🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В морфичен резонанс с КТБ и властта

Фирмата, собственик на морския сарай, е била щедро финансирана от фалиралата после банка и подкрепена от държавата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Хермес Солар", чийто предмет на дейност е производството на соларни панели, е учредена в началото на 2011 г. в София от четирима акционери - 33-годишната тогава Хайрие Хаджийска и нейния брат Мустафа Шан, които държат съответно 85% и 5%, и двама руски граждани, прехвърлили 60-те - Василий Риабаулин и Георгий Серопян с по пет на сто.

Източници на "Капитал" от ДПС казват, че Хайрие Шан-Хаджийска е била секретарка на самоубилия се в края на 2008 г. при неизяснени обстоятелства в боянския сарай Ахмед Емин, административен секретар на Доган. След смъртта му Хайрие, брат й и майка им стават участници в няколко фирми, свързани с производството на електроенергия от ВЕИ. Адресът, на който първоначално е регистрирано дружеството в София - бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 93, съвпада с този на още няколко ВЕИ компании, свързани с Мустафа Шан и близки до ДПС хора. Всички са създадени по едно и също време и се обслужват от едни и същи юристи и счетоводители. Периодът е 2009 - 2011 г., тогава секторът бележи бум заради високите цени, на които държавата гарантираше изкупуването на електроенергията от тях.

Руската връзка

Двамата руски акционери имат общ бизнес в Русия. Компанията, за която работят - "Далекс", през 2012 г. е част от руска търговска делегация и е представена от посолството на Москва в София като "специализирана в разработването на технологии за производство на кристални силициеви фотоелектрически преобразования и слънчеви колектори". Василий Рибаулин има хотелиерски бизнес във Варна. Георгий Серопян е доктор по електротехника и кандидат на техническите науки в Академията за електротехнически науки на Руската федерация.

Източници и от средите на ДПС, и от ВЕИ бранша са убедени в твърдението си, че зад "Хермес Солар" стои почетният лидер на ДПС Ахмед Доган. Пред "Капитал" от ДПС разказаха например, че за официалното откриване на фирмата през 2013 г. е имало парти за тесен кръг хора, на което Ахмед Доган е представил руснаците като "руски учени, академици, важни за страната".

На сайта на "Хермес Солар" е записано, че фирмата "е единствената българска компания, производител на висококачествени кристални фотоволтаични модули".

Спасението дебне отвсякъде

За да ограничи бурното развитие на ВЕИ централите заради преференциалните изкупни цени, заплашили финансовото здраве на НЕК, през 2012 г. е въведен нов данък за тях, който нанася силен удар на сектора и го заплашва с фалити. Те обаче са за наивниците, дръзнали да правят бизнес без политическа подкрепа, на каквато се радва "Хермес Солар".

В края на 2013 г. министърът на екологията Искра Копарова (ДПС) в кабинета "Орешарски" внася в Министерския съвет промяна в наредбата за продуктовата такса, към която са добавени и фотоволтаиците. Таксата се събира от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната сред (ПУДООС) под шапката на екоминистерството - една от най-непрозрачните и разпределящи значителни средства структури, смятана за "касичка" на ДПС от години.

Промяната е приета на подпис, а тънкият момент в нея е, че ако фотоволтаиците не са внесени, какъвто е общият случай, а са произведени в България (единствено от "Хермес Солар"), тази такса не се дължи. Това поставя вносителите на соларни панели в неравностойно положение.

През 2014 г. при второто правителство на Бойко Борисов "Хермес Солар" получава награда "Работодател на годината 2014" в категорията "Работодател, осигурил възнаграждение, по-високо от субсидираното от държавата за безработни, наети по програми и мерки за заетост и обучение и по схеми на ОПРЧР". Грамотата, качена на сайта, е подписана от министър Ивайло Калфин.

От финансовите отчети на дружеството се вижда, че е на загуба от учредяването му, като активите му нарастват от 3.7 млн. лв. през 2011 г. до 18 млн. лв. през 2014 г. Същата година дългосрочните задължения достигат 27 млн. лв. Във фирмата работят 56 души.

