🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Продажба на автомобил, за който не е използван данъчен кредит при покупката

След покупката превозното средство е изпозлвано само за лични нужди

Продажба на автомобил, за който не е използван данъчен кредит при покупката
Продажба на автомобил, за който не е използван данъчен кредит при покупката
   ©  Николай Дойчинов
   ©  Николай Дойчинов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпрос: ООД закупува лек автомобил за 99 200 лв. без право на данъчен кредит съгласно чл. 70. Впоследствие го използва само за лични нужди. Не се възползва от разходи за него, включително и разходи за амортизации. Продава го за 10 000 лв. без ДДС по чл. 50, т. 1, ал. 2. Има ли право да се възползва от чл. 50, т. 1, ал. 2 ЗДДС? При изписване на лекия автомобил за 99 200 лв. дължи ли данък уикенд? Трябва ли да увеличи финансовия резултат в края на годината с разхода, при положение че лекият автомобил се е използвал само за лични нужди?

Отговор: При продажбата на автомобил, за който не е използван данъчен кредит при покупката, трябва да се има предвид нормата на чл. 50 от Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС). Съгласно нея освободена е доставката на стоки или услуги: които са използвани изцяло за извършването на освободени доставки и на това основание не е било упражнено правото на приспадане на данъчен кредит по отношение на начисления данък при тяхното производство, придобиване или внос; при производството, придобиването или вноса на които не е било налице право на приспадане на данъчен кредит на основание чл. 70.

Ако основанието за неупражняването на правото на приспадане на данъчен кредит за лекия автомобил е между посочените горе, неговата продажба има характер на освободена доставка и данък върху добавената стойност не следва да се начислява.

Ако основанието за неупражняване на данъчен кредит е различно от посочените в чл. 50 от ЗДДС, например ако се дължи на липсата на данъчен документ за покупката на лекия автомобил, съставен в съответствие с изискванията на чл. 114 и чл. 115 от ЗДДС (чл. 71, т. 1 от закона), продажбата е облагаема доставка.

Относно данък уикенд: Съгласно чл. 9, ал. 3, т. 1 от ЗДДС предоставянето на услуга за личните нужди на данъчно задълженото лице, на собственика, на работниците и служителите или за цели, различни от независимата икономическа дейност на данъчно задълженото лице, при извършването на която се използва стока, при производството, вноса или придобиването на която е приспаднат изцяло или частично данъчен кредит, се смята за възмездна доставка на услуга, т.е. облага се с данък. Облагане не се извършва, когато не е приспаднат данъчен кредит при придобиването, както е в описания случай.

Относно облагането по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) има значение данъкът върху разходите. В чл. 204, ал. 1 от ЗКПО е посочено, че с данък върху разходите се облагат документално обосновани разходи в натура, свързани със собствени, наети и/или предоставени за ползване активи, предоставени за лично ползване и/или свързани с използване на персонал, от работници, служители и лица, наети по договори за управление и контрол (наети лица), както и от лица, упражняващи личен труд по смисъла на параграф 1, т. 26, буква "и" от допълнителните разпоредби на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). В случая се начислява данък върху разходите в натура, защото има собствени активи, предоставени за лично ползване.

Дефиниция за "разходи в натура" има в параграф 1, т. 83 от допълнителните разпоредби на ЗКПО:

"Разходи в натура за целите на чл. 204, ал. 1, т. 4 е частта, съответстваща на личното ползване на активите и/или персонала, от счетоводните разходи, които не попадат в чл. 204, ал. 1, т. 1-2 и са свързани със собствени, наети или предоставени за ползване активи и/или персонал, използвани както за дейността, така и за лично ползване.

Когато активите са данъчни амортизируеми активи вместо счетоводните разходи за амортизации, се вземат предвид данъчните амортизации. Не са разходи в натура за целите на чл. 204, ал. 1, т. 4 разходите, извършени в полза на физически лица, които представляват придобит доход по смисъла на чл. 11, ал. 3 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Не са разходи в натура и разходите, свързани с използването на собствени, наети или предоставени за ползване активи, предоставени за лично ползване и/или свързани с използване на персонал, когато за използването им се дължи възнаграждение.

При определяне на данъчната основа за разходите в натура, свързани с превозни средства, разходите се отнасят към личното ползване, като общият размер на всички разходи, свързани с превозното средство, се умножи:

1. по съотношението:

а) между изминатите за лично ползване километри и общите изминати километри от съответното превозно средство или

б) между часовете на лично ползване на превозното средство и общите часове на използване на превозното средство, или 2. по 50 на сто.

За отписването на активи има значение разпоредбата на чл. 66, ал. 1 от ЗКПО – когато активът се отписва от счетоводния амортизационен план, при определяне на данъчния финансов резултат счетоводният финансов резултат се увеличава със счетоводната балансова стойност на актива.

При този вариант задълженията и документирането на стоката при изпращането й за Сърбия на българската фирма не се различават от тези в хипотезата на стока, получена и обложена като ВОП.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал