🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Питър Померанцев: Русия просто засилва проблемите във всяка страна

Авторът на "Нищо не е истина и всичко е възможно" за днешното състояние на отношенията Москва-Европа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Питър Померанцев е роден в Киев и е работил над десетилетие в Москва, но живее и работи в Лондон още откакто родителите му емигрират там. От 2000 г. Померанцев е продуцент на телевизионни предавания в Русия, като опитното му око успява да обхване цялото противоречие на това десетилетие в книгата си "Нищо не е истина и всичко е възможно". Русия, казва той, е минала през толкова много светове - комунизъм, перестройка, шокова терапия, олигархия, държава-мафия и свят на мегабогати - толкова бързо, че новите й герои имат усещането, че светът е просто маскарад, където всяка роля и верую са неустойчиви. Померанцев пише за London review of books, The Atlantic, Financial Times и др. Той беше в София за дискусията на Европейския съвет за външна политика "Наративи и реалности: Русия и Западът в спор за умовете и сърцата".

Виждате ли координирана руска кампания за информационна атака или е просто чист опортюнизъм от различни хора в различни страни?

Простият отговор е - не знаем. Но традиционно руснаците харесват документите. Има политика, има концепция за информационна война. Русия е нападната и затова те трябва да ударят обратно. Това е част от официалната военна доктрина. И не, нищо не се импровизира, когато става дума за бюджет и пари. Например, ако си Малофеев, импровизираш, но се опитваш да докажеш на Путин, че ти трябват пари. Опитваш се да се харесаш на един човек. Проследи парите, това е логиката на Русия. Там бюджетът работи по следния начин: имаш идея, това е нашата информационна доктрина, и после имаш различни агенции, олигарси, които казват: "Вижте какво направихме за теб, господарю, може ли да взема малко пари или някоя сделка?"

Значи липсва обща стратегия?

Не, има, но е много обща. Като в СССР, винаги има "бумажка", винаги има "концепция". Дори и ако я измисляш в ретроспектива, винаги има такава.

Всичко това е за вътрешно потребление, така ли?

Не, не всичко. Не са толкова глупави. Но в крайна сметка цели да удовлетвори един човек.

Това, което се видя в Германия, е, че цялата история с "Лиза" е за вътрешноруска консумация - за да покаже на народа, че такива лоши неща се случват с Германия, а Русия е много сигурна страна. И изведнъж започва да работи наобратно.

Не, не, има със сигурност по-обща стратегия. Със сигурност има импровизации на някакво ниво, но има стратегия за дестабилизирането на Меркел, да се подсили AfD, доколкото може. "Лиза" наистина е абсурден случай, които показва колко далеч могат да стигнат. Но в общия случай стратегията им работи - вижте десните партии, "Пегида", вижте какво казват от СПД. Като цяло стратегията им в Германия е много ефекивна. Те просто натискат там, където така или иначе е отворена вратата. "Лиза" бе грешка в иначе добре работеща обща стратегия. Намерили слабо място в Германия и натискат. Адаптират медийната си стратегия към всяка страна. В Сърбия те се адаптират към националистите, в Унгария подкрепят "Йоббик" и антиимигрантските неща. Те се адаптират навсякъде. Най-явно е в балтийските страни, Украйна, където им е по-лесно заради голямото руско малцинство. Но виждат Германия като суперважно място. И мислят, че я разбират по-добре от самите германци.

Печелят ли обаче руснаците?

Как измерваш печалбата? В дългосрочен план е ужасно, защото губят доверие, подкопават диалога. Но краткосрочно не знаем как измерват успеха. Ако победата е да останат на власт и да засилят националното обединение, определено работи. Защото икономиката им е в ужасно състояние, те ремоделираха новата си национална идея около ремилитаризация и като конфронтация със Запада, в този смисъл успяват. По отношение на Европа и подриване на Украйна в момента сме само на полувремето.

Да погледнем Крим - когато го анексираха, те пренаписаха европейския ред след студената война. Моето чувство е, че това, от което са се страхували най-много, е било силен въоръжен контраудар. Това, което направиха, бе да предотвратят тази възможност. Да се уверят, че Украйна ще бъде изоставена. И тя беше. Цената на това е, че на НАТО беше вдъхнат живот. Не мисля, че те се страхуват от НАТО, както казват. Предимството бе да уплашат Запада достатъчно, за да изостави Украйна. Когато Меркел каза, че няма как да има военно разрешение на проблема, Путин спечели. Това бе всичко.

Защо тогава водят и информационна война? Само за Украйна ли го направиха или е по-голямо?

За да забавиш реакцията и да унищожиш обществената подкрепа. Мисля, че отслабването на ЕС дойде преди това. Защото това има общо с много други неща, то е пакет от неща - те не харесват ЕС, защото не харесват многостранната политика. Ядосват ги всякаквите инициативи, които блокират техните енергийни идеи. Разцепването на ЕС е дългосрочна цел.

Има всякакви гласове в системата. Те не са предвидили какво ще се случи в Украйна. Те също импровизират и често си противоречат сами, но нямат проблем с това. Хора са си крещели един на друг. Опитът от последните десет години да се построи голяма интегрирана петролна компания сега е блокиран заради санкциите. Сигурен съм, че Алексей Милер си е казал "какво правите, това не беше планът". Имаш различни хора с различни цели, често си противоречат, но има визия зад тях и това е Русия да се върне на голямата маса, което означава нещо като ЕС да бъде отслабен, НАТО да бъде изваден от строя.

Има ли причини България да се страхува?

Вижте, руснаците просто следват тренда във всяка страна. Каквито и да са проблемите, Русия просто ще опита да ги засили - дали става дума за корупция, проблеми в медиите. Има частично положителна страна на руската намеса и тя е, че започваме да гледаме на системите си с по-критичен поглед. Например ще превърне корупцията в много по-важен проблем, защото става част от националната сигурност. Русия е като дявола във "Фауст" - прави добро дори когато иска да направи лошо.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3

    И отново се връщаме на това - колко неефективен е ЕС при решаване на проблемите си. Ако не бяха пускани безконтролно икономически имигранти, нямаше да е така. Това си беше и е основния проблем на ЕС. Иначе за какво щяха да се хванат - за Еврото ли? Най-много да приобщят Гърция и Великобритания и това е.

    Нередност?
  • 2
    zmei.gorqnin avatar :-|
    инж. Ганев - малцинство от 5.87%
    • + 1

    "Каквито и да са проблемите, Русия просто ще опита да ги засили - дали става дума за корупция, проблеми в медиите. Има частично положителна страна на руската намеса и тя е, че започваме да гледаме на системите си с по-критичен поглед. Например ще превърне корупцията в много по-важен проблем, защото става част от националната сигурност. "
    +++++++++++++++++++++

    Нередност?
Нов коментар