Петко Николов е назначен за председател на Патентното ведомство

Бившият ръководител на КЗК и любимец на няколко правителства е предложен от икономическия министър Божидар Лукарски

Остават съмненията, че за Николов е била осигурена добра позиция след повече от десетилетие разбирателство с различни правителства начело на КЗК
Остават съмненията, че за Николов е била осигурена добра позиция след повече от десетилетие разбирателство с различни правителства начело на КЗК
Остават съмненията, че за Николов е била осигурена добра позиция след повече от десетилетие разбирателство с различни правителства начело на КЗК    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Остават съмненията, че за Николов е била осигурена добра позиция след повече от десетилетие разбирателство с различни правителства начело на КЗК    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дългогодишният председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов, който след 13 години на поста наскоро беше заменен от Юлия Ненкова, от вторник оглавява Патентното ведомство. Назначението му за председател на институцията, която отговаря за защитата на интелектуалната собственост, е станало със заповед на премиера по предложение на икономическия министър Божидар Лукарски. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет след отправено питане от "Капитал Daily". На сайта на Патентното ведомство назначението беше отбелязано с едно изречение. Николов поема ръководството от Камен Веселинов, който се пенсионира.

Мотивите за назначението на Николов са доста общи и основно се заключават в това, че кандидатурата му отговаря на законовите изисквания. Въпреки че от ведомството на Лукарски твърдят, че са обсъждани и други номинации, имена не бяха посочени. Така остават съмненията, че за Николов е била осигурена добра позиция след повече от десетилетие разбирателство с различни правителства начело на КЗК.

Номинация по закон

От Министерството на икономиката уточниха, че кандидатурата на Николов напълно отговаря на изискванията за председател и зам.-председатели на Патентното ведомство. Сред тях са да са работили в областта на индустриалната собственост над десет години и да имат висше техническо или юридическо образование. От пресцентъра подчертаха също, че за заемането на длъжността не се изисква провеждане на избор или конкурс.

Точно заради подозрения, че Николов се готви да оглави Патентното ведомство, още през септември миналата година депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов отправиха питане към премиера дали подобни еднолични назначения не би трябвало да стават след публична процедура и конкурс. "Очевидно в случая става дума за търсене на работа за един човек, което не е добър подход", коментира във вторник Димитров пред Mediapool.

Заради липсата на прозрачност не става ясно дали реално са обсъждани други номинации. В отговор на въпрос на "Капитал Daily" от Министерството на икономиката уточниха, че са били разгледани няколко кандидатури, "включително на хора, които през годините са заемали този пост или са били заместници във ведомството", но не посочиха имена. Николов е бил избран заради дългогодишния му административен опит като председател на надзорния съвет на Агенцията за приватизация и председател на КЗК.

За опита в КЗК

Като емблема на Николов ще остане рекордният му 13-годишен мандат начело на антимонополното ведомство. Той беше избиран на два пъти от две правителства – на НДСВ през 2003 г. и на ГЕРБ през 2010 г. Дори и след изтичането на мандата му през септември 2015 г. той продължи да оглавява комисията чак до избора на нов председател през юни тази година.

Определян от собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев като "винаги готовия председател на КЗК", за Николов има достатъчно причини да се смята, че като председател на антимонополния орган той е бил повече от благосклонен към депутата от ДПС Делян Пеевски при разрешаването на сделки, засягащи интересите му. Така например в близката история на комисията има пет случая, които органът е решавал за рекордни срокове от няколко работни дни при законов срок от минимум месец. Четири от тях са свързани с Пеевски - поглъщането на "Водстрой 98" от варненската "Хидрострой", купуването на "Техномаркет България" от "НСН инвестмънт", придобиването на "Канал 3" от "Нова българска медийна група", а не по-малко любопитни са и дадените няколко скоростни одобрения на акционерни рокади в "Булгартабак", съмненията за надхвърляне на правомощията на комисията при случая "Дунарит" и т.н.

За тези над 13 години комисията не успя да разкрие нито един едър картел. За новото ръководство на КЗК остава например разследването за съгласуване на цените на горивата, което по времето на Николов се ограничи до шумно рекламирани от пресофиса му проверки в офисите на петролните компании.

Доволен от себе си

На пресконференция в края на май бившият вече председател на КЗК обяви ръководената от него институция за най-активната по отношение на антимонополните действия в Европейския съюз. За петте месеца на 2016 г. комисията е образувала десет производства и съответно се е произнесла по десет. Предявени са девет определения за твърдение за извършено нарушение по чл. 15 (забранени споразумения - бел. ред.) и чл. 21 (забрана за злоупотреба с монополно или господстващо положение - бел. ред.) - нещо, което по думите на Николов няма нито една друга комисия в ЕС. През 2015 г. приоритет е бил секторът електричество.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yec03391101 avatar :-P
    yec03391101
    • + 2

    кой си имаше държава тук? мафията??!! неееее! тоя е чист кат самороден къс злато ... така де експерт. заслужил спокойни старини. егати хейтърите. да му завидят на поредното нелеконкариерно израстване. ей зат'ва сме на този хал ... не си ценим професионалистите и експертите. хейтъри гнусни

    Нередност?
  • 2
    detelinka29 avatar :-|
    detelinka29
    • + 4

    Тоя оправи конкуренцията, сега и Петентите ще оправи.. Горката България! Синдромът на статуквото. Все някъде нашите хора трябва да бъдат уредени, за да продължат да изпълняват нашите "поръчки".

    Нередност?
  • 3
    atcomtatz avatar :-|
    Уточнител
    • + 2

    Пълно леке и блюдолизец. Позор за България!

    Нередност?
  • 6
    forza avatar :-|
    forza
    • + 1

    Удивително дебелоочие.

    Нередност?
  • 7
    kdo52372883 avatar :-P
    kdo52372883
    • + 10

    Конкуренцията е преходна - но Бай Петко е вечен!!! Сега очакваме Прасето да почне да пуска през ден заявки за патенти! Нали вече патентоваха марка #КОЙ, сега може, примерно, #свинщина.

    Нередност?
Нов коментар