🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кметът на Пловдив също се оказа с обвинение от прокуратурата

Иван Тотев бе обвинен за ощетяване на бюджета покрай поръчката за зоопарка. Обвинението следва позната матрица и вероятно има предизборен ефект

Тотев също влезе в политическия зоопарк на прокуратурата
Тотев също влезе в политическия зоопарк на прокуратурата
Тотев също влезе в политическия зоопарк на прокуратурата    ©  Анелия Николова
Тотев също влезе в политическия зоопарк на прокуратурата    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предизборната активност на прокуратурата стигна и до кмета на Пловдив Иван Тотев - днес той бе привлечен като обвиняем за особено тежък случай на престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лева (чл.282, ал.3, пр.1 от НК). Привличането е извършено от Софийската градска прокуратура, където делото е преместено от Пловдивската окръжна прокуратура с постановление на главния прокурор Сотир Цацаров от 15 ноември м.г., пише в съобщение на прокуратурата до медиите.

От съобщението прави впечатление, че обвинението е по една и съща матрица с досега повдиганите обвинения по други дела с политически привкус и очевиден предизборен ефект - за обществена поръчка, проведена преди 2,5 години, за която прокуратурата установява данни за нарушения година и половина след като е била сигнализирана. През последните два месеца прокуратурата повдигна обвинения на поредица от настоящи и бивши министри - Петър Москов, Николай Ненчев, Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Румен Овчаров, Делян Добрев, Петър Димитров - все за обществени поръчки или сключени договори, известни отдавна. Много от делата, по които са повдигнати тези обвинения, се точат от години, а по правило подобни обвинения за престъпления по служба или безстопанственост се решават само въз основа на официални документи и експертизи.

Според прокуратурата в периода 30 април – 17 ноември 2014 г. Иван Тотев е нарушил служебните си задължения като кмет на Пловдив по повод изграждане на новия пловдивски зоокът – процедурата била проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Освен това тя е проведена, без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването ѝ, и не е била одобрена количествено–стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Това Иван Тотев е сторил с цел да набави облага за търговското дружество на изпълнителя по поръчката - "Запрянови 03" ООД, в размер на 1 000 000 лв., което е и размерът на щетата за община Пловдив, пише в съобщението.

Досъдебното производство е образувано на 3 ноември от Окръжна прокуратура – Пловдив, но с постановление на главния прокурор Цацаров от 15 ноември 2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън пловдивския район, а именно от СГП. До момента са разпитани 14 свидетели, изискана е цялата документация от община Пловдив във връзка с проведените процедури за изграждането на "Зоокът" – Пловдив, съобщава прокуратурата.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 000 лева.

Дългият, криволичещ път на делото

В съобщението на прокуратурата обаче се спестява доста интересна информация. Досъдебното производство действително е образувано на 3 ноември, но след два отказа на Окръжна прокуратура – Пловдив, в една процедура, продължила повече от година и половина.

На брифинга на прокуратурата Зорница Таскова, говорител на СГП, заяви, че сигналът срещу Тотев е постъпил "от граждани" през 2016 г. Всъщност сигнал за извършено престъпление е подаден още през 2015 г. от бившата кметица на район "Западен" от квотата на ГЕРБ Десислава Желязкова, която е пряк политически опонент на Тотев. През лятото на 2013 г. тя бе уволнена от Общинския съвет - Пловдив, по предложение на Иван Тотев, а след това и изключена от ГЕРБ - Пловдив, с мотив за "заиграване" с тогавашни политически противници на партията. По-късно Върховният административен съд отмени отстраняването ѝ от длъжност като немотивирано, но решението остана само за морално удовлетворение, тъй като междувременно са проведени нови избори. На тях Желязкова неуспешно се явява като кандидат за районен кмет от листата на Патриотичния фронт, същата организация, която издигна и кандидатурата на Славчо Атанасов за кмет на Пловдив.

Пловдивската окръжна прокуратура прави проверка по сигнала на Желязкова с помощта на ДАНС и през юни 2016 г. излиза с отказ да образува досъдебно производство. В постановлението за отказа е записано, че няма данни не само за Тотев, но и за други длъжностни лица от общината, които са имали отношение към тази процедура, да са извършили престъпление по служба. Съществен факт е, че решението за изграждане на зоокъта за тази сума е взето от пловдивския общински съвет, а не еднолично от Тотев.

Желязкова обжалва отказа за образуване на наказателно производство пред Апелативна прокуратура - Пловдив, която обаче потвърждава отказа с мотива, че липсват данни за престъпление. Желязкова обжалва пред Върховната касационна прокуратура (ВКП), а прокурор от ВКП след собствен прочит на доказателствата отменя отказа, без да дава последващи указания – нито да се съберат нови доказателства, нито да се образува производство, нито да се извърши привличане. Той обаче указва отмяната да се съобщи на жалбоподателката Десислава Желязкова, а тя свика пресконференция на 3 ноември м.г. и оповести констатациите на ВКП, което бе широко отразено от медиите.

След връщането на делото в Пловдив наблюдаващият прокурор Атанас Янков си прави отвод, потвърден от прокурора Росен Димов от Апелативна прокуратура – Пловдив. Делото е разпределено на друг прокурор - Тодор Павлов, който образува наказателно производство, но прави предложение до началниците си да предложат на главния прокурор разследването да не се извършва в Пловдив, за да бъде гарантирана по-голяма обективност.

