🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цветанов отново превъртя Рубикона за спецсъдилищата

Преди десет години бившият вътрешен министър беше идеолог на създаването на спецправосъдието, днес поиска закриването му

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Държавата днес се нуждае повече от всякога да превъртим Рубикона. Не го ли превъртим, това остава като наследство за нашите деца."

Тези знаменателни думи произнесе през май 2010 г. Цветан Цветанов, тогава вицепремиер и вътрешен министър в първото правителство на ГЕРБ, и основен идеолог на създаването на специализиран съд и специализирана прокуратура в България. Който е против създаването на специализиран съд, не иска държавата да е по-силна от организираната престъпност, беше неговото послание по време на обсъждането на идеята. Така спецправосъдието в България беше създадено от ГЕРБ въпреки силната съпротива на експертната общност и след като Цветанов и съмишлениците му обявиха опонентите си едва ли не за съучастници на мафията.

Десет години по-късно

Точно десет години по-късно Цветан Цветанов, вече като лидер на опозиционната извънпарламентарна партия "Републиканци за България", обяви, че специализираният съд и специализираната прокуратура трябва да се закрият, защото се използват за политически натиск срещу "неудобните", а същевременно са крайно неефективни срещу организираната престъпност.

В интервю пред сутрешния блок на БНТ Цветанов заяви: "Всички знаем, че трябва да има съдебна промяна и съдебна реформа. Ние от "Републиканци за България" ще представим секторната си политика за някои от основни неща. Намаляване на политическата квота на Висшия съдебен съвет от парламента и закриване на специализираната прокуратура и специализирания съд, защото към настоящия момент усещането, което има в българските граждани е, че това е част от елемента за политически натиск върху неудобните на деня."

Цветанов не показа обаче да се чувства отговорен за създаването на спецправосъдието, напротив, по-скоро се опита да се дистанцира от това: "Във времето, когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи, нямаше специализиран съд и специализирана прокуратура - тогава се създаваха. И мога да кажа, че тежките дела, които имаше тогава правораздавателната система, излязоха с много тежки осъдителни присъди, които обаче не виждаме да има срещу организираната престъпност в специализирания съд и специализираната прокуратура."

Навремето, преди създаването на спецсъда, съдилищата издавали наистина сериозни присъди срещу организираната престъпност, добави Цветанов и за пример даде присъдите по делата по "Килърите" и "Наглите". Водещата не зададе въпрос за личния му принос в този процес.

Преди десет години по време на обсъждането на идеята за създаването на специализирания съд и прокуратура, известната наказателна адвокатка Даниела Доковска, тогава и председател на Висшия адвокатски съвет заяви: "За съжаление, целта е да се създадат два вида съдилища: едни за масовите дела, а други - за делата, които правителството на всяка цена иска да спечели." Когато му дойде ред да отговаря, Цветанов изрази съжаление, че Доковска не е останала в залата, "за да изпие чашата на истината". (Пълната стенограма на това знаменателно обсъждане можете да прочетете тук в брой 4-5 на сп. "Адвокатски преглед" от 2010 г.)

Как Цветанов поиска спецправосъдието, за да замаже фиаското с показните акции и шумните арести

За първи път идеята за създаването на специализирано правосъдие в България беше лансирана през април 2010 г. от Цветан Цветанов, обявявайки го като една от мерките в законопроект "Антимафия". Специални съдилища ще гледат делата срещу организираната престъпност и корупцията и ще ги решават за 12 месеца, заяви тогава Цветанов. Всъщност идеята се появи след фиаското на шумните полицейски акции на Цветанов, кръщавани с атрактивни имена (често на морски дарове - "Октопод", "Медузите" и др.), които започнаха в началото на 2010 г.

Специални екипи на МВР с камери заснемаха масовите арести на заподозряни, понякога измъквани посред нощ по пижами и пред семействата им, а след това кадрите бяха предоставяни на медиите. Започнаха обаче първите проблеми със съда. Когато съдиите отказаха да потвърждават арестите и констатираха тежки нарушения при провеждането им, те бяха обругавани, а МВР даже започна да кръщава операции на името на съдии, заменили задържането с друга мярка за неотклонение.

Съюзът на съдиите в България (ССБ) възрази на това с декларация, последваха и други публични изявления на ССБ и на тогавашния му председател Мирослава Тодорова. Това превърна ССБ в комай единствения сериозен институционален опонент на властта по това време, на което властите отвърнаха с координирана саморазправа с организацията. Стигна се дотам, че през януари 2012 г. Цветан Цветанов обяви Мирослава Тодорова, че "покровителства" организираната престъпност. Съдийката заведе дело срещу него, но не успя да го осъди, защото Цветанов се укри зад имунитета си на депутат, докато изтече давността.

Отново за липсващата политическа отговорност

Междувременно специализираното правосъдие беше създадено и се обърна точно в това, което предрече адвокат Доковска - съд на властта за поръчкови дела. При това работещ в симбиоза с прокуратурата, което изобщо отрича идеята за правосъдие.

Така по един парадоксален начин се стигна дотам, че днес сутринта Цветан Цветанов постави първата си правилна диагноза по отношение на съдебната система, като определи спецправосъдието като инструмент за натиск.

Смисълът на всичко това обаче далеч не е в историческата поука. То е поредната индикация, че в българската действителност никой не носи политическа отговорност - нито персонално, нито партийно.

Нито Цветанов персонално, нито ГЕРБ като партия някога ще признаят личната си политическа вина за създаването на спецправосъдието. Цветанов, както се оказва, с лекота може да смени позицията от създател на екзекутор на отрочето си. ГЕРБ пък от своя страна с усърдие използва спецпрокуратурата и спецсъда за политически натиск и изнудване на бизнеса. Там бяха преместени и делата за високата корупция, така че да се осигури чадър за когото трябва, делата на новата Европейска прокуратура също ще се гледат в спецсъда.

