🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Неочакваната буря за пловдивския брокер

През годините Георги Гергов се адаптира към всяка власт, като успява да капитализира контактите си в съда и прокуратурата, за да развива бизнеса си

Георги Гергов
Георги Гергов
Георги Гергов    ©  Анелия Николова
Георги Гергов    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Скандалът "Цацаров/Дончев" е използван от Корнелия Нинова да се раздели с още един от силните в БСП.

На 12 декември 2006 г. в ресторанта на пловдивския хотел "Санкт Петербург" Георги Гергов празнува 50-годишния си юбилей. Пее Филип Киркоров. Тук са Георги Първанов и съпругата му, както и по-голямата част от кабинета "Станишев". Сред гостите са бивши и настоящи магистрати, полицаи, бизнесмени, представители на местната и централната власт.

Единадесет години след тази демонстрация с влиятелни приятели (междувременно Гергов празнува рождените си дни в една от палатите на Пловдивския панаир, който придоби) той се озова в центъра на скандал, който беше използван от БСП за рязкото му изваждане от партията. А ГЕРБ, които през последните години работеха в негов интерес, се разграничиха от него.

"Четейки и слушайки коментарите от вчера, оставам с впечатлението, че г-н Гергов в желанието си да бъде приятел на всички, да свърши едно добро дело, може да се окаже единственият виновник за възникването на ситуацията, което мисля, че не е вярно", коментира Сашо Дончев.

Макар и разпознаван като червен, Георги Гергов всъщност е надпартиен или поне не само партиен. Самият той казва, че не смесва бизнеса с партията, имайки предвид БСП. Факт е, въпреки обвързаността му със социалистите, личните му дела по някаква невидима сила успяват да получат благословията на всички власти, независимо как се сменят формациите начело.

Панаири, панаири

Историята за това как Гергов придобива "Международния панаир в Пловдив" е емблематична за начина, по който той успява да капитализира контактите си в политиката, съда и прокуратурата, за да развива бизнеса си.

В края на 2006 г., когато на власт е тройната коалиция, дружеството "Пълдин туринвест", в което Гергов има участие, беше допуснато като акционер с 34% в "Международен панаир Пловдив". Това стана без търг или конкурс и с благословията на държавата в лицето на тогавашния министър на икономиката Румен Овчаров и заместничката му Корнелия Нинова. Официалната версия беше, че частният партньор ще осигури свежи пари за дружеството. Бизнесменът се ангажира да инвестира 100 млн. евро, но това така и не стана. Година по-късно, след увеличения на капитала чрез апорти на имоти, делът на "Пълдин туринвест" (което първо беше на общината, но след това Гергов, отново с апорти, придоби) в панаира достигна 49%

Именно когато сделката с Гергов е подготвяна през 2006 г. контролираната от държавата фирма се забърква в корупционен скандал, след като сключва договор (за 500 хил. евро) с австрийския лобист Петър Хохегер, който е близък до съпругата на тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев Моника. Последните плащания по договора са след влизането на Гергов в операцията.

В края на 2008 г. Гергов обяви, че допълнително е придобил 1.5% от капитала на панаира, като е изкупил акции от бивши собственици на терени, които по-рано са ги получили срещу реституционните си права. Така контролираният от него дял достигна 50.36%.

През 2010 г. първото правителство на ГЕРБ се опита да развали сделката, като оспори двете увеличения на капитала, но загуби делото. Така панаирът се оказа под контрола на Гергов, въпреки че беше в забранителния списък за приватизация.

Миналото лято второто правителство на ГЕРБ реши държавата окончателно да излезе от участието си в Пловдивския панаир, като подари акциите си на община Варна и община Пловдив. Крайморският град дори получи по-голямата порция – 29%. Градът под тепетата пък отхвърли офертата да вземе безвъзмездно 20.63%, а впоследствие пловдивският кмет Иван Тотев стана обвиняем. Когато прокуратурата даде заден по разследването срещу него, той започна да подкрепя сделката на общината с панаира.

Само преди две седмици общинският съвет гласува да отмени предишното си решение и да стане акционер в панаира. "За" гласуваха съветниците от ГЕРБ, БСП (без Иван Петков) и други по-малки партии. "Против" се обявиха единствено представителите на "Съюз за Пловдив" и ДСБ, а местната коалиция на патриотите се въздържа.

