🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Краткосрочните задължения на НЕК достигнаха 2.202 млрд. лв.

Компанията подобрява резултатите си, но остава силно задлъжняла

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От НЕК са поискали увеличение на цена "задължение към обществото", която се плаща от всички потребители с 29.5% до 47.41 лв. за мегаватчас.

Въпреки че Националната електрическа компания (НЕК) завършва 2015 г. с много по-добър финансов резултат от предходната, дружеството продължава да поддържа високо ниво на задлъжнялост. Според данните от ценовото заявление на НЕК внесено в енергийния регулатор компанията завършва 2015 г. със загуба от 220 млн. лв., което е значително намаление в сравнение с предходната година когато отрицателният резултат беше в размер на 588 млн. лв. В същото време общите задължения на компанията към края на 2015 стигат 3.4 млрд. лв., което е намаление с 1.8% спрямо предходната година.

От тях краткосрочните задължения на НЕК са 2.202 млрд. лв., което е увеличение с 143 млн. лв. спрямо миналата година. Отрицателният оборотен капитал, с който дружеството работи също е увеличен с 314 млн. лв. към края на 2015 г. в сравнение с предходната 2014-а, достигайки 1.274 млрд. лв.

Най—голямата част от задълженията е към Български енергиен холдинг, под чиято шапка е НЕК в размер на 1.457 млрд. лв. Почти същата сума – 1.447 млрд. лв обаче НЕК дължи и на производителите на енергия.

Въпрос на лихви

Лихвите, които НЕК ще плаща по заема от 650 млн. евро. който предстои да бъде финализиран на 25 април ще бъдат в размер на 68 млн. лв. годишно, става ясно от заявленито на компанията. Условята предвиждат гратисен период от една година по главницата. Този кредит беше необходим на компанията, за да се разплати с двете американски централи TEЦ "Контурглобал Марица изток 3" и ТЕЦ "к AES Марица изток 1", за да влезе в сила договореното намаление на цените им.

НЕК има да плаща и лихви от 43 млн. лв. годишно по заема от 1.209 млрд. лв. от БЕХ, който беше използван за погасяване на текущи задължения за 2013-2014 г. Като се прибавят и задълженията по друг банков кредит, по които има 2 млн. лв. лихви годишно, общо лихвите, които НЕК трябва да плаща са 134 млн. лв. и главници за 119 мл. лв. годишно. В тази връзка от компанията отбелязват, че дори КЕВР да одобри максималната надценка от 3% на цената обществена доставка, по която НЕК продава на крайните снабдители за регулиран пазар, тя няма да покрива разходите на компанията по обслужването на банковите кредити.

Искано увеличение

От НЕК са поискали увеличение на цена "задължение към обществото", която се плаща от всички потребители с 29.5% до 47.41 лв. за мегаватчас. Това предложение обаче е изчислено при пазарна цена на енергията от 73 лв. за мегаватчас, която е била актуална при предишното ценово решение. Към момента обаче пазарните стойности са много по-ниски и енергията на международните борси се търгува по около 50 лв. за мегаватчас. Това трябва да бъде отчетено от регулатора при решението за цената. НЕК също така не са включили в искането си и приходите от фонд "Сигурност на електроенергийната система", които също ще редуцират предложението. Не е ясно и дали НЕК е отчела по-ниския разход за закупуване на вискоефективна енергия вследствие на намалението на тези цени от 1 април, което също трябва да се отрази на цена задължение към обществото.

Положителна тенденция

В следствие на регулаторните и законодателните промени, които бяха предприети за намаляване на дефицита на НЕК компанията реализира положителен резултат от 89.5 млн. лв. за четвъртото тримесечие на миналата година, при загуба от 132 млн. лв. за предходните три месеца. Тази положителна тенденция се дължи най-вече на средствата от фонд "Сигурност на електроенергийната система", по който през декември бяха преведени 183 млн. лв. както и намалението на цените на високоефективното производство на топлофикациите и заводските централи, което се изкупува от НЕК. Това е спестило на компанията 38 млн. лв. Компанията е спестила и 67 млн. лв. и от по-малко закупената възобновяема енергия в края на годината.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    petianp avatar :-|
    petianp
    • + 3

    650 млн. ЕВРО кредит и 68 млн. лева годишни лихви = 5.38% лихва!!!
    Струва ми скъпо се финансира НЕК, особено ако има държавна гаранция! Е къде е сега да се появи Влади Горанов и Боко в един тон да ни обяснят колко е хубаво и "евтино" да взимаш заеми!

    Нередност?
  • 2
    m_style avatar :-?
    m_style
    • + 4

    Интересно - при 2,2млрд. задължения, каква е нетната стойност на НЕК?

    Нередност?
Нов коментар