🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Корнелия Нинова изненадващо избра Петко Николов за директор на индустриалните зони

При НДСВ и ГЕРБ той оглавяваше приватизация, КЗК и Патентното ведомство. Червеният лидер не мотивира назначението си

Новият директор на "Индустриални зони" Петко Николов беше начело на КЗК в продължение на 13 години. Там разреши спорни сделки и не откри картел в горивата
Новият директор на "Индустриални зони" Петко Николов беше начело на КЗК в продължение на 13 години. Там разреши спорни сделки и не откри картел в горивата
Новият директор на "Индустриални зони" Петко Николов беше начело на КЗК в продължение на 13 години. Там разреши спорни сделки и не откри картел в горивата    ©  Надежда Чипева
Новият директор на "Индустриални зони" Петко Николов беше начело на КЗК в продължение на 13 години. Там разреши спорни сделки и не откри картел в горивата    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Икономическият министър Корнелия Нинова продължава да реди свои доверени партийци и други лица в държавните дружества под нейна опека. Новото попълнение е в държавната компания, която управлява индустриални зони. Там привличането на инвеститори, строежът на пътища и т.н. вече ще се менажират от Петко Николов. Същият, който при НДСВ и ГЕРБ стоеше начело на приватизация, КЗК и Патентното ведомство. Сега неясно по каква линия и заради кои умения той е избран от лидера на червената партия.

Всъщност подменя се цялото ръководство на Национална компания "Индустриални зони" (НКИЗ), което бе назначено от ГЕРБ, а двама от служебния кабинет. Засега промяната чака вписване в Търговския регистър.

За няколко месеца откакто Нинова е министър, с нови директори се сдобиха също Държавната консолидационна компания и сопотския военен завод ВМЗ. Без прозрачни конкурси и публична мотивация за направения избор.

Стари и нови директори

С решение от 24 март ресорният министър освобождава от длъжност членовете на съвета на директорите, без да ги освобождава от отговорност, като единствено Добринка Вичева е преназначена и е определена за председател на борда. От ръководството отпадат останалите шестима души, включително изпълнителният директор Антоанета Барес. Според решението бордът е намален на петима души с петгодишен мандат и са избрани четирима нови членове - Петко Николов, Цветелина Чобанова-Стефанова, Татяна Едрева и Андреана Премянова-Янкова. Назначението им формално е определено като временно до организирането на конкурс. Самото вписване на промените все още е висящо заради пропуски в подадените документи.

Кой е Петко Николов

Новият директор на НКИЗ Петко Николов, който е юрист и финансист по образование, е заемал различни постове в държавни институции. Известен е обаче предимно като най-дългогодишния председател на КЗК (от 2003 до 2016 г.), като е избиран от две различни правителства - на НДСВ и на ГЕРБ. Преди това е бил председател на надзорния съвет на Агенцията по приватизация (2001 - 2003 г.), а след 2016 г. поема Патентното ведомство, където е до миналата година.

Като председател на КЗК името на Николов се свързва със серия от скоростни одобрения на сделки, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, както и с това, че въпреки множеството започнати проверки за картел за 13 години под негово ръководство комисията не разкри нито един такъв в България. В Агенцията за приватизация придвижи спорната сделка за "Булгартабак".

От министерството на икономиката не отговориха на въпросите на "Капитал" какво е наложило освобождаването на досегашните директори, нито какви са аргументите за избора на Николов. Самият Николов също не беше открит за коментар.

Червена линия

В останалите назначения се появява и червената партийна линия. Сред новите членове на борда е Андреана Премянова-Янкова - дъщеря на бившия член на ръководството на БСП, а сега председател на Съюза на тракийските дружества и член на управителния съвет на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД Красимир Премянов. Самата Янкова е била кандидат от гражданската квота в бургаската листа на БСП на изборите миналата година. В няколко предишни народни събрания е била нещатен сътрудник към различни парламентарни комисии. Справка в АПИС показва, че Янкова има участие в консултантската фирма ТФС, а до миналата година е била собственик и на търговската "Ароза", когато фирмата е прехвърлена на Владимир Янков. Тя участва също в управлението на Сдружение "Асоциация Виктория", което работи в сферата на професионалната квалификация.

Друго попълнение е Цветелина Чобанова-Стефанова, за която фирмените регистри показват, че е съдружник в няколко компании - "Грийн пайп", която се занимава с проектиране и изграждане на отоплителни и ВиК инсталации, "Юроком 2000", която търгува с такива материали, както и земеделската "Грийн плантс".

За последното ново назначение - Татяна Едрева, липсва публична информация.

Резултати

В портфейла на НКИЗ се водят седем действащи индустриални зони и четири в развитие, макар че по-съществени проекти има основно в Божурище. Шест от зоните бяха регистрирани като паркове след приемането на Закона за индустриалните паркове. В прессъобщение от НКИЗ посочват, че за последните пет години, откакто Антоанета Барес е изпълнителен директор, в Божурище са изпълнени 37 проекта, в които са инвестирани над 543 млн. лв. Само през миналата година е дадено начало на 6 проекта, а през тази година са започнати разширения на два съществуващи обекта - логистичния център на датската Jysk и завода на германския производител на опаковъчни машини Multivac. От отиващото си ръководство отчитат, че за последните пет години финансовите резултати на компанията се подобряват, като след загуба през 2017 г. компанията отчита четири години на печалба, макар и по-слаба след началото на пандемията. По предварителни данни за 2021 г. продажбите достигат 6.9 млн. лв., а очакваната печалба е над 1.6 млн. лв.
Все още няма коментари
Нов коментар