И да внимаваш какво говориш за главния прокурор

Сашо Дончев и Сотир Цацаров: Близки срещи

Сотир Цацаров в сряда, при откриването на парламента
Сотир Цацаров в сряда, при откриването на парламента
Сотир Цацаров в сряда, при откриването на парламента    ©  Юлия Лазарова
Сотир Цацаров в сряда, при откриването на парламента    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

- Издателят на вестник "Сега" Сашо Дончев сподели, че е бил заплашван от главния прокурор Сотир Цацаров.

- Историята му за оказания натиск се вписва напълно в отношението на Сотир Цацаров към медиите и политиците, които го критикуват.

- Твърденията на бизнесмена едва ли ще предизвикат институционална реакция в България.

Годината е 2013 г., а правителството на Орешарски е дошло на власт, за да издигне депутата Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Между управляващите от ДПС и БСП и избрания няколко месеца по-рано главен прокурор Сотир Цацаров има пълна координация. Тогава от нея най-много страда бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. За кратко той ще стане обвиняем по няколко досъдебни производства, а от парламентарната трибуна лично Пеевски ще го известява за това какво мисли да прави прокуратурата с него. И то се случваше.

В подобни (редки) моменти на междувластов разкол омертата може да загуби предимство и тогава Цветанов си спомни как не друг, а самият Пеевски довел Цацаров "като придружител" на среща в кабинета на вътрешния министър. "Не съм толкова невъзпитан или некоректен, за да заведа на служебна среща лице, което не е било поканено или чието посещение не е било предварително известно на домакина", отговори тогава главният прокурор. И толкова.

Една среща с ясно послание

Четири години след тази случка Цветанов е невинен, Пеевски все така предвижда и одобрява каквото прави главният прокурор, а срещите на Цацаров отново стоят на дневен ред. През седмицата в YouTube се появи кратко видео, в което председателят на Българската стопанска камара и издател на "Сега" Сашо Дончев разказва на бизнес форум как в средата на март, малко преди парламентарните избори, той е бил "поканен" на среща от главния прокурор Сотир Цацаров. Тя се е състояла в "частен офис" на трето лице - бизнесмен. На нея Дончев е бил директно заплашен (виж карето с целия разговор) заради редакционната политика на "Сега" - една от малкото медии в България, които критикуват силните на деня и главния прокурор. Критики са били отправени и към Христо Комарницки - острата четка на изданието, към която очевидно не само премиерът Борисов има фиксация. Главният прокурор поискал обяснение и за връзките на Дончев с Христо Иванов и модерното тогава движение "Да, България", което очевидно силно е притеснявало ръководството на държавното обвинение.

Случаят е тройно скандален - първо, защото е поредното доказателство за отношението на Цацаров към достижения на демокрацията като политически процес и свобода на изразяване, второ, защото е ярък пример за злоупотреба с власт, и трето, защото от него най-вероятно няма да последва нищо.

Главният прокурор - жертва на натиск

В сряда прокуратурата по никакъв начин не коментира случката, въпреки че мнението й беше потърсено. Чак в четвъртък сутринта от пресцентъра на държавното обвинение изпратиха изявление от главния прокурор, в което той на практика потвърждава за срещата, но излага своя версия за случилото се: "Твърденията за упражнен натиск по отношение на г-н Дончев са неверни и спекулативни. Никога и по никакъв начин главният прокурор не е отправял лични или институционални заплахи към г-н Дончев. Направените изявления в този дух са непочтени. Главният прокурор е приел среща с него като представляващ интересите на една от официално признатите работодателски организации в България. Това не е и първата среща с г-н Дончев. По време на срещата до главния прокурор е отправено искане да упражни влияние върху наблюдаващите прокурори при работата им по текуща проверка с предмет дейността на независим регулатор, по повод доставка и продажба на природен газ. Такава намеса е била категорично отказана."

