🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата разпореди на община Пловдив да укрепи фасадите на изгорелите складове

Огледът е приключил и общината и културното министерство трябва да изпълнят задълженията си по Закона за културното наследство
Огледът е приключил и общината и културното министерство трябва да изпълнят задълженията си по Закона за културното наследство
Огледът е приключил и общината и културното министерство трябва да изпълнят задълженията си по Закона за културното наследство    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Огледът е приключил и общината и културното министерство трябва да изпълнят задълженията си по Закона за културното наследство    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пловдивската окръжна прокуратура е разпоредила на общината и на Главна дирекция "Инспекторат по опазване на културното наследство" към Министерството на културата да предприемат незабавни мерки за аварийно временно укрепване на изгорелите тютюневи складове в Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение в петък. Огледът е приключил и двете институции трябва да изпълнят задълженията си по Закона за културното наследство. Те трябва да уведомят прокуратурата за действията си в 7-дневен срок.

Пожар през улица и отгоре надолу

В огледа на четирите изгорели склада са участвали трима следователи от Окръжна следствена служба - Пловдив, разследващи полицаи и експерти от сектор "Пожаротехнически експертизи" на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", огнеборци от Академията на МВР и специалисти от Националния институт по криминология и криминалистика и Базовата научно-техническа лаборатория на полицията в Пловдив.

Според тях металните въздуховоди, които свързват складовете, са причината за прехвърлянето на огъня от трите сгради "Кудоглу" на четвъртата, която е от другата страна на улица "Г. М. Димитров". Дърветата между двете сгради, както и складът, залепен непосредствено за "Кудоглу", който е действащ бизнес, останаха почти незасегнати. Пожарникарите смятат, че искри и пламъци по въздуховода са довели до запалването на четвъртата сградата, собственост на "Галакси инвестмънт груп", което е обяснението защо е горяла отгоре надолу.

Прехвърляне на топката

Според Закона за културното наследство, когато собственик системно не предпазва паметника си от рушене, държавата - в случая с Тютюневия град - общината, може да го задължи да ремонтира, а при неизпълнение на тази заповед - да извърши ремонт за негова сметка, включително като ипотекира имота. От община Пловдив обаче засега не дават отговор на въпроса колко акта, заповеди за ремонти и глоби по Закона за културното наследство са издадени за унищожените сгради и защо общината не е пристъпила към реставрация, при положение че повече от 5 години преди пожара са били оставени на саморазруха.

Кметът на Пловдив Иван Тотев отхвърли критиките, че общината е проявила пълно безхаберие към опожарените тютюневи складове. Според него цялата "конспирация" със складовете идва от София, която не може да се примири с факта, че Пловдив ще бъде европейска столица на културата през 2019 г. Складовете имаха основна роля при изготвянето на кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата.

Мерки срещу незаконно съборения тютюнев склад през март

В петък културното министерство образува ново административно производство срещу собственика на тютюневия склад на ул. "Одрин" в Пловдив, който беше съборен незаконно през март тази година. Собственик на сградата е фирма с името на адреса на склада - "Одрин 8" ЕООД. Дружеството е искало да построи мултифункционален комплекс с офиси, хотел, апартаменти и магазини на мястото на тютюневите складове в града. В края на март министърът на културата Вежди Рашидов подписа заповед сградата на бившия тютюнев склад да се възстанови в оригиналният й вид. Фирмата обаче явно не желае да изпълни тази заповед и не внесе в двумесечния законов срок инвестиционен проект за възстановяване на сградата.