И двете сделки - с пловдивската и с варненската община, станаха с активната роля на бившия културен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов (близък както до Цацаров, така и до Гергов), който активно лобираше за проекта за пловдивската опера, както и за превръщането на прословутия имот на Гергов във Варна, "Дупката", в музей или аналог на столичното ларго.

Съмненията бяха, че Варна и Пловдив ще изтъргуват своите акции, което ще направи Гергов едноличен собственик на панаира. Или поне до тази седмица.

Дни след избухването на скандала Бойко Борисов разпореди на Тотев и общинските съветници в ГЕРБ да отменят решението. "Няма да позволя името, авторитетът и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси", коментира Борисов. Очаква се катарзисът на ГЕРБ да бъде последван и от подобно решение във Варна.

Именно начинът, по който Гергов придобива контрол върху панаира, става причина за няколко проверки около него, които обаче завършват безславно. В края на 2009 г. служител на икономическа полиция подава сигнал до вътрешния министър Цветан Цветанов, който визира именно приватизацията на панаира. Сигналът е огласен от Яне Янев по време на парламентарния контрол през февруари 2010 г., когато става ясно, че преписката е потънала в прокуратурата и до ден днешен няма яснота за съдбата й. Източник на "Капитал" от ГЕРБ разказа, че завъртането на интригата е било самостоятелен ход на Цветан Цветанов.

През април 2010 г. сигнал подава и тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков. Той е насочен директно срещу ръководения от Сотир Цацаров Окръжен съд и визира действията на съдебния състав, който назначава поисканите от Георги Гергов оценители за оценка на апортната вноска в "Международен панаир Пловдив". Съдия по делото е Александър Стойчев, чието кариерно израстване е свързано с Цацаров. С негово определение от 7 декември, петък, се приема предложението на Гергов за оценителите. Експертизата е представена и приета на 11 декември, т.е. след един работен ден.

Назначените проверки по сигнала на Трайков не откриват нередности. "Той е много свестен колега като начин на мислене на съдия. Не е достойно неговото име да бъде замесвано във всичко това", защитава Цацаров колегата си по време на изслушването му за главен прокурор през 2012 г. Той обяснява пред кадровиците на Темида, че има алиби - по време на разглеждане на делото е бил първо в Тирана, а после в отпуск.

Наскоро името на съдия Стойчев се появи покрай спора между "Техномаркет" (на Делян Пеевски) и Глориент инвестмънт (които са собственици на имотите). Според специализирания сайт defakto.bg повечето дела попадат при един и същ съдия - Александър Стойчев, макар че според "Глориент" те изобщо не са подсъдни на пловдивския съд, защото местонахождението на имотите не е в пловдивския регион.

Цацаров : едно дълго приятелство

Но ако се върнем на близостта между Цацаров и Гергов, тя е осветена в детайли още през 2012 г. Пловдивският бизнесмен Петър Станчев разкрива пред сайта "Биволъ", че Георги Гергов и Сотир Цацаров са членове на една и съща масонска ложа - "Слънце Ориент".

По време на избора му за главен прокурор Цацаров на практика не дава ясен отговор на въпроса дали е масон. Изявлението му пред ВСС е образец на бягане от отговор. След като уточнява, че магистратите трябва да странят от зависимости, той разясни на членовете на съвета какво е масонството: "Що се отнася до практиката на такива общества, мисля, че хората, запознати с литературата, най-малкото биха заявили, че ги познават. Най-малкото, би следвало да бъдат познавани от литературата. Специално по отношение на масонството мисля, че книгата на проф. Недю Недев "Масоните в България" е най-добрият източник."

По-рано пред етичната комисия на съвета на въпрос на нейния председател Ясен Тодоров Цацаров отговаря: "Съвсем ясно казвам, че познавам Георги Гергов Не мисля, че Георги Гергов е човек, от когото някой трябва да се пази, когато го види, да му каже добър ден, при условие че го познава."

За контраст - според Сашо Дончев Георги Гергов наричал главния прокурор "Соти". "Ние с Цацаров се познаваме от много години, когато той даже не е бил окръжен съдия и когато аз съм бил още в ТКЗС-то или в община Садово - кмет", казва самият Гергов пред "Канал 3" (която се свързва с Делян Пеевски) в единствения си коментар за уредената от него среща.