Главният прокурор не коментира по чия покана е станала срещата, нито къде се е провела (защото иначе трябваше да отговори и на въпроса какво прави висш магистрат в чужд офис на бизнесмен). От позицията става ясно още, че прокуратурата проверява ДКЕВР, чиято контролна дейност има отношение към бизнеса на Сашо Дончев. При това положение остава отворен и въпросът защо главният прокурор се среща с проверявано лице, което, строго погледнато, е сериозно нарушение на професионалните стандарти.

След това в позицията си Цацаров казва: "Всеки подобен опит за натиск върху работата на прокуратурата и разследващите органи е недопустим" и подчертава: "Ще проявява и занапред нулева толерантност към всеки политик или бизнесмен, който се опитва да постави себе си или своите търговски интереси над закона и обществения интерес."

Явно свирейки на популистката струната за цената тока, водата и парното, Цацаров "изразява убеденост, че този опит за въвличане на прокуратурата в скандал не представлява и опит да бъде спряна работата на институцията по провеждани проверки и разследвания или непосредствено предстоящи действия в интерес на българските потребители на енергия".

Отвореното писмо на главния прокурор завършва с няколко думи за свободата на словото, която уважава, но "счита, че има граници на личностното и човешко достойнство, чието преминаване противоречи на същите тези нормални демократични стандарти".

Приликите

Описаната от издателя ситуация обаче по никакъв начин не се отличава от традиционното отношение на главния прокурор към критичните спрямо него. Цацаров (и институцията, която ръководи) си комуникира само с медии, които или нямат отношение към работата му, или имат изцяло позитивно отношение към нея. Само те могат да произведат годни за образуване на разследване публикации. Останалите, които той неведнъж е изброявал поименно (защото не са и толкова много), се определят като "лоши" (разбирай критични) и имат една и съща съдба. Техните издатели по волята на централизираната и подчинена на главния прокурор институция, един по един станаха обвиняеми (Огнян Донев, издател на "Клуб Зет" и Иво Прокопиев, съиздател на "Капитал"). Така вече нямаше нужда най-силният човек в държавата да обяснява защо медиите са лоши - той вече директно ги наричаше "медиите на един обвиняем и един подсъдим".

Но не само отношението към критичните медии придава на описаната от Сашо Дончев случка сериозна доза автентичност. Според издателя Цацаров е цитирал бившия главен прокурор Никола Филчев, който му казал, че действа много меко (очевидно към тези, които го критикуват).

Препратката към Никола Филчев не е случайна. Сотир Цацаров никога не е криел симпатиите си към своя предшественик и обратното. През юли 2015 г., когато в София имаше протест срещу Цацаров, в интервю Филчев се обърна към протестиращите: "Що се отнася за оставката на главния прокурор, съобщете им, че имаме лоша новина - Цацаров остава, за да си гледа работата."

"Това не е държава, това е някаква кочина. Нищо няма да се случи - изборите минаха, всичко е постарому", коментира Христо Комарницки, карикатурист, който се споменава от Дончев.

До четвъртък единствената политическа сила, която реагира на случая беше "Да, България", партията, която според Дончев е била конкретната причина за натиска на главния прокурор. "Ще поискаме проверка от анкетна комисия в парламента и ще сезираме Европейската комисия, защото това е атентат срещу демокрацията - влияние върху изборния процес и намеса в работата на две медии", коментира лидерът на движението Христо Иванов.

Какво ще се случи

Съдейки по досегашните реакции на институциите на множеството случки, които повдигаха съмнения около Сотир Цацаров, едва ли споделената от издателя Сашо Дончев среща ще предизвика каквито и да било действия в държавата. Първо, Цацаров контролира изцяло Висшия съдебен съвет и там няма мнозинство, което да има желанието да му се противопостави. Второ, ако в предишния парламент имаше трима-четирима депутати, които можеха да кажат думите "прокуратура" и "отчетност" в едно изречение, в този няма нито един.

Съюзът на издателите в България е поискал среща с президента по темата, но така и не е получил отговор, научи "Капитал".