В началото е КТБ

Няколко месеца след като е учредена, тя купува за 3.5 млн. лв. от "Корект Фарм" (една от фирмите, през които Цветан Василев е източвал КТБ) терен от осем декара в столичния квартал "Военна рампа". След половин година върху имота е учредена ипотека от "Корпоративна търговска банка" на стойност 5.2 млн. лв. "Хермес Солар" има няколко договора за кредит с КТБ. От нотариален акт, с който е учредена ипотеката на имота във "Военна рампа", става ясно, че в края на 2011 г. рухналата впоследствие банка отпуска на дружеството заем от 2.7 млн. евро.

По информация на "Капитал" други договори са сключени на 28 март 2012 г. и (за 11.7 млн. евро) и на 11 юни 2013 г. (за 6.8 млн. евро), като към датата на поставянето на банката под особен надзор, кредитите не са били погасени. Според публикация от края на 2014 г. в блога "Финансови смислици" на Мирослав Иванов задълженията на "Хермес Солар" са били погасени директно със заем от "Първа инвестиционна банка". През февруари 2016 г. ипотеката на терена във "Военна рампа" е заличена заради пълно погасяване на кредита. След затварянето на КТБ депутатите от ДПС неуморно твърдят, че партията по никакъв начин не е свързана с фалиралата банка.

В партньорство с Вълка

В началото на 2013 г. "Хермес Солар" сключва договор за наем с фирмата на Румен Гайтански-Вълка "Проперти Консулт", с който наема придобитите от него бивши офиси на "Чистота София" в квартал "Модерно предградие" за 20 хил. евро на месец. Партньорството между Доган и Вълка се задълбочава, защото в края на 2015 г. "Проперти Консулт" влиза в "Хермес солар" с апорт на офисите и производствената база в "Модерно предградие". До увеличаване капитала на дружеството не се стига, защото в края на 2015 г. "Проперти Консулт" продава тези активи на "Хермес Солар". А друга фирма, свързана с Гайтански - "Кристална вода", започна да получава обществени поръчки, като в някои от търговете дори измества дружества, контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски.

През лятото на 2014 г., когато строежът на морския сарай е започнал, настъпват сериозни промени в "Хермес Солар". На общо събрание на акционерите Мустафа Шан е освободен като управител и на негово място е назначена Снежана Карова. Видно от протокола от събранието, написан на ръка, думата взима Григорий Серопян, който изразява неудовлетвореност заради изразходването на средства. Отговаря му Мустафа Шан, който казва, че Серопян е част от екипа, изготвил бизнес плана, и е пряк участник в този процес. Серопян на свой ред казва "всичко зависи от инвеститор", допълва го и Хайрие Хаджийска с "всички тези въпроси не зависят от нас". От този кратък диалог става ясно, че решенията в "Хермес Солар" се взимат другаде, а не от формалните акционери във фирмата.

Персонални смени в обръча

Промени настъпват и в собственоста - Хайрие и брат й Мустафа Шан продават своите 90% на Снежана Карова, а Василий Риабаулин продава своите 5% на другия руснак - Григорий Серопян. Новият мажоритарен собственик и управител на дружеството Снежана Карова е на 29 години към онзи момент. Тя е дъщеря на Kарамфил Каров, председател на общинския съвет в Девин (2011 - 2015 г.) и ръководител на местната структура на ДПС. Според източници на "Капитал" от партията Каров е изключително близък до съпредседателя на движението Мустафа Карадайъ. Карамфил Каров търгува с горива, а преди шест години една от фирмите му, "Петрол Комерс" ЕООД, получава 1.2 млн. лв. безлихвен заем от ПУДООС. Той е за изграждане на МВЕЦ "Гьоврен", който се стопанисва от друга негова фирма.