Източник на "Капитал" от БСП разкри, че информация, която получава от прокуратурата, била използвана от Гергов и за да подреди листата с кандидати за депутати на БСП от Пловдивска област на последните избори. Два дни преди окончателното й одобрение от националния съвет Нинова представи ген. Димитър Шивиков като представител на гражданската квота на четвърто място в нея. На пленума името му вече липсваше. Два независими източника от БСП твърдят, че Гергов е заплашил генерала с висящите му дела. Зад този ход обаче стои главният прокурор Сотир Цацаров, който намирал, че номинацията на Шивиков може да се превърне в атака срещу прокуратурата.

Георги Гергов твърди, че Корнелия Нинова има за какво да му е благодарна още от времето, когато Сергей Станишев беше премиер и оглавяваше БСП. През 2007 г. Станишев уволни Нинова като зам.-министър на икономиката (титуляр беше Румен Овчаров). Според бизнесмена още тогава той се застъпил за нея да стане част от ИБ. По неофициална информация от тогава обаче истината не е точно тази. Станишев е бил посъветван от близък свой колега да вземе Нинова в ръководството като контрапункт на Овчаров. Двамата са във влошени отношения тогава, защото тя смята, че министърът я е пожертвал.

Срещу Нинова има прокурорски проверки, които са приключили, но не са влизали в съдебна зала, което означавало, че може да бъдат подновени винаги, потвърди Гергов информацията на Канал 3. Срещу Румен Овчаров също има такива. Бизнесменът каза в прав текст пред пленума, че Овчаров е "натиснал копчето на скандала" срещу него, като особено съмнително било, че бил в кабинета на Нинова, когато тя поискала оставката на Гергов. Любопитно е, че бизнесменът взима мажоритарния дял от панаира по времето, когато Овчаров е министър на икономиката, а Нинова - негов заместник и председател на Съвета на директорите на международния изложбен център като представител на държавата.

Топлата връзка между ГЕРБ и БСП

"Генерале, яка ти душа", казва в едно свое интервю Георги Гергов по адрес на премиера Бойко Борисов, който току-що е съставил второ правителство. На въпрос колко време ще има този кабинет той отговаря: "Колкото каже Бойко Борисов. Бъдете сигурни. Една заран ще стане, ще бъде ядосан и ще каже "Аайде, баста". Георги Гергов, разбира се, познава.

Георги Гергов е човекът, който поддържа тесни връзки с ГЕРБ и лично с Бойко Борисов. На него например бившият премиер се е обадил, за да предложи на Нинова да стане председател на Народното събрание. При обсъждането в бюрото Гергов е защитавал позиция, че постът трябва да бъде приет.

По време на закритата част на пленума на БСП, на който той в крайна сметка се оттегли, лидерката на БСП е заявила, че знае и за други разговори на Гергов с Борисов. "Той нали знаете какъв е, каза ми кой му се обажда", разказала Нинова пред членовете на националния съвет с намек, че Гергов е договарял включване на социалистите в новото правителство.

"Как така господин Георги Гергов, виден бизнесмен, успява да намери съюзници във всяко правителство и да прокара немислими мостове между уж непримирими политически опоненти?" С този риторичен въпрос независимият депутат Велизар Енчев се обръща към министъра на икономиката Божидар Лукарски в предишния парламент. Темата е поредната трансформация в собствеността на контролираната от Гергов фирма "Международен панаир", в която е партньор с държавата.

Велизар Енчев не получава ясен отговор на въпроса, но нито една политическа партия не показва заинтересованост по темата. Но фактът, че само свободен електрон като Енчев се изказва по темата е показателен. От стенограмите на парламента от последните години се вижда, че макар да е едно от най-уязвимите звена в БСП (заради съмненията около бизнеса му, а и доколкото е отрицание на идеите на партията), той така и не е попадал под ударите на основния опонент на БСП - ГЕРБ. С аналогичен комфорт се ползва например депутатът от ДПС Делян Пеевски.

До тази седмица, когато Гергов напусна ръководството на БСП, а видни представители на червената партия скочиха срещу него, от ГЕРБ никога не са си позволявали да го атакуват директно. От стенограмите в парламента се вижда, че темата за панаира и Гергов се обсъжда на няколко пъти през последните десетина години, но никога от ядрото на ГЕРБ (от Яне Янев, докато беше депутат, и от вироглавия представител на гражданската квота Методи Андреев).

