Втора "Младост"

Кое направи квартала различен от останалите панелни комплекси

Строителният бум продължава и води след себе си нови проблеми и нови възможности.
Строителният бум продължава и води след себе си нови проблеми и нови възможности.
Строителният бум продължава и води след себе си нови проблеми и нови възможности.    ©  Цветелина Белутова
Строителният бум продължава и води след себе си нови проблеми и нови възможности.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

2001 г. е годината, която променя всичко. Не, не защото през септември два самолета се забиват в кулите на Световния търговски център. Това ще промени световната политика, ще хвърли САЩ в две войни, ще доведе до експлозия на ислямски тероризъм и до продължаващи проблеми в Европа. Но това е друга история.

Няколко месеца по-рано, доста по-тихо, става събитието, което ще промени софийския квартал "Младост". На края на тогавашния "Младост" 4, насред поляните преди Околовръстното, започва строителството на най-големия проект в София - Бизнес парка. Тогава идеята за него все още изглежда изненадващо амбициозна - офис сгради на края на града, чиято цел е да привлече големи компании и да развие зоната около себе си. Отнема осем години паркът да бъде завършен, но днес, 16 години след началото, първоначалните очаквания отдавна са надминати. Огромната бизнес зона не само разви прилежащите територии, на които се появиха центровете на HP и Hyundai, "Технополис", "Арена", Decathlon, "Резиденшъл парк София", Sofia Ring Mall, но в комбинация с метрото и разширеното Околовръстно повлия необратимо върху характера и настоящето на "Младост" (дори сайтът на общината се рекламира с гледки офис сградите до Околовръстното).

"Бизнес паркът беше първата по рода си толкова голяма инвестиция. Той не само накара инвеститорите да погледнат с други очи на "Младост", но и промени демографията на квартала", казва Андрей Цеков от Infinitus, който от дълги години е в строителния бизнес. Това е мнението на много други. Стоян Дамов, съосновател на българската софтуерна компания Tick42, чийто офис е до Бизнес парка, също казва, че са там заради него. "Бизнес парка като създава като цяло и качествена, динамична работна среда. Така днес в "Младост" има изключително много компании, които предлагат добри и интересни възможности за работа, което привлича хората."

Четиринадесет сгради, ресторанти, банки, обслужващи дейности и десетки хиляди работещи всеки ден наистина променят много. "Интересът към недвижимите имоти, ръстът на наемите и цените на квадратен метър, новите търговски площи и дори приливът на IT компании натам могат да бъдат проследени обратно до този проект.

Шампионът на жк-тата

Цеков е прав: "Младост" се подмладява (виж графиката). Данните на НСИ например показват, че другите две групи извън работещите (65%) - пенсионери и непълнолетни, са разменили местата си. Ако през 2011 г. младото поколение е изоставало спрямо възрастните, то през 2015 г. то вече взима превес и за първи път тези под 18 г. в "Младост" са повече от тези в пенсионна възраст. И това е с уговорката, че данните не улавят всички живеещи реално в квартала под наем и т.н., които също са в активна възраст и вероятно имат деца.

Как това се отразява на бизнес климата е почти невъзможно да бъде уловено през данни, защото в България не съществува никаква база, която да събира такива на квартално ниво. Също така е невъзможно да се локализира потребление и доходи на такъв принцип - НАП например, не можаха да предоставят такива данни, въпреки че би трябвало да разполагат с тях.

Но е достатъчно да се погледне броят на средните и големите магазини, големите проекти и пазарът на имоти, за да се разбере, че в "Младост" и по-малките квартали около него се случва нещо. Цените на имотите там според imoti.net гонят тези на "Лозенец", а "Младост" е значително по-скъп от всички останали жилищни комплекси на социализма. От двете страни на квартала се появиха два огромни мола, има планове за поне три огромни комплекса, които да се построят в близко бъдеще, а според Станимира Пашова, мениджър офис площи във Forton, бизнес площите са еквивалентни като цени с тези на бул. "България" и малко по-ниски от тези в центъра.

Разбира се, "Младост" има предпоставките да се развие добре дори и преди бизнес парка. Комплексът е планиран и построен така, че да стои на пътя на въздушния поток между Витоша и центъра на София. Това принципно би трябвало да прави въздуха там доста по-чист, което особено напоследък е доста важно за все повече хора. Инфраструктурно е добре планиран, макар в момента тази инфраструктура да се огъва силно под напора на прииждащите хора, проекти и трафик. Идването на метрото, ремонтът на Околовръстното и на бул. "Александър Малинов", както и близостта до Витоша, го правят предпочитан от много хора. "Младост винаги е седял различно от Люлин, дори чисто като възприятие. Той е в южната част на София, а голяма част от мениджмънта на компаниите живее в тази част", обяснява Атанас Гаров, дивелъпър на проекта за къщи и бизнес сгради Garitage park. Техният проект е срещу "Резиденшъл парк", извън границите на район "Младост", но за него Гаров казва: "Ние не бихме направили подобен проект в другия край на София. Тук се обособи доста хубава зона - близо до планината, въздухът е по-добър, има характер тук зоната."

