🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Делата за корупция на високите етажи се местят в спецсъда

Предложеното ускоряване на наказателния процес е предпоставка за оправдателни присъди

На 19 септември министър Захариева ще организира публично обсъждане на промените
На 19 септември министър Захариева ще организира публично обсъждане на промените
На 19 септември министър Захариева ще организира публично обсъждане на промените    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
На 19 септември министър Захариева ще организира публично обсъждане на промените    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предложеното ускоряване на наказателния процес е предпоставка за оправдателни присъди.

Делата за подкуп и длъжности престъпления срещу министри и лицата с имунитет - депутати и магистрати, се прехвърлят от Софийския градски съд (СГС) в Специализирания наказателен съд. Тази съществена промяна заедно с редица други, които целят ускоряване на наказателния процес, са записани в проект за изменения на Наказателно-процесуалния кодекс, който вече е качен на страницата на Министерството на правосъдието. Някои от тях обаче са спорни.

При по-удобните

След ерата "Владимира Янева" в СГС, белязана с многобройни скандали, вкл. и при случайното разпределение на делата, сега новото ръководство сложи ред в администрирането на съда. Същевременно обаче то е остро атакувано от медиите, близки до главния прокурор и мнозинството в управлението на съдебната власт. А Специализираният съд, който бе създаден при първото управление на ГЕРБ основно по предложение на Цветан Цветанов за делата, свързани с организираната престъпност, се оказа много слабо натоварен. Така прехвърлянето на делата за корупция по високите етажи към спецсъда се оказва удобно решение. През юни там бе прехвърлено и делото за КТБ, след като прокуратурата промени обвинението към бившия мажоритарен собственик Цветан Василев в ръководене на организирана престъпна група. За шеф на специализираната прокуратура пък, която ще надзирава и ръководи досъдебната фаза на делата, бе назначен наблюдаващият прокурор по делото за КТБ.

Министър Екатерина Захариева обясни, че целта не е да се намери работа на спецсъда, а "да се гарантира" по-бърз и ефективен процес по тежките престъпления с корупционен характер. Освен за подкуп към него минават делата за длъжностни присвоявания, за неизгодни сделки, безстопанственост, определен вид измами, документни и финансови престъпления и престъпления по служба. Освен срещу депутатите и министрите към Специализирания съд минават и делата срещу зам.-министри, областни управители и заместниците, председатели на агенции и комисии, шефове на изпълнителните агенции, също и членове на УС на НАП и шефовете на данъчните дирекции, шефа на Агенция "Митници" и шефове на митници.

Връщането на дела - еднократно

Проектът предвижда, след като прокурорът внесе обвинителния акт, да се проведе открито разпоредително съдебно заседание с участието на всички страни в процеса и на това заседание да бъдат посочени всички допуснати процесуални нарушения, а съдът да даде 2 месеца срок те да бъдат отстранени. След като се насрочи делото за разглеждане по същество, съдът не може повече да го връща.

Според Захариева "това ще дисциплинира както прокуратурата, така и съдиите, които ще трябва да изчистват на разпоредително заседание всички допуснати нарушения". А какво става, ако не са изчистени в дадения срок нарушенията и това се установи по-късно в съдебната фаза, питаха риторично юристи пред "Дневник". Това ще се отрази на присъдата, обясни министър Захариева. Което означава, че ускоряването на процеса може да означава повече оправдателни присъди.

Какво още

Отпада и автоматичното прекратяване на делото след изтичане на 2-годишния срок за тежките престъпления и едногодишния за леките. Така фактически пак не се изключва практиката на вечния обвиняем и застояващите дела въпреки радикалната промяна, забраняваща връщане на делата.

Сред предложенията е досъдебното производство да може се удължава само веднъж с 2 месеца. Друг нов момент е, че обявяването на мотивите към присъдата, което понякога се забавя с месеци поради обема и сложността на делото, се удължава от сегашните 30 дни на 60 дни.

Разширява се възможността за подаване на жалби за бавност на процеса и освен на обвиняемия и на неговия защитник тя се предоставя и на пострадалите от престъплението.

На 19 септември министър Захариева ще организира публично обсъждане на промените.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qdk12501326 avatar :-|
    qdk12501326
    • + 7

    Проблемът на съдебната система е, че много малко хора са запознати дори от части как функционира (от тях съм и аз) и за това е трудно да се оказва обществен натиск, а лошите практики и скандали се замитат и покриват.

    Фактът, че повечето хора реват на умряло за увеличение за винетката, а не се интересуват изобщо от провалената съдебна реформа е...меко казано тъжен.

    Представям си какъв кеф им е на политягите като гледат колко прост народ управляват.

    Аз лично нямам никакво доверие на специализирания съд и не съм видял нито един сериозен случай, докаран докрай от него.

    Честно казано съм бесен, че ми харчат данъците за глупости, но разбира се никой не ме пита.

    Нередност?
  • 2
    qdk12501326 avatar :-|
    qdk12501326
    • + 4

    П.С. Симпатизирам на министър Захариева, личи си, че иска да промени системата към по-добро.

    От 100 км. обаче си личи, че е обградена от хора, които ще се съпротивляват до последно на реформи и ще се опитат да саботират работата й.

    Един от най-добрите ориентири за широката публика е позицията на главния прокурор.Лично аз като видя, че той е против дадена реформа, значи реформата е много наложителна.Това е последния човек в администрацията (след Цветан Цветанов може би) на когото имам доверие.Мисля, че повечето хора са така.

    Нередност?
  • 3
    smahnat avatar :-|
    Дъската ми хлопа
    • - 1
    • + 1

    Създаването на Специлизирана прокуратура и Специализиран съд просто разтвори широко вратите пред Специализираната престъпност. Хора, вие имате ли представа какво означава едно дело по случай, например, в Силистра да се разследва и гледа от тези "спецзвена"? Десетки свидетели, експерти, вещи лица, обвиняеми - трялва да се разходят до София, ама едновременно, щото иначе делото се отлага... и се отлага, и се отлага... отлага...

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Често казано, промените ми се струват читави. Само че изпълнителите не са. При добро желание могат лесно да торпилират всяко производство. Но това ли някой закон може да го предотврати. Когато прокурора не иска да те осъди (и някой отгоре му е опънал чадър), какво може да се направи?!

    Нередност?
  • 7
    istorik avatar :-|
    ISTORIK
    • + 1

    Делата за корупция ПО високите етажи се местят в спецсъда. - така трябва да се промени заглавието на статията, за да бъде по-точно.

    По високите етажи, а не - на високите етажи.

    Нередност?
Нов коментар