🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седем кандидата искат да строят обхода на Ахелой за 26 млн. лв.

Предимно български фирми участват в търга

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общо седем кандидата са подали оферти за строителството на обхода на Ахелой с дължина 4.5 км и с прогнозна стойност 26 млн. лв. без ДДС, като шест от тях са български фирми. "Трейс груп холд", "Автомагистрали Черно море" и "Хидрострой", която неотдавна купи свързваната с Делян Пеевски "Водстрой 98", са участвали самостоятелно в търга. В консорциуми са "ПСТ груп" (свързвана с ПИБ), "Пътстрой-92" (от групата на "Геотехмин" на Цоло Вутов) и "Пътища Пловдив" и "Агромах". Чуждото изключение е австрийската "Щрабаг", която ще разширява и друг участък в близост - пътя между Поморие и Ахелой срещу 16.47 млн. лв. без ДДС.

Това е последния търг от поредица, които трябва да направят пътя от Бургас към Слънчев бряг по-широк и бърз.

Кой с кого

"ПСТ груп" участва заедно с бургаската "Бургаспътстрой", която е свързана, защото е заложена в ПИБ, а основен собственик е кипърска офшорка, представлявана от Георгиус Георгиу (акционер в "Юлен", купувачите на фалиралите ОЦК и "Кремиковци" и т.н.). "ПСТ груп" вече е класирана на първо място с най-ниска цена в друг търг - за обхода на Поморие, където участва в обединение с "Понсстройинженеринг". До пролетта дялово участие в "ПСТ груп", която е под номер 7 в класацията на "Капитал" за най-големи обороти в строителството през 2015 г., в сектора се приписваше на депутата Делян Пеевски. През май от директорския борд на "ПСТ груп" излезе пътният експерт Цветан Цонев, сочен за близък до депутата от ДПС. В момента в борда на директорите на ПСТ е единствено бившият зам.-министър на транспорта Камен Кичев. От сектора смятат, че контролът на компанията отново е изцяло в ПИБ.

"Пътстрой-92", която е в групата на "Геотехмин" на Цоло Вутов, участва в "Обединение "Ахелой БПА 2016" заедно с "Брилянт Слънчев бряг" и "Алфа Адвайс", а "Агромах" и дъщерната й "Пътища Пловдив" са в обединение "АПП Ахелой".

Единствен критерий за оценка е ценова оферта. Тя се изчислява на база предложена цена за изпълнение на договора в левове без ДДС и баланс на единичните цени за изпълнение на строител, като двата показателя са с равна тежест.

Участъкът

Обходният път ще преминава по нов терен, като се отделя от съществуващото трасе на пътя Слънчев бряг – Бургас след кръгово кръстовище при Равда. Той ще обхожда гр. Ахелой от север и ще се включва отново в главния път малко след отбивката за гр. Каблешково. Ще бъдат изградени две самостоятелни платна, с по две ленти за движение във всяка посока. "С новото трасе ще се повиши безопасността, тъй като транзитният трафик ще бъде изведен извън град Ахелой, скоростта на движение и удобството при пътуване", твърдят от Агенция "Пътна инфраструктура".