🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ТЕЦ "Свищов" пуска нова мощност за студен резерв

Инвестицията на централата е на стойност 36 млн. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В момента централата не произвежда енергия, но се очаква да заработи отново през април.

Заводската централа ТЕЦ "Свищов", в която акционер е търговецът на електроенергия "Енерджи маркет", ще разшири мощностите си за производство на електроенергия с нови 58 мегавата. Това стана ясно от доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране относно промяна на лицензията на централата, която се изисква заради въвеждането на новото съоръжение.

Централата, подобно на ТЕЦ "Видахим", с която имат общи собственици, е една от тези, които се издържат основно от продажбата на комбинирана електроенергия (производство на топло- и електроенергия от едни и същи мощности) на Националната електрическа компания (НЕК). В средата на миналата година обаче с цел да се подобри финансовото състояние на държавното дружество парламентът прие промени в закона за енергетиката, които ограничиха изкупуването на неефективното производство от когенерациите (т.е. такова, което не се придружава и от производство на пара).

Новата инвестиция

Инвестицията в новата кондензационна турбина, която е производство на Siemens, е на стойност 36 млн. лв., коментира за "Капитал Daily" един от изпълнителните директори на дружеството, Петьо Петров. Съоръжението е с 10% по-ефективно от останалите и ще доведе до спестяването на емисии, допълни Петров. То обаче ще произвежда само електроенергия, която ще се използва за собствени нужди и продажба на свободния пазар, когато обаче пазарът стане благоприятен. Самата централа има и лиценз за търговия с електроенергия от 2013 г. С новото съоръжение електрическа мощност на централата ще достигне общо 178 мегавата, а топлинната ще се запази на 280 мегавата.

Засега основната идея е новата мощност да бъде предоставяна за студен резерв. От сайта на Електроенергийния системен оператор се вижда, че централата вече има опит в предоставянето на такива услуги, тъй като е един от класираните участници на последните търгове за резервиране на мощности за студен резерв с два от блоковете си общо за 104 мегавата. Цената, плащана за тази услуга, е 8.42 лв. за предоставен мегаватчас и осигурява стабилен приход, въпреки че централата е в престой.

В момента ТЕЦ-ът не произвежда енергия, коментира Петров, като се очаква да заработи отново през април.

В търсене на варианти

През последните години производството на топлинна енергия от централата драстично е намаляло, като очакванията са тази тенденция да се запази и в бъдеще, става ясно от доклада на КЕВР. Това се отразява и на производството на високоефективна комбинирана електроенергия, която се изкупува от НЕК на преференциални цени.

В доклада се посочва, че за ТЕЦ "Свищов" няма икономически стимул да произвеждат електроенергия, която не се изкупува като високоефективна. В същото време обаче централата е принудена да произвежда такава енергия по чисто технически причини. Заради това новата мощност, която няма да произвежда комбинирана енергия, ще има благоприятно въздействие върху икономическите показатели на централата, тъй като ще замени някой от старите и не толкова ефективни мощности.

По думите на Петров централата ще продължи да използва за производството си въглища. В момента те се доставят от ЮАР, но традиционно централата се снабдява с тях и от Русия и Украйна.

Според данните от последния публикуван финансов отчет за 2014 г. централата е реализирала загуба от близо 2 млн. лв. при печалба от 765 хил. за 2013 г.

Новият ТЕЦ "Свищов"

От началото на февруари 2016 г. ТЕЦ "Свилоза" е преименувана на ТЕЦ "Свищов". Според Петров промяната на името е станала, за да не се бърка съоръжението с останалите предприятия, които се намират на площадката и които централата захранва, които са на други собственици. Едното от тях е "Свилоцел" на Красимир Дачев и "Свилоза ярн" с едноличен собственик "Е. Миролио".

Според Търговския регистър собствениците на новият ТЕЦ "Свищов" остават същите. Това са регистрираната в Кипър "Соколекс лимитид" и регистрираната в САЩ "Ай Тй констракшън", в която акционер е "Енерджи маркет", която е един от големите търговци на електроенергия в страната.

(Заглавието и снимката на статията за променени на 12.07.2017 г., тъй като в първоначалния вариант не отразяват промяната на името на централата от ТЕЦ "Свилоза" на ТЕЦ "Свищов", за което редакцията се извинява.)

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • + 3

    Пъблично НЕчестно партньорство! Аре Нема нужда! Държавата може и сама да си построи централи за студен резерв! Ще излезе по-евтино! Нема се краде толкова! Нема новоизлюпени да се пъчат-кой съм аз! Като си е инвистирал, сам да си продава енергията!

    Нередност?
  • 2
    ijj avatar :-|
    ijj

    "В доклада се посочва, че за ТЕЦ "Свилоза" няма икономически стимул да произвеждат електроенергия, която не се изкупува като високоефективна. В същото време обаче централата е принудена да произвежда такава енергия по чисто технически причини. Заради това новата мощност, която няма да произвежда комбинирана енергия, ще има благоприятно въздействие върху икономическите показатели на централата, тъй като ще замени някой от старите и не толкова ефективни мощности."

    Много особена ситуация - явно е намаляла консумацията на топлинна енергия и затова се налага разделно производство на електроенергия "по чисто технически причини", въпреки стимулите за когенерация.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "Граждани за Европейско либерално беззаконие":

    Ще се краде точно толкова, може и повече. Частниците поне има шанс да не са в управлението.

    Нередност?
Нов коментар