Раздялата с БСП

Самият Гергов твърди, че е член на БСП от 41 години, но пък се помнят и негови изказвания от време на управлението на СДС - че е седесар. Той на практика поднови членството си в социалистическата партия през 2005 г., когато правителството се оглавява от Сергей Станишев.

Сега Гергов казва: "Това, че съм от БСП, е едно, но аз цял живот съм си бил в тази партия и мен ме приемат и десни, и центристи, и всякакви и няма никакво значение. Аз не мешам познанствата си, приятелствата си с партии".

Ако има нещо сигурно, то е, че Георги Гергов не е в БСП, за да стане депутат. Всъщност и БСП не очакват от него да им носи гласове - от години във втория по големина град в страната, Пловдив, БСП не може да запише приличен резултат. Едно от съмненията е, че Гергов е в договорка с ГЕРБ, които управляват вече два мандата там. В актуалния състав на общинския съвет например социалистите имат едва петима съветници срещу осемнайсет от ГЕРБ. Самият Гергов лично преди години се кандидатира за кмет и остана пети с унизителните около 8000 гласа.

Кариерата му в БСП няма да струва нищо без три неща - апаратното влияние, което има и се старае да поддържа в пловдивските организации - градска и областна, връзките с Русия, и социалния капитал, който е изграждал през годините.

Георги Гергов никога не е крил близостта си с Русия. Преди няколко месеца, когато мотористите от "Нощните вълци" - формирование, в което членува и руският президент Владимир Путин, гостуваха в Пловдив и поднесоха цветя на хълма на освободителите, с тях беше именно Гергов, който след това домакинства и срещата на руския посланик Макаров с представители на местния бизнес.

През 2007 г. кабинетът на Станишев взима решение, с което допуска Гергов да изпълнява ролята на почетен консул в Русия в Пловдив, където да отговаря за още четири области. Именно в тази роля той твърди, че "знае позициите на Москва по редица въпроси".

На национално ниво в БСП Гергов се считаше за близък до бившия президент и председател на БСП Георги Първанов и до бившия министър на вътрешните работи Румен Петков. Бизнесменът обаче остава при БСП, когато Първанов и Петков се отцепват в АБВ. Нещо повече - през 2016 г. той помогна на Корнелия Нинова да стане председател на социалистическата партия.

От изказвания на членове на БСП около скандала става ясно, че Гергов си е навлякъл яда на ръководството, тъй като без мандат се е опитвал да води преговори с ГЕРБ.

В разгара на скандала около срещата на Сашо Дончев със Сотир Цацаров в ЦУМ Гергов подарил на Корнелия Нинова снимка с пловдивските делегати на конгреса, на гърба на която написал "Да си жива и здрава". В последното си интервю той каза "започва да се сваля маската на новия председател" и се закани - "аз Корнелия я познавам. Тя задна скорост няма и сблъсъкът тепърва ще се състои".

Решението на Нинова има по-дълбоки корени и скандалът с Дончев е само повод, който тя използва, за да се освободи от Гергов, така както ГЕРБ се опитаха да дадат заден по сделките на общините във Варна и Пловдив с панаира. Водещо при Нинова е не само желанието за еманципация, но и несигурността, която носи присъствието на Гергов. Същата несигурност за нея носи и откритата война с нея.

Бизнесът на Гергов

Историята на Георги Гергов в бизнеса е шарена. Започва през 1995 г. в животновъдството, когато купува свинекомплекса в село Маноле и няколко фуражни завода в страната, но пет години по-късно излиза от този бизнес. Преминава и през пътното строителство – като собственик на "Пътища Пловдив", която продава преди три години на благоевградската "Агромах". Докато е под негов контрол, "Пътища Пловдив" или консорциумите, в които дружеството участва, успяват да получат обществени поръчки за близо 100 млн. лв.

Името му се свързва основно с Пловдивския панаир, ЦУМ в София и курорта "Слънчев ден" близо до Варна. Днес трудно може някой от трите проекта да се нарече успешен.

