🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ревизиите по данък "уикенд" са и за години назад

Данъчните буквално се пазарят с ревизираните компании какъв процент от използването на фирмените активи – най-често автомобили, да бъде определен като за лични цели

Ако фирмите са ползвали данъчен кредит при покупката на даден автомобил, са длъжни да водят документация как се ползва той след това.
Ако фирмите са ползвали данъчен кредит при покупката на даден автомобил, са длъжни да водят документация как се ползва той след това.
Ако фирмите са ползвали данъчен кредит при покупката на даден автомобил, са длъжни да водят документация как се ползва той след това.    ©  Надежда Чипева
Ако фирмите са ползвали данъчен кредит при покупката на даден автомобил, са длъжни да водят документация как се ползва той след това.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Зачестяват ревизиите, при които данъчните държат бизнесът да декларира лично ползване на фирмени активи за няколко години назад. В масовия случай обаче преди да бъде въведен т.нар. данък "уикенд" фирмите не поддържаха нужната документация. Например пътните листи на автомобилите отразяваха само служебните пътувания. В този случай данъчните буквално се пазарят с ревизираните компании какъв процент от използването на фирмените активи – най-често автомобили, да бъде определен като за лични цели.

Това стана ясно от изказванията на данъчни консултанти на конференция по темата, организирана от "Бизнес брифинг". Бизнесът от своя страна изтъкна, че все още има проблеми с практическото приложение на новите изисквания. Това важи особено за по-малките компании. Затова и много фирми предпочитат да прехвърлят доскоро фирмените автомобили на лицата, които реално ги ползват.

Пълен или пропорционален данъчен кредит

"Когато придобивате актив, трябва да си отговорите на въпроса към този момент знае ли се как ще го ползвате – за целите на независимата икономическа дейност или и за лично ползване. От това зависи дали ще изберете пълно право на данъчен кредит или пропорционален данъчен кредит", обърна внимание Росен Иванов, началник на отдел "Данъчно-осигурителна методология" в НАП. Той изтъкна, че при самото закупуване на даден актив бизнесът трябва да вземе решение дали ще ползва пълен или пропорционален данъчен кредит.

"Едното носи повече финанси и повече административна тежест през годините, а другото – по-малко пари в началото, но пък може би по-малко административна тежест впоследствие", допълни Иванов. Той обърна внимание и на изискването да се води отчетност и да се проследи как се използват служебните автомобили, за които се иска данъчен кредит. "Не се очаква от вас да посочвате целите на личното ползване", допълни той.

Данъчни консултанти пък акцентираха върху методиката, която фирмите могат да изберат за доказване на съотношението лични - служебни цели при автомобилите. Единият вариант е на база изминат километраж, като той е по-изгоден за превозни средства, с които се извършват дълги служебни пътувания, например автопаркът към търговските отдели. В случаите, в които автомобилите се ползват за придвижване от вкъщи до офиса и за кратки служебни пътувания, пък разделянето на дни може да е по-изгодно.

Ако има SIM карти, които не се ползват от хора в компанията, е хубаво да се прехвърлят на фактическите им ползватели, посъветваха данъчни консултанти.

Липсващата наредба

Все още не са готови обещаните промени в поднормативната уредба, с които да бъде освободено от осигуровки личното ползване на фирмени активи, когато то е включено към заплатата на даден служител. Промените бяха обещани още при въвеждането на т.нар. данък "натура" през лятото на миналата година, но все още не е променена Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се дължат осигурителни вноски, стана ясно от изказванията на данъчни консултанти.

