Кадри с подкрепа

Връщането на Жаклен Коен като председател на борда на директорите на АЕЦ "Козлодуй" е дошло от най-високо ниво

Коен не е любимец на енергийния министър Теменужка Петкова, която го освободи от поста изпълнителен директор на Български енергиен холдинг (БЕХ) през февруари миналата година.
Коен не е любимец на енергийния министър Теменужка Петкова, която го освободи от поста изпълнителен директор на Български енергиен холдинг (БЕХ) през февруари миналата година.
Коен не е любимец на енергийния министър Теменужка Петкова, която го освободи от поста изпълнителен директор на Български енергиен холдинг (БЕХ) през февруари миналата година.    ©  Велко Ангелов
Коен не е любимец на енергийния министър Теменужка Петкова, която го освободи от поста изпълнителен директор на Български енергиен холдинг (БЕХ) през февруари миналата година.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кадровите рокади при всяко ново упрaвление не са нещо необичайно, но в енергийния сектор винаги са изглеждали като сложен пъзел от интереси. В края на миналата седмица този пъзел беше пренареден с връщането на Жаклен Коен на поста председател на борда на директорите на АЕЦ "Козлодуй". Той беше освободен от него по време на служебното правителство на Герджиков и на негово място беше назначен изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов.

Връщането на Жаклен Коен обаче е, меко казано, странно. Още с назначаването му по време на правителството на Пламен Орешарски, единственият въпрос за неизвестния в енергийните среди Коен беше чии интереси ще защитава той в АЕЦ "Козлодуй". Повечето отговори клоняха към ДПС и търговец на скрап. Със сигурност Коен не е любимец и на енергийния министър Теменужка Петкова, която го освободи от поста изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) през февруари миналата година. Точно за това е логично да се предположи, че назначението му идва от по-високо ниво, което беше потвърдено и от двама независими източници на "Капитал".

Подкрепата за Коен

Смята се, че успешната кариера на Коен в енергетиката се дължи на близките му контакти с ДПС. Тя започва в края на 2013 г. по време на правителството на Пламен Орешарски с назначението му като член на борда на директорите на АЕЦ "Козлодуй". Истинската звезда на Коен обаче изгрява по време на второто правителство на ГЕРБ, когато е назначен за председател на борда на директорите на централата на мястото на Георги Христозов, а малко по-късно през 2014 г. и за изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг и член на борда на директорите на "Южен поток България".

Както "Капитал" вече писа, от справка във фирмения регистър става ясно, че преди да влезе в енергетикaта, Коен е бил управител на фирма "Ем Еф Ай турс", която е собственост на "Моллов файненшъл енд индъстриал груп". Преди това е бил управител на "Тризет" - фирма, която е била акционер в "Елкабел" на Фуат Гювен.

Кариерата му се свързва и с тютюневия бизнес, тъй като е бил член на борда на директорите на приватизационен фонд "Никотиана-БТ", а една от бизнес партньорките му дълги години е в управата на различни компании на "Булгартабак", преди дружеството да бъде приватизирано през 2011 г. от фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Коен е участвал и в управлението на "БТ Ем Джи" заедно с Иван Колев. Последният е бил в управата "Приватизационен фонд Мултигрупелит" заедно с Николай Вълканов и Илия Павлов, сочи информационната система ДАКСИ.

В енергийните среди се говори също, че Коен е бил и консултант на групата зад Димитър Стефанов (Митко Каратиста), който ненадейно се беше озовал в управлението на ЧЕЗ - България.

Отстраняването от БЕХ

След дълго трупано напрежение между енергийния министър Теменужка Петкова и Коен последният беше отстранен от ръководния пост в БЕХ през февруари миналата година. Между двамата имаше определено неприязнени отношения, тъй като Коен се отнасяше с министъра с видимо пренебрежение. Формалната причина за освобождаването му тогава беше "оптимизация" на работата на холдинга. Тогава на негово място беше назначен Петьо Иванов, който е изпълнителен директор на холдинга и до момента.

Основният мотив за отстраняването на Коен беше провала на БЕХ да намери финансиране за погасяване на дълговете на дъщерната компания НЕК към ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" в размер на близо 1 млрд. лв. Това забави с близо година влизането в сила на споразумението с двете централи, с което при изплащане сумата те трябваше да намалят цена на електроенергията, която продават на НЕК. Това задълбочи дълговата криза в енергетиката още повече, тъй като двата ТЕЦ-а отказваха да плащат задълженията си към държавната "Мини Марица-изток", което силно влоши финансовата стабилност на дружеството.

В допълнение Коен се опита да попречи на договорената още от времето на Пламен Орешарски сделка за разсрочване на задълженията на "Топлофикация - София" към БЕХ.

Малко преди да бъде заменен на поста, Коен направи скандал и заради спрените доставки на газ от "Газпром" към газоразпределителната компания "Овергаз" в навечерието на 2016 г. Тогава изпълнителният директор на БЕХ обвини частната фирма, че иска да остави на студено 200 хил. българи, а премиерът Бойко Борисов привидя заговор срещу кабинета. После се оказа,че това не е точно така, "Овергаз" се договори за доставки на газ от "Булгаргаз", като обаче намекна, че някой се опитва да вземе бизнеса й. В резултат на което Коен все пак беше освободен от БЕХ.

В енергийните среди също се твърди, че като председател на борда на АЕЦ "Козлодуй" Коен бави обществените поръчки и подписването на договори, което спъва работата на централата.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 5

    "Бате к*ре, нешо ноу ти дзнае устата, аъ е-ла ти ъ крЕпиш стабилност, ъ цкиъме колко че изкараш! Кфо станА, бе? Келнерката къде се дзагубИ? А, ето я! Слушай са, дзаписваш ли внимателно! Че ми донесеш еин ъръор, аъ с повечко чесън така..."

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 3

    Така става, като ги къбират от кол и от въже "държавните" мъже в енергетиката..... ще има да се чудят......

    Нередност?
  • 3
    samsum avatar :-|
    Deputat 241
    • + 1

    Ами те в енергетиката са си едни и същи, начело с Р.Овч.

    Нередност?
  • 4
    mikaela72 avatar :-P
    Една Другарка

    А пък в 24 часа от 13 август каква лъскава (и лъжовна) статия са пуснали за него... Ум да ви зайде...

    То бива да послъжеш малко и да поукрасиш, ма то няма нищо вярно - само дитирамби за огромни лични успехи в енергетиката... как едва ли не тя била фалирала, а той като дошъл - и всичко оправил...

    Или сам си прави ПР, или от някъде някой го гласи я за връщане в БЕХ, я за министЕр...

    Нередност?
Нов коментар