По принцип в развитите демокрации магистратите не обичат журналистите. Камерите нямат място в съдебната зала, а съдиите мъчно дават интервюта. И няма голям проблем с това, защото, първо, институциите се ползват с високо обществено доверие и, второ, те са обградени от механизми за отчетност и контрол, един от които са именно медиите, чиято независимост ги превръща в "куче пазач" на другите власти.

В България нещата изглеждат доста по-различно. Тук има шоу-прокуратура (не е важно какво прави, а как ще се представи), която е обгрижвана от медии, чиято основна задача е да не ядосват главния прокурор (и този който е на власт, който също гледа да не ядосва главния прокурор). Изключенията - критичните към властта от своя страна са "обгрижвани" от вниманието на главния прокурор и медиите, които се грижат за главния прокурор, и т.н., и т.н.

Резултат от това взаимодействие между властите е 7% обществено доверие в главния прокурор, най-корумпираната и бедна държава в Европейския съюз и най-несвободните медии.

Едно към едно: Какво разказа Сашо Дончев

"Аз бях поканен на среща с главния прокурор преди две седмици, за да ми каже, че моето поведение започва да става неприемливо и нетърпимо за него. Какво е това, дето аз подкрепям "Да, България"? Какво е това, дето моята телевизия Би Ай Ти, в която моят приятел Сашо Диков го е превърнал в централен образ? И, разбира се, вестник "Сега" и Комарницки... И аз го гледам и викам: "Абе, вие какво искате да ми кажете!".

"Ами, казвам ви, че даже господин Филчев ми каза, че съм много мек в реакциите си." И аз викам: "Ми, тоя същия господин Филчев прати барети, какво се случва, какво последва?"

"Да ви информирам, че нямам нищо общо с тази партия "Да, България", освен че познавам Христо Иванов. Нямам нищо общо с Би Ай Ти, освен това, че със Сашо Диков сме карали ски и сме ходили по гаджета – това е вярно. И този нахалник какво ми казва: "Ама аз не смятам, че вие нямате право да го правите", което на мен, нали се сещате, след всичко, което ми казва, каква ми беше... И аз викам: "Абе, вие какво си въобразявате, аз не ви се обяснявам, аз ви информирам."

След като тази институция си позволява да ме заплашва, вие разбирате ли в какво общество живеем... Да оставим детайлите, но бях поканен на среща, по негова молба, на среща в чужд офис."
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 1
    • + 9

    Е, ми той това е видял и толкова си може. Повече не сме и очаквали от него.

    Нередност?
  • 2
    beky avatar :-?
    1999
    • - 13
    • + 6

    Защо казаното от Дончев трябва да се приема за чиста монета? И после: как си представяте Пеевски да стане реален собственик на държавата без да има яка политическа подкрепа и имунитет от наказателно преследване. Я пробвайте да спечелите милионна обществена поръчка или да купите Булгартабак?

    Нередност?
  • 3
    osho avatar :-|
    osho
    • - 1
    • + 11

    Всички хора в тази държава от най-овластените до най-обикновените трябва най-сетне да схванат нещо просто:
    В 21-ви век няма такова нещо като "персонална среща" и "частен разговор", особено по теми от обществен интерес. Всичко излиза наяве - записано, споделено, шернато, лайкнато...
    Последният пример са записите, които един журналист /Васил Иванов/ сподели, че е правил на свои колеги и шефове, осъдената Янева, която я сгащиха с телефонни записи и разбира се тази тъпанарска постъпка на Цацаров.

    И според мен е наложително 21-ви век да извика на разговор всички овластени негодници на нашата територия, за да ги предупреди просто да не вършат мерзости, защото си рискуват реномето, работата, кариерата..!

    Нередност?
  • 4
    osho avatar :-|
    osho
    • + 28

    До коментар [#2] от "beky":

    Защото трябва да си самоубиец, за да излезеш толкова остро с неверни твърдения срещу главния прокурор, който е единствената персона в държавата несанкционирана от никого по никакъв начин, който разполага с достатъчно власт да ти съсипе бизнеса и теб самия.
    Това изявление на Дончев изисква смелост!