Според закона полученият в натура доход от служителя или мениджъра - например от ползването на фирмен автомобил или телефон, може да се облага с плоска ставка вместо върху сумата да се дължи и данък общ доход, и осигуровки. Данъкът се плаща изцяло от работодателя и служителят няма да дължи нищо. Когато обаче личното ползване на същия актив се включва във възнаграждението на служителя, в момента върху него се дължи както данък общ доход (10%), така и осигуровки.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lmy13504670 avatar :-|
    lmy13504670
    • + 21

    Икономическите гурута все още се питат защо няма чужди инвестиции. Ко, не?! Утре идва хан Жмуньо на власт и като нещо му липсват сребърници за акведукти и гладиаторски арени налага закони с ретроактивен ефект. Иди после го оборвай като ти се изпъчи и ти заговори за това каква събираемост постига бирника.

    Нередност?
  • 2
    antubis avatar :-|
    antubis
    • + 17

    Само усложняват работат на счетоводството и бюрокрацията. И много едностранно мислят - аз като ползвам личния си лаптоп и кола за фирмени цели как точно да ги осчетоводя? Никак, ей така. Но пък недай си боже да изпринтирам билет за концерт на фирмения принтер - държавата ще ме гони до гроб.

    Нередност?
  • 3
    chu23589557 avatar :-|
    Ivan_
    • + 13

    Преди години данъчните получаваха количествени цели за брой актове и наложени глоби в суми. Имало е случàи да тръгне екип на проверка по всички обекти на една улица и за да изпълни целта да се чуди какво да измисли за да напише акт. Когато не намери никакво основание също започваха да се пазарят. Като цяло много "диви" методи за повишаване на бюджетните приходи.

    Нередност?
  • 4
    tuci_pz avatar :-P
    tuci_pz
    • + 14

    Често се случва да използвам личният си компютър и VPN към офиса за да работя. Как държавата ще ми възстанови амортизацията на лаптопа и разходите за ток? Ще ми възстанови ли част от наема, тъй като работя от вкъщи?

    Нередност?
  • 6
    hifi_hifi avatar :-|
    hifi hifi
    • + 9

    Айде стига бе. Оставете бизнеса да диша, поне малкия и средния

    Нередност?
  • 7
    acarid avatar :-P
    acarid
    • + 6


    [quote#2:"antubis"]аз като ползвам личния си лаптоп и кола за фирмени цели как точно да ги осчетоводя[/quote]

    Как ли, ами че ти тогава може би работиш в сивият сектор и извън работно време, за което подлежиш на санкция или най малкото на допълнителни осигуровки:)

    Нередност?
  • 8
    ditter avatar :-|
    ditter
    • + 3

    Така се получава когато с държавните финанси се занимават хора без необходимия експертен потенциал. А НАП се пазарят с ревизираните лица, да си внесат доброволно данъка /прословутата "нова" възможност за корекции в ревизионно и контролно производство/ , защото ревизионните актове и НП ще паднат много лесно в съда.

    Нередност?
  • 9
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 3

    Много полезен откъм дисциплинираща роля данък.

    И все пак, след като прахоляка се вдигне, е наложително да се провери колко "Уикенд" плащат любимците на властта. Прозрачността е единственото, който ще покаже дали този данък е дисциплиниращ или просто рекет за "чуждите" компании.

    Нередност?
  • 10
    ditter avatar :-|
    ditter
    • + 3

    До коментар [#9] от "Георги Георгиев":

    На практика този "данък" не е нищо ново в България. Откакто има ДДС, правото на данъчен креди е зависело от това, дали покупката се използва за извършване на облагаема доставка и това право се е доказвало с една доста тежка документална обосновка. Новото е абсурдността в това, да те карат по абсолютно субективен начин да делиш ползването на активите и разходите на: една част за лични нужди и друга - за фирмени, и бидейки този механизъм субективен - той отваря голяма врата за данъчен произвол. Не е случайно, че ни беше отказана дерогация за въвеждане в ЗДДС на възможност за фиксирани ограничения за ползване на данъчен кредит за ДА с "двойно предназначение", което не попречи на нашите законотворци да въведат "такава възможност" в ЗКПО.
    А това да наложиш и социални осигуровки върху тези "лични разходи" е откровена глупост, граничеща с цинизъм.

    Нередност?
Нов коментар