Съдът окончателно потвърди ревизионния акт на Николай Бареков

Прокуратурата обаче покри разследванията срещу бившия водещ и директор на ТВ7 и настоящ евродепутат, който дължи над 35 хил. лв.

Кампанията, с която Николай Бареков и Ангел Джамбазки станаха евродепутати през 2014 г., е финансирана и с присвоени от КТБ пари
Кампанията, с която Николай Бареков и Ангел Джамбазки станаха евродепутати през 2014 г., е финансирана и с присвоени от КТБ пари
Кампанията, с която Николай Бареков и Ангел Джамбазки станаха евродепутати през 2014 г., е финансирана и с присвоени от КТБ пари    ©  Юлия Лазарова
Кампанията, с която Николай Бареков и Ангел Джамбазки станаха евродепутати през 2014 г., е финансирана и с присвоени от КТБ пари    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Близо четири години след като НАП-Пловдив издаде данъчно-ревизионен акт на бившия водещ и изпълнителен директор на ТВ7 и настоящ евродепутат от коалицията ВМРО-"България без цензура" Николай Бареков, Върховният административен съд окончателно го потвърди.

През февруари 2015 г. директорът на Дирекция "Обжалване и данъчно-осигурителна практика" – Пловдив издава въпросния акт, с който установява допълнителни данъчни задължения в общ размер на 26 011.80 лв. главница и лихви в размер на 9 401.33 лв. за годините от 2008 до 2012.

Николай Бареков обжалва акта, но Административен съд - Пловдив го потвърди, впоследствие Върховният административен съд (ВАС) отмени решението и върна делото за ново разглеждане. Съдът в Пловдив отново потвърди акта на данъчните, Бареков обжалва и така се стигна до постановеното преди седмица окончателно решение на ВАС. Част от тези задължения (за 2008 г., които са около 6 хил. лв.) вероятно ще бъдат погасени по давност.

Основният спор по делото беше дали НАП са изчислили разходите от служебните пътувания на Бареков, като според последния те са били сметнати погрешно като лични. В отговор на това възражение съдът в Пловдив отбелязва, че "голяма част от направените разходи според банковите извлечения представляват разходи за лични нужди (покупки на луксозни стоки в различни държави, градове, летища и магазини на марките: Louis Vuitton, Donna Karan, United Colors of Benetton, Armani Jeans, Sportstaff, Sergio Rossi, Hugo Boss, Calvin Clein, Gucci, Dolche & Gabbana, Christian Dior, Chanel, Sarl Arianie, Victoria`s secret и др.), които не би могло да бъдат приспаднати от начислените като разход суми за дневни и квартирни пари. В крайна сметка, независимо от изискани документи за пътуванията в чужбина, от жалбоподателя Б. не са представени документи, установяващи извършени разходи за пътувания в чужбина."

Ревизията срещу Бареков започна в контекста на фалита на КТБ. От материалите по делото срещу основния акционер в банката Цветан Василев става ясно, че той щедро е финансирал бившия водещ - и като физическо лице (със скрит заем от банката за 1 млн. лв. е купена къща в кв. Симеоново), и политическата му кампания (според показанията по делото парите са били давани първо в пликове, а накрая и в чувал). Въпреки това управляваната от настоящия евродепутат телевизия ТВ7 (в чийто мениджмънт е участвал и сегашният и.д. генерален директор на БНТ Емил Кошлуков) фалира със задължения за десетки милиони.

И ако Николай Бареков, който е кандидат за втори мандат в Европейския парламент, загуби битка с данъчните, то той се ползва с пълна протекция от страна на прокуратурата. През 2014 г. от държавното обвинение съобщиха, че започват проверка по повод телевизионни репортажи, разкриващи съмнителни факти по финансирането на кампанията на "Българя без цензура", но впоследствие отказаха да предоставят каквато и да е било информация по случая.

От постановление на прокуратурата по сигнала на активистите от "Протестна мрежа" от 2014 г. срещу Цветан Василев, Делян Пеевски, Ирена Кръстева и Николай Бареков стана ясно, че по повдигнатите въпроси около бившия водещ има образувано досъдебно производство. Пет години по-късно прокуратурата отказва да предоставя информация за неговата съдба. Вероятното обяснение за това е, че Бареков е един от ярките защитници на главния прокурор Сотир Цацаров, а през 2013 г., в контекста на разследването "Костинброд", насрочено срещу ГЕРБ, организираше и митинги в негова подкрепа.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wzq08394069 avatar :-?
    Georgi Georgiev
    • - 2

    Защо пък дължими суми да отпадат по давност? До колкото знам, давността важи само, ако не си потърсиш правата своевременно. В случая НАП го е направил.

    В противен случай поставяме събирането на задълженията в зависимост от бързината съдебната система. Ако успееш да протакаш достатъчно дълго, теоритично можеш да си спестиш каквито и да било задължения.

    Нередност?
  • 2
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 3

    Т.е. Дудука вече няма да свирука. Макар и късно, макар и малко - но и това ле*е бе застигнато от правосъдието. Гражданското, поне.

    А виж, по НК и НПК Главният Сотир го покри и изпра отвсякъде. #тисигоизбра

    Нередност?
Нов коментар