    Нередност?
  • 5
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • + 25

    Прекрасна статия и точен завършек:
    "Резултат от това взаимодействие между властите е 7% обществено доверие в главния прокурор, най-корумпираната и бедна държава в Европейския съюз и най-несвободните медии."

    Нередност?
  • 6
    mitakk avatar :-(
    mitakk
    • + 14

    Изборите минаха, тия дето трябваше да са отвън - останаха отвън, вече можем да се вихрим...
    Еми ето, започва се. Извинявам се - не започва, а продължава. Все същото.

    Нередност?
  • 7
    cashe avatar :-|
    Aleko
    • + 19

    Ако бяхме нормална държава щяхме да се съберем на площада и докато не си подаде оставката тоя лумпен да не мръднем от там. Ама не сме и затова ни управляват боклуци.

    Нередност?
  • 8
    m1903 avatar :-|
    m1903
    • + 4

    А защо трябва шефовете в правораздавателната система да са със 7-годишен мандат, пък и безотговорни, ненаказуеми, а и несменяеми?! За да се убеждаваме цели 7-години, че НИТО ЕДИН български партийно или ДС-издигнат и назначен юридически титуляр не става за юрист, да не говорим за висш пост?! Юристите от българските пост-комунистически университети, и особено тия от уни-лафките за дипломи и приравнените на "юрист" милиционери от разни спец-школи, доказаха, че не стават за правораздаване, не могат да създават ефективна организация, не могат да прилагат нормална кадрова политика и практика, не могат да управляват финанси с грижата на добри стопани, ..... въобще не стават за нищо друго освен за нагло конюнктурно и поръчково узаконяване на противоправни далавери от всякакъв вид, безобразни кадрови кадрили, абсолютна дезорганизация, непрекъснат плач за малкото обществено заделялни им пари (намеквайки, че поради това са принидени да си набавят допълнителни средства чрез противоправна дейност!) въпреки, че са НЕЗАСЛУЖЕНО най-високо заплатените "специалисти" (вкл. монополни адвокатски и други хонорари и такси без обвързване с качеството и резултатите от работата!), пък и безотговорни и ненаказуеми, а някои и несменяеми! Най-фрапиращи примери за това са Конституциония съд (луксозен пенсионерски клуб за партийно-мафиотско конюнктурно заслужили "юристи"), главните прокурори, върховните съдии и техните лични котерии в по-долните съдилища, частни-съдии-изпълнители, нотариуси, адвокати, ..... и най-вече законодателите "юристи"!!!

    Нередност?
  • 9
    kdo52372883 avatar :-P
    kdo52372883
    • + 10

    Браво, Дон Цацо! Браво, Лойчо наш!! Само така – бой по "лошите" медии, бой по несъгласните, бой по соросоидите! Дончев, Прокопиев и Диков клатят държавата, готвят преврат, финансират се от Сорос!!! Иванов – и той е американски агент, заговорничи с Европейската Комисия и със световната евре...., пардон, сороска, конспирация да бутне държавата българска! Злодеи са всичките, до един!!!

    Независимостта на пеев..., пардон, съдебната, власт трябва да се брани с всички сили и средства! С дела и обвинения срещу "вражеските" медии, с безброй статии (на флашки) от Калоян Стоев, с редовно квичене от Беновска, Дудуков и другите редници от армията цацарова.

    И не на последно място, предлагам да заведеш веднага дела и срещу чуждите посланици – или иначе казано, тези докладописци, шпиони и подривни елементи – които си позволяват да критикуват кочината, да настояват за свобода на словото, спазване на човешкита права и етичните стандарти. Все думи-анатема за теб, все лоши думи. Както и такива от рода на "гражданско общество", "демокрация" и пр.

    Така че, дружина, смело напред! Смело напред с Делян, Сотир, Цвъ и другите герои! Напред към Средна Азия, напред към "1984", напред към авторитаризъм и мракобесие. И помнете, "сороси", помнете и не забравяйте – BIG SOTIR is watching you!!!

    Нередност?
Нов коментар