Интересното е, че главният прокурор Сотир Цацаров, който е дългогодишен съдия в Пловдив, очевидно възприема опасенията за обективността на пловдивската прокуратура. На 15 ноември 2016 г., датата на неговото постановление, с което прехвърля делото в София, вече е ясно, че ще има предсрочни избори.

Зоопарк, пълен с въпроси

Около започналото през юни 2015 г. изграждане на зоопарка в Пловдив действително бяха повдигани въпроси преди години. След затварянето на старата зоологическа градина заради неспазени изисквания в грижата за животните, община Пловдив набелязва парка "Отдих и култура" в район "Западен" за място за изграждане на нов зоопарк. Още тогава природозащитници сигнализират, че в плановете има законови нарушения, а строежът е свързан с изсичане на много дървета. Основният им аргумент е, че общината няма законово право да строи, защото според устройствените планове на района мястото попада в зона за обществено озеленяване, където е позволено до 1% застрояване. Това според тях прави и разрешението за строеж на новия зоопарк незаконосъобразно.

Общината прави няколко опита за промяна на подробния (ПУП) и общия (ОУП) устройствен план, с което да направи мястото зона за спорт и атракции, в които се позволява до 80% застрояване, но решенията ѝ непрекъснато се обжалват. Протестиращите твърдят, че към момента на започване на строежа няма влязъл в сила акт на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ - Пловдив) за решение за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Другата линия на съмнения, пак преди началото на строежа, е начинът, по който се избира изпълнител за строителството на новия зоопарк. Фирмата "Запрянови-03" (която изпълнява и други големи поръчки на община Пловдив) е избрана след две обществени поръчки – едната е била открита процедура, а другата - договаряне без обявление. Първата процедура е била открита на 30 април 2014 г., като тогава прогнозната стойност на поръчката е била малко под 3,3 млн. лв. без ДДС и е посочено, че строителството се извършва в съответствие с одобрените строителни книжа. Протестиращите твърдят тогава, че такива книжа по това време не е имало.

Три месеца по-късно възложителят прекратява процедурата с аргумента, че всички участници са представили оферти, които не отговарят на предварително обявените условия (едно от тях е да не превишават посочената крайна цена). Тогава предложената цена в офертата на "Запрянови-03" е била 4,9 млн. лв. с ДДС. Процедурата обаче е така прекратена, че позволява в рамките на същата година да се възложи нова, и то чрез договаряне без обявление, т.е. с покана към конкретен участник. Така на 30 септември 2014 г. е обявена втората поръчка, която този път вече е точно за 4,9 млн. лв. Покана за участие получава единствено "Запрянови-03". Фирмата я печели с оферта на стойност 4,6 млн. лв. с ДДС 20%.

Политически крошета

Преди да спечели втория мандат с трудно извоювана победа срещу Славчо Атанасов (Патриотичен фронт), Иван Тотев беше подложен и на вътрешен огън в ГЕРБ. Срещу него се кандидатира неговият съпартиец и личен приятел на Бойко Борисов Здравко Димитров, който беше подкрепен от Реформаторския блок, а веднага след изборите беше назначен за областен управител на града от премиера. В допълнение по време на цялата предизборна кампания Тотев беше обект и на масирана атака от медиите, близки на депутата от ДПС Делян Пеевски, вероятно заради нарушени икономически интереси.

През ноември миналата година кметът на Пловдив влезе в открит конфликт с Бойко Борисов по повод настояването на премиера да бъде сменен директорът на пловдивския онкодиспансер заради изнесени от предаването "Господари на ефира" случаи на ненужни операции на пациенти. Тогава Тотев заяви пред медиите, че той и общинските съветници от ГЕРБ са били подложени на "чудовищен натиск" от Борисов и здравния министър Петър Москов да сменят ръководството на болницата. А позицията на общинската администрация беше, че е редно първо да приключат проверките и да се докаже вина, преди да се сменя директорът.

Към това депутати от ГЕРБ от Пловдив прибавят и още един политически мотив и той е свързан с предсрочните парламентарни избори. Тотев е лидер на ГЕРБ - Пловдив, а близкият до него зам.-кмет на града Розалин Петков е областен координатор на партията на Пловдивска област и според тях обвиненията на прокуратурата ще отслабят влиянието на Тотев при подреждането на листата с кандидатите за депутати за вота.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ergen4ev avatar :-|
    ergen4ev
    • - 3

    куче влаче рейс диря няма се пее в една подходяща за този и много такива случаи песен

    Нередност?
  • 2
    cipura avatar :-|
    BgMafia
    • - 2
    • + 2

    В нормална дъжава отдавна да е на топло.
    За,кво'то и да го барнат все си е за ефективна присъда .
    Друг е въпросът дали ще получи...

    Нередност?
  • 3
    jordani avatar :-@
    jordani
    • + 3

    Айдеее, троловете давайте, плюйте...
    "влезе в открит конфликт с Бойко Борисов по повод настояването на премиера да бъде сменен директора на пловдивския онкодиспансер " - те тук е заровено кучето.

    Нередност?
Нов коментар