи и представиха на среща с депутатите две искания от фирми, които предлагат да изнасят продукцията на "Булгартабак" точно в Ирак, Иран, Дубай, Турция и Северна Африка. Двете компании са получили отказ от цигарения холдинг да осъществяват експорта му за тези дестинации и работниците настояват да разберат каква е причината фабриките в холдинга да спират работа или да намаляват производство, защото поръчки явно има.

Председателят на икономическата комисия в парламента Петър Кънев беше поканил на срещата с работниците и синдикалните им представители своите колеги от всички останали политически партии. Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСПК) Емил Караниколов коментира, че вече са извършвали проверки и до 15 март "Булгартабак" е изпълнявал приватизационния си договор. Той изтъкна, както и на срещата си със синдикатите през миналата седмица, че ще продължат проверките дали фабриката работи. По договор, ако до 10 години след покупката, тя спре за повече от 12 месеца, независимо от причината, купувачът дължи неустойка в размер на покупната цена, която е 100 млн. евро. Агенцията ще извърши нова проверка на 1 април и ще докладва за това на следващото заседание на икономическата комисия другата седмица. Според работниците машините вече са демонтирани и пътуват за фабриката на холдинга в Баня Лука. През октомври миналата година също е бил правен опит техниката да бъде изнесена, но протест на работниците е осуетил това намерение, стана ясно по време на срещата. Караниколов обясни, че ако машините са изнесени от София-БТ, но са на територията на България, няма нарушение на договора. Работниците изтъкнаха, че максималните обезщетения при евентуално съкращение съвсем не са 35 хил. лв. на човек, както твърди "Булгартабак" в платените си съобщения, а са максимум 17 хил. лв. за най-дългогодишните служители.

Кой е собственикът?

Тъй като депутатите са тези, които избраха купувача на "Булгартабак", работниците поискаха да научат от тях кой е истинският собственик на холдинга и защо спира производството. Нито един от тях, обаче, не се ангажира да проучва въпроса директно.

Купувач на "Булгартабак" през 2011 г. беше дружеството BT Invest, тогава собственост на руската инвестиционна компания VTB Capital. Още тогава, обаче, беше ясно, че не точно банката, а български купувачи се крият зад фирмата. На този етап това бяха тандемът Цветан Василев – депутатът от ДПС Делян Пеевски, като дял имаше и "Винпром Пещера". През 2014 г. при разделянето на бизнесите между Пеевски и Василев BT Invest смени собственика си, като по думите на Василев то е преминало напълно в ръцете на Пеевски. Собствеността на мажоритарния акционер е скрита зад верига от офшорни компании, но представителят на BT Invest продължава да бъде Венцислав Чолаков, сегашният изпълнителен директор на "Булгартабак", който се смята за близък до Пеевски. Комисията за защита на конкуренцията одобри смяната на собственика, но така и не разкри името му, а освен това нито една от държавните институции не прояви интерес кой е истинският мажоритарен собственик на една от най-големите български компании.

В същото време на насрочено на 31 март общо събрание акционерите ще гласуват оттегляне на Чолаков от борда и замяната му с досегашните членове на бордовете на цигарените фабрики в София и Благоевград. Това се случва две седмици след като Пеевски продаде официалния си дял от 5% от акциите в цигарения холдинг.

Работниците ще протестират и пред сградата на "Булгартабак холдинг" по време на общото събрание.

Какво става в Булгартабак

Според изявленията на работниците и синдикалните лидери, ако "Булгартабак" не изнася дори само фабриката в Благоевград има капацитет, четири пъти по-голям от пазара в България. В момента там работят 600 души, като 120 са съкратени, тъй като линиите за производство на филтри за цигари са преместени в Пловдив. Там пък работи фабриката за опаковки "Юрий Гагарин", която също е индиректно свързана с холдинга, а Делян Пеевски държи 18% от акциите й. В нея също са започнали съкращения на последните наети работници. Служителите на "София-БТ" настояха депутатите да спасят работните им места, да проследят дали се спазва приватизационния договор и да разнищят причини "Булгартабак" да отказва на компании-износители да експортират продукцията му.

Депутатите общеха да се опитат да помогнат фабриката да заработи. Председателят на земеделската комисия Румен Христов обяви, че икономическият министър Божидар Лукарски е коментирал, че има голям интерес от бившите съветски републики към българските цигари.

Цвета Караянчева от ГЕРБ попита дали АПСПК може да направи проверка дали се изнасят машини от софийската фабрика. Ферихан Ахмедова от ДПС се разтревожи за съдбата на тютюнопроизводителите, тъй като миналата година фабриката е използвала 6000 тона тютюн.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    liubopitkovski avatar :-P
    liubopitkovski
    • + 3

    Където Пеевски пипне трева не никне.

    Нередност?
  • 2
    fio41315648 avatar :-|
    fio41315648
    • + 1

    Собственик е Доган, ако не знаете.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    "Булгартабак" отказала да продава цигари на "официален вносител" от Ирак: https://bivol.bg/bulgarabac-mafia-4.html

    Нередност?
Нов коментар