Завинаги "Младост"

Новата вълна, която залива сега района, е на млади IT специалисти, които работят в някоя от компаниите, намерили офиси в правоъгълника между "Кепитъл форт" (небостъргача до "Метро"), The Mall, Sofia ring Mall и Бизнес парка. Компанията за хостинг SiteGround например е една от тези, които са там от известно време и планират разширение. "Търсихме специална страда с отделни генератори, енергийно ефективна и т.н. Малко сгради отговаряха на това", обяснява Тенко Николов, изпълнителен директор на SiteGround. "Бяхме в Борово 12 години и търсихме там, но нямаше. Когато се преместихме, Околовръстното точно го пускаха и вече се стигаше от Борово дотук за 10 мин. И като дойдохме, ни хареса." Другите им офиси са в Стара Загора и Пловдив, а това е другата силна черта на "Младост" - намира се на входа на София, до летището, откъм по-голямата част от страната и прави по-лесно стигането и излизането от града. "Къде другаде да отиде IT индустрията?" пита Николов. "Трябва да има сгради. А и бизнес паркът концентрира много фирми и банки на едно място, ресторанти, паркинги, метро."

Стоян Дамов посочва същите причини - наоколо има много услуги, включително доставчици на качествен интернет. "Конкретно бизнес сграда "Витоша", която избрахме за нашия офис, е разположена непосредствено до Бизнес парка, но предлага значително по-конкурентни цени както от сградите в Бизнес парка, така и от тези, които гледахме на бул. "България". Тамошните центрове бяха недостъпни сутрин и невъзможни за изнасяне вечер", казва съоснователят на Tick42.

Елица Панайотова, която е от "Младост" и е бивш главен мениджър на "Бизнес парк", казва, че всички тези натрупвания правят квартала привлекателен дългосрочно и му дават предимство пред останалите. Тя посочва, че наоколо има и концентрация на добри училища, включително такива като Американския колеж, Българско школо.

Всичко това значи, че има много потенциални плюсове на това да живееш и работиш в тази част на София. И в същото време обяснява защо там още дълго ще има строителен и инвестиционен интерес. Двете ще трябва да се научат да съжителстват заедно, независимо от кризата, която в момента преживява възроденият "Младост".

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    redoxide avatar :-|
    redoxide
    • + 4

    Абсолютен факт. Поздрави за статията.

    Нередност?
  • 2
    g_nett76 avatar :-P
    g_nett
    • - 4
    • + 7

    Интересно е, че жителите на Младост нямат против Бизнес парка, Кепитал Форт, още неслучилия се небостъргач на Гаранти Коза и прочие мастодонти в квартала им. Но имат против работещите в огромните офис сгради да им станат съседи в нови кооперации покрай панелките. И не си дават сметка, че апартаментите в олющените стари блокове няма да имат особена пазарна стойност без новите инвестиционни проекти около тях, които поне придават цвят на иначе сивия панелен комплекс.

    Нередност?
  • 3
    fio41315648 avatar :-|
    fio41315648
    • + 4

    Твърде силно опростено твърдение. Ако беше толкова просто. Има и други локации, но само един бизнес парк, понеже бизнесът е малко.

    Нередност?
  • 4
    zo avatar :-|
    zo
    • + 9

    И нито дума за това колко е задушаващо презастроен! Също така въпреки метрото движението по "Малинов" е невъзможно, а се строи още и още. Не ми се мисли като се населят каньона и гаритидж какво меле ще става в метрото, то сега в час пик на метростанцията на БПС е лудница.

    Нередност?
  • 5
    lnf16305916 avatar :-(
    Този е от онези
    • - 2
    • + 6

    Това са само плюсовете и те са предимно за строителните предприемачи! Бизнес парка пряко и косвено направи квартала без тротоари, с безброй автомобили и задръствания въпреки разширенията, по-мръсен въздух и по-малко зелени площи! Който е живял в Младост преди 2000 ще ме разбере. И не може хора и инфраструктура на квадратен метър да се развива само във вертикална посока до безкрай. А новия небостъргач на мястото на Деница, ще е черешката на тортата.

    Нередност?
  • 6
    joyrea avatar :-|
    joyrea
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#2] от "g_nett":

    Не им пука дали ще са им съседи, стига да има достатъчно отстояние между сградите, а не да погледнеш през прозореца и да вждаш на три метра от теб как съседа ти се чекне във всекидневната си... Реално никой уважаващ себе си човек не би си купил жилище в такава нова сграда, която е забита до друга, липсва й паркинг и зелена площ, защото именно новата сграда е построена върху тях...

    Нередност?
  • 7
    dragozow avatar :-|
    Кум Вълчан
    • - 2
    • + 4

    Аз минавам често, прекалено е презастроено. Не е редно във вече построени квартали да се строят офиси и жилищни сгради. Малко ли полета има около София.

    Нередност?
  • 8
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • - 1
    • + 3

    Не знам кой луд плаща такива цени за апартаменти. Явно стадото е добре обработено - 30 години крепостничесрво за 4 панела

    Нередност?
Нов коментар