🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Архитекти и граждани поискаха крайни мерки за защита на културното наследство

Паметници на културата да се одържавяват при посегателства, а безстопанствеността им да се криминализира, са сред предложенията

След пожарът гледката е тъжна. Граждани обвиниха Министерството на културата, че мълчаливо, но съзнателно участва в рушенето на наследството
След пожарът гледката е тъжна. Граждани обвиниха Министерството на културата, че мълчаливо, но съзнателно участва в рушенето на наследството
След пожарът гледката е тъжна. Граждани обвиниха Министерството на културата, че мълчаливо, но съзнателно участва в рушенето на наследството    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
След пожарът гледката е тъжна. Граждани обвиниха Министерството на културата, че мълчаливо, но съзнателно участва в рушенето на наследството    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Камарата на архитектите в Пловдив се обяви за спешни законодателни промени, с които да се криминализира безстопанственото отношение към паметници на културата и да се даде възможност за одържавяването им при посегателства. Това съобщи председателят на пловдивската камара Петко Костадинов пред "Нова тв" по повод изгорелите през уикенда тютюневи складове в Пловдив.

"Ние настояваме за бързи законодателни промени в Закона за културното наследство, където безстопанственото отношение на собствениците към сгради - паметници на културата, да се криминализира и, второ, когато има посегателство като разрушаване или умишлен палеж, държавата да конфискува имотите, както е в цивилизовани държави като Италия", заяви той. От камарата са изпратили отворено писмо до институциите, в което са мотивирали исканията си.

Сградите да станат общински и да се отпусне финансиране за управлението на груповия паметник на културата ден по-рано поискаха и две граждански групи - "Да спасим Тютюневия град" и "Обществен съвет за култура и културно наследство". Според сегашните закони обаче това няма как да се случи. Над 30 склада от т.нар. Тютюнев град в Пловдив са били приватизирани през последните години от различни компании. Не всички от тях са паметници на културата също така. Както вече стана ясно, три от изгорелите складове са на компания с италианска собственост - Р.И.П.А., управлявана от бившия италиански консул в града Пиетро Луиджи Гиа, а четвъртият, който не е паметник на културата, е собственост на "Галакси инвестмънт груп" на основателите на "Винпром Пещера".

Какво искат архитектите

Камарата на архитектите в Пловдив настоява опожарените складове да бъдат укрепени. "До края на седмицата експертният съвет в община Пловдив трябва да се събере и да одобри план за укрепването. Един силен дъжд може да събори тези стени. Най-ценното в момента е да се запази фасадата на изгорелите сгради", коментира Петко Костадинов.

Макар кметът на Пловдив Иван Тотев да заяви, че общината разполага с оригиналните чертежи и сградите могат да бъдат възстановени, главният архитект на София Здравко Здравков е на друго професионално мнение. Според него изгорелите складове сега няма как да бъдат възстановени в автентичния им вид. "Няма как да бъдат пресъздадени отново и нищо не би компенсирало загубата им за културното и историческото наследство на Пловдив", каза той пред "Дневник".

Според Здравков защитата на сгради с подобен статут може да стане възможна с промени в Закона за културното наследство. "Собствениците на сгради, които са паметници на културата, трябва да понасят отговорността за съхраняването им. Трябва да бъдат обсъдени законови промени, които да променят отношението към значимите сгради. Глобите не са достатъчни. Пример за това е сградата на Захарна фабрика в София, която също е паметник на културата, но е почти изцяло разрушена", допълни главният архитект.

Напълно загубено доверие

Пожарът в Пловдив остави масови впечатления у местните граждани, че става дума за умишлен палеж заради строителни интереси. Те доминират, въпреки че от общината отрекоха да има подадени инвестиционни проекти точно за тези парцели и въпреки че прокуратурата в понеделник задържа и повдигна обвинение на бездомен гражданин за палежа. Това е 44-годишният Любомир Данчев, който още през уикенда даде интервюта за медии и разказа, че от години живее в склада, откъдето е тръгнал огънят, и твърди, че видял как "домът" му гори, докато помагал в павилион наблизо.

Версията на прокуратурата бе приета с насмешка и недоверие от потребителите на социалните мрежи. За тотално унищоженото доверие между граждани и институции по казусите със защитата и унищожението на културното наследство говори и това, че във вторник Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство (ГИОКИН) - част от експертното и обществено сдружение "Форум Културно наследство", поиска оставката на ръководството на Министерството на културата заради масовото унищожение на паметниците на културата в последните години.

Според тях "бездействието на Министерството на културата не е случайно и представлява мълчаливо, но съзнателно съучастие в умишленото унищожение на националната култура в полза на частни интереси". В неделя и понеделник имаше и протести на граждани срещу унищожаването на културното наследство в Пловдив, който е определен за Европейска столица на културата за 2019 г.

Разследването продължава

Главният прокурор Цацаров съобщи от Пловдив, че разследването ще търси не само прекия извършител, но и евентуалния инвестиционен интерес, който седи зад пожара. От думите му се разбра, че версията "Клошар" не е единствената, нито елиминира останалите. "Далеч от мисълта, че показваният по екраните италиански гражданин представлява собственик", заяви Цацаров.

Стана ясно, че разследването продължава в две направления: едното е за установяване на всички обстоятелства по възникването на пожара, а другото е по т.нар. длъжностно направление, където ще се търси инвестиционен интерес и ще се "проверява" всяка хартия, поискана или издадена на собствениците от общината или държавата.

Очаква се по второто направление да бъдат привлечени експерти от ДАНС, както и да се разпитат собственици и длъжностни лица като кмета на Пловдив, кмета на района и главния архитект.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    aytep avatar :-P
    aytep

    Има ли подписка да се драсна!?

    Нередност?
  • 4
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 3

    Паметниците на културата трябва да се ОТКУПУВАТ от държавата/общините. И после да се поддържат от тях. А не както е в момента законът - с чужда пита - помен правят.

    Защото всички са за да се обявяват сгради за паметници на културата, но това е до момента когато трябва да се плащат пари - за откпуване и за поддръжка. В момента е много лесно - някакви чиновници обявяват дадена сгада за паметник и готово - да му мислят собствениците. Идеално за корпуция.

    Виж ако трябваше да се откупи сградата и да се ремонтира.. с парите на хората в общината.. да трябва да им се вдигнат данъците за това удоволствие.. дали биха се съгласили на това да има толкова много паметници на културата? Щото вече всичко е пари.. никой без пари не работи.

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 1

    До коментар [#3] от "aytep":

    Подписките трябва да струват също пари - да видим наистина колко ги подкрепят, не само на думи :)

    Нередност?
Нов коментар