В туризма Гергов навлиза при правителството на Иван Костов. Чрез две приватизационни сделки през 1999 г. той става собственик на пловдивския хотел "Санкт Петербург" и на 55% от капитала на курорта "Слънчев ден". По-късно курортът минава изцяло под негов контрол.

Чрез дружеството "Слънчев ден" през 2004 г. той купува софийския ЦУМ. С времето някогашният универсален магазин постепенно се изпразва въпреки отличната си локация, а проблемите му се свързват с появата на по-гъвкавите и конкурентни концепции като моловете. Преди няколко години, по време на първото правителство на ГЕРБ, Гергов предлага Националният исторически музей да се премести в ЦУМ, като разчита на дългогодишен договор. Идеята среща подкрепа от тогавашния културен министър Вежди Рашидов, както и от директора на НИМ Божидар Димитров, но в крайна сметка не се случва.

Пловдивските сделки на Гергов започват през 2006 г., когато по предложение на тогавашния син кмет Иван Чомаков се създава смесеното дружество "Пълдин туринвест". В него общината държи 75% от капитала, а бизнесменът – останалите 25%. В дружеството общината апортира общо 16 имота, включително възрожденски къщи и терени в резервата "Старинен Пловдив". След няколко увеличения на капитала Гергов обръща съотношението на собствеността в своя полза.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gimi avatar :-|
    Мавродинов
    • + 10

    Соти? Аз очаквах Цаца!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 10

    Гергов - саламандерът на прехода! Човекът, който показа, че партийната принадлежност е удобен шлифер, с който може да се загърне всяка срамотия, а и върши работа за пред публиката.
    След като изкупи свинекомплекса в с.Маноле (най-големият на Балканите) по времето на Виденов, почивната станция на ЦК на БКП (Слънчев ден) по времето на Костов и Пловдивския панаир по времето на Станишев, Гергов оцелява с врътки и при Борисов:

    http://www.transmedia.bg/2017/04/28/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2/

    Нередност?
  • 3
    upa47370644 avatar :-|
    upa47370644
    • + 3

    Toplata vrazka na G Gergov s pravitelstvoto no ODS be6e Bogomil Bonev ( Jena mu sega deputat ot BSP). Predi poslednite mestni izbori Totev be6e razsledvan ot prokuraturata( G.G. mu be6e konkurent), kogato Plovdiv ne Vze podaruka ot B B I G G Totev otnovo stana klient na prokuraturata( V kakva dujava jiveem ? !!! Narode ) G G e edin suvremenen Bai Ganio- znae koga I na kogo da celuva ruka, no kogato vzeme bez pari durjavni active - falira . Edno e da si 6ef na 100 praseta v Manole drugo da menagira6 panaira. ? kolko zaem e vzel G G ot darjavnata BBR prez poslednite 3-4 godini . ? Koi mu gi dade. ? 6te gi varne li.

    Нередност?
  • 4
    i3ida11 avatar :-|
    i3ida11
    • - 1
    • + 5

    Куче влачи - диря няма! А защо през всичкото това време журналята мълчат? Чак сега се разнищват нещата! Аман от такива свине, дето осират пейзажа и се мислят за големи бинезсмени!

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#4] от "i3ida11":

    Ако прегледате архива на Капитал, ще видите, че редовно сме били информирани - къса памет, или четене без разбиране?

    Нередност?
  • 6
    florencia avatar :-|
    Nina Kercheva

    Вярвам,въпреки всичко / а то е много..../ че Пловдив един ден ще си върне Панаира , той е негов , дано не се стига до сценарий ала Илия Павлов !!!!

    Нередност?
  • 7
    hlw08485203 avatar :-|
    Люси

    Държава,в която преобладава комунистическа икономика в дълбоко уродлив вид,просто няма нужда от търговски панаир.Кое нещо заслужава да се рекламира и търгува-киселото мляко и сиренето с интересните съставки?Зеленчуците от Турция или плодовете от Полша?Технологични измишльотини и грамотни ученици?Имаме си обаче уникални неща- бизнесмени,устойчиви като хлебарки,хитреци до брилянтност,въжеиграчи с шлифовани от лизане езици,келипиржии и гьонсурати(при това българския език е слаб от към такива изразни средства)Но по-страшно е,че имаме народ,който открито мечтае да е на подобни позиции!!!!Все някога ще се отвратят официално от нас,пък нека да не ни пука.

    Нередност?
Нов коментар