Пак според източник от ДПС причината за изключването на Мустафа Шан и Хайрие Хаджийска от "Хермес Солар" е конфликт с Доган заради съмнения за отклоняване на пари. След излизането им от дружеството двамата вече не са забелязвани в сараите в Бояна.

Опитахме се да се свържем с Мустафа Шан през facebook, но той не отговори на съобщенията ни. Изпратихме въпроси и на Григорий Серопян - на посочения на сайта на "Хермес Солар" негов имейл, но към момента все още нямаме отговор.

За коментар беше потърсен и Ахмед Доган, но без резултат.

Смяната на собствеността в "Хермес Солар" съвпада с няколко събития - началото на строежа на морския сарай в "Росенец" и поставянето на КТБ под особен надзор.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    irv1424242340390894 avatar :-|
    MARKET BMD
    • + 7

    Хаха - лакъв коментар очаквате от един измамник...? Да каже да, направихме тази и тази игра за да добавим хх милиона по сметките ни? Убиец често се разкайва за деянията си но измамника никога! Това си е неговият начин на мислене! Единственото спасение от измамника е доживотен затвор или физическото му отстраняване ! Факт!

    Нередност?
  • 2
    irv1424242340390894 avatar :-|
    MARKET BMD
    • + 3

    Хаха - лакъв коментар очаквате от един измамник...? Да каже да, направихме тази и тази игра за да добавим хх милиона по сметките ни? Убиец често се разкайва за деянията си но измамника никога! Това си е неговият начин на мислене! Единственото спасение от измамника е доживотен затвор или физическото му отстраняване ! Факт!

    Нередност?
  • 3
    leslin avatar :-|
    leslin
    • + 4

    Ей,какви неща стават- доверени уж лица,пък в един момент им се снема доверието,щот барникат от канчето на боса.На никого да нямаш вяра ей,само на себе си, и то не винаги.

    Нередност?
  • 4
    k_ avatar :-|
    k_
    • + 6

    От цитираните части от протокола става ясно, че руснаците и по-точно Серопян с неговите 5% )после стават 10) е шефчето в Хермес.
    Класика с която Москва претака ресурс от икономиката в страната.
    Ами другите 90 ще питате?
    Държи ги формално някъв девински кмет, щерка му, Карадйъ или дори самия Доган.
    Тия вкл. дръндарския хидроинджинер са в същата позиция както Хайридие и брат й.
    Докато слушкат ще им позволят да гуцат в копанката.
    Единственото, което отличава Доган от цялата "бизнес" гмеж у нас занимаваща се претакане на ресурси в полза на патроните си, е че той никога, при никакви обстоятелства, не е давал повод за съмнение в лоялността си към патроните си в Кремъл.
    Не е ясно защо част от медиите у нас, продължават да твърдят че Доган е нещо като злият демон, когато е очевидно че е обикновен хитряга от Делиормана, знаещ кой му е началника и никога не посягащ към ръката която го храни.

    Нередност?
  • 5
    kony avatar :-|
    kony
    • + 3

    До коментар [#4] от "k_":

    Ами не е само Доган - статията показва не само пълната немощ и нежелание на държавните ни институции да спазват закона, а и корупцията и узаконяването на кражбите от най-високите властови етажи. Къде са сега Цацаров, ДАНС, ГДБОП да влязат с баретите както в КТБ и Фонда за лечение на деца? Защо да гласувам и да плащам данъци на мафиоти?

    Нередност?
  • 6
    evolutionary avatar :-|
    evolutionary
    • + 4

    Ало, Прокоратурата тук нещо ще се случи ли с информацията по-горе?

    Нередност?
  • 7
    melani_simeonova avatar :-|
    melani_simeonova
    • - 1
    • + 3

    Единственият начин тази сага с КТБ да е приключи и да има някакво решение по-темата е Цветан Василев да бъде екстрадиран и изправен пред съда. Не може един престъпник да си живее охолно и да му се разминава а ние данъкоплатците да плащаме .

    Нередност?
Нов коментар