Миналата седмица парламентът окончателно реши спецпрокуратурата да подпомага новия специален прокурор по разследването на главния прокурор, а делата срещу главния прокурор и заместниците му да се гледат от специализирания съд. Докато сегашното статукво е на власт, спецправосъдието ще продължава да подменя редовното правосъдие в значимите за властта казуси.

Това, което Цветанов, ГЕРБ и интересите около тях навремето създадоха, за да оправдаят показните арести на МВР, очаквано се превърна във Франкенщайн, а само времето ще покаже, дали ще се обърне срещу бащите си.

Поредно решение на Съда в Страсбург за изявление на Цветанов

По ирония на съдбата във вторник сутринта, докато Цветанов даваше изявлението си пред БНТ, Европейският съд по правата на човека произнесе поредното си осъдително решение срещу България за публично изявление на министър Цветан Цветанов, с което се нарушава презумпцията за невиновност. В решение по делото "Стефанов срещу България" , обявено днес, държавата е осъдена за изказване на Цветанов в предаването Панорама от януари 2013 г., в което той атакува съда за пускането на задържан под домашен арест.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 16

    В последно време Цв. видимо разчита на късата ни памет и сменя ли сменя вълчите си кожи. И затова непрестанно трябва да се набиват в общественото съзнание делата на вечната политическа подлога:
    1. Тормозът над лекарите в Г.Оряховица, които накрая осъдиха Цв;
    2. Поголовното подслушване, използвано за натиск срещу политически и бизнес опоненти;
    3. Шумните и безсмислени акции срещу организираната престъпност;
    4. Превръщането на Парламента в нотариат за гарбаджийското лобистко законодателство;
    5. Ненаказаните имотни далавери, коронясани с пентхауса с частен асансьор;
    6. Създаването на Гербави обръчи от фирми;
    7. Изборджийските даланери.
    И разбира се - най-значимият удар срещу правовата държава - въвеждането на спецсправосъдието!

    Цветанов е един от първите, които трябва да бъдат запратени в политическото небитие, ако искаме да тръгнем начисто.

    П.П. Моля, поставете "превъртя Рубикона" в кавички, защото това е цитат на негова идиотска реплика за нещо чуто и неразбрано...Гай Юлий е преминал Рубикон.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 6

    П.П. Сред проявите на анонимните политическите номади-катерачи в партията на Цв. блести писателката Теодора Димова.
    П.П.2 Подобни политически сурогати могат да се пръкнат само в дясното, защото финансирането им е гарантирано.

    Нередност?
  • 3
    tsa27581994 avatar :-|
    Emanuil Valkov
    • + 2

    Много добър коментар. По погрешка цъкнах върху минуса...
    До коментар [#1] от "D-r D":

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#3] от "tsa27581994":

    Смисълът на форума, според мен, е читателите да оценят (ако желаят) как авторът се е справил с темата. При положение, че това не се прави, безсмислено е оценките да се насочват към коментарите. Все едно под статия за цената на бензина да оценяваме колите на опашката на бензиностанцията...
    За мен истинската оценка за коментарите ми е, когато Капитал ги изтрие под предлог, че били нецензурни или съдържали призиви към насилие.

    П.П. Като продължение на темата за ЦВ: вчера ЕСПЧ отново е осъдил БГ заради изказване на ЦВ, с което отхвърлял презумпцията за невинност.

    П.П.2 Всъщност на него дължим и налагането на езика на омразата в политическото говорене.

    Нередност?
  • 5
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 2

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Лидер по заличени или изтрити коментари съм аз. Тук споделям оценката ти за коментарите. Иначе манипулациите които си написал в първия си пост, стил Корнелия Нинова, Радев и късния Станишев, няма да ги коментирам. Смесването на някакви факти, истини с полу-истини, внушения и манипулации са приьом на Партията майка от години. Всичките червени кратуни все едно от едни калъп сте излезнали.
    Иначе по темата - в момента явно има търкане между политиците, които са проводници на американските интереси у нас. Очертават се явни два конкурента на тези интереси, спосорирани от различни места, Цветанов и Кръга Капитал, които подкрепя Спондж Боб Квадратните гащи. Онзи ден последния пуска клипчета и обвинява троловете на Цветанов, че заливат фейсбук профилите им с коментрари, които ги обвързват с ГЕРБ, днес Капитал пуска подобни статии. Ще е интересно да се проследи развитието на този сюжет във времето!

    Нередност?
  • 6
    weiss avatar :-|
    Weiss

    До коментар [#5] от "scuby":

    Нищо чудно, след като така бързо минавате на личностни квалификации...За "аз"ът , също така бързо появяващ се в коментарите Ви, сигурно има друго обяснение...

    Нередност?
  • 7
    weiss avatar :-P
    Weiss

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Възножно ли е Цветан да бърка Рубикон с Рубик куб?

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-P
    D-r D

    До коментар [#7] от "Weiss":

    Ха, тайнственият Вайс!
    Не, не мисля, че е възможно да ги бърка, защото не знае какво представляват и двете... Я! Пък може и да сте прав - в табула разата му всичко е еднакво непознато...
    Д-р Тони Филипов - мир на праха му - го нарече със снизходителното Цецерон. Та Цецерон се напъва да отскочи от народняшките простотии на доскорошния си Лидер и да тръгне с обувките на великите. Ако, че изобщо не са му по мярка.

    Нередност?
Нов коментар