Пролетно прочистване в БЕХ

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова най-накрая получи контрола над енергийния холдинг

Теменужка Петкова трудно успяваше да прокара решенията си в БЕХ, често саботирана от доскорошния му изпълнителен директор Жаклен Коен
Теменужка Петкова трудно успяваше да прокара решенията си в БЕХ, често саботирана от доскорошния му изпълнителен директор Жаклен Коен
Теменужка Петкова трудно успяваше да прокара решенията си в БЕХ, често саботирана от доскорошния му изпълнителен директор Жаклен Коен    ©  Велко Ангелов
Теменужка Петкова трудно успяваше да прокара решенията си в БЕХ, често саботирана от доскорошния му изпълнителен директор Жаклен Коен    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обикновено смяната на висшите мениджъри в държавните енергийни дружества минава тихо и незабележимо. За новината се разбира първо от ловки репортери, които прихващат документите за вписване на новите директори от Търговския регистър, преди още промените да бъдат вписани. Не и този път. Министерството на енергетиката успя да изпревари репортерите и съобщи, че изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен е освободен от длъжността. Усещането за бързата реакция на министерството беше сякаш някаква тежест е паднала от него.

Изпълнителният директор на БЕХ е нещо като министър в сянка, тъй като реално провежда политиката на министерството - той може да натиска държавната енергетика да оптимизира дейността си, да следи обществените поръчки за предварително избрани изпълнители или пък да манипулира графика за плащане на предприятията, така че едни фирми да получават парите си бързо, а други не. Както стана ясно от справка, изискана от НЕК от служебния кабинет през 2014 г., това например беше правено от бившия член на борда на БЕХ Георги Христозов, за да фаворизира свързаната с него ТЕЦ "Видахим". Така че възможността ръководството на БЕХ да бъде контролирано от министъра е от ключова важност. Не така се получи с Теменужка Петкова и формално подчинения й Коен.

Екипът й е труден

След дълго трупано напрежение между Петкова и Коен последният беше освободен от поста във вторник. Формалната причина за освобождаването му е "оптимизация" на работата на холдинга, но зад евфемистичния мотив стоят три основни причини: наскоро стартиралата нова проверка от Европейската комисия срещу България за газовия пазар, провалът при намирането на заем от БЕХ за покриване на старите задължения на НЕК и пренебрежителното отношение на Коен към Петкова, което вече беше станало прословуто в енергийния сектор.

На негово място в борда на БЕХ влиза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов. Държавният газов търговец пък ще бъде оглавен от досегашния му финансов директор Николай Павлов. Иванов и Павлов работеха заедно в НЕК съответно като главен счетоводител и финансов директор през 2012-2013 г., но с идването на власт на правителството на Пламен Орешарски бяха освободени. Двамата са част от екипа, който тогавашният министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев започна да формира около себе си. Самият Коен влезе в управлението на енергетиката в края 2013 г., първо в борда на директорите на АЕЦ "Козлодуй", а след смяната на правителството през 2014 г. беше оставен начело на БЕХ.

Най-наболелият проблем, който доведе до отстраняването на Коен, е провалът на БЕХ да намери финансиране за погасяване на дълговете на дъщерната му компания НЕК. С по-голямата част от очакваните 650 млн. евро трябваше да бъде платено на ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", които пък да могат да се разплатят със закъсалите "Мини Марица-изток". В резултат на изплащането на старите задължения към двете централи те се съгласиха още през април миналата годна да намалят цените за електроенергията, която НЕК е длъжна да изкупува от тях. За година държавното дружество щеше да си спести 97 млн. лв., като част от икономисаните средства след това щяха да се пренесат към потребителите през намалени цени на електроенергията.

Срокът за сделката се отлага от средата на 2015 г. и на практика всеки месец излиза съобщение, че тя ще бъде финализирана "до края на месеца". Поредният краен срок е краят на февруари. Причината за отлагането са почти изцяло неразборията в БЕХ и страхът да се поеме отговорност, твърдят запознати с работата на холдинга.

Това обаче е само върхът на айсберга. Коен се опита да попречи на договорената още от времето на Пламен Орешарски сделка за разсрочване на задълженията на "Топлофикация София" към БЕХ. С мярката се цели дружеството да бъде направено по-привлекателно за концесиониране, така че външен инвеститор да поеме отговорността за прекъсване на тенденцията на постоянно трупащите се дългове от столичното парно.

Капката на неразбирателството преля обаче по съвсем друг повод. Коен беше в основата на новогодишния скандал със спрените доставки на газ от "Газпром" към "Овергаз". Тогава изпълнителният директор на БЕХ обвини частната фирма, че иска да остави на студено 200 хил. българи, а премиерът Бойко Борисов привидя заговор срещу кабинета. Причината за спирането на доставките към "Овергаз" беше решението на "Газпром" (който е акционер в българското дружество) да прекъсне доставките към него, като мотивите не станаха ясни. Преди това двете компании взеха решение да се разделят.

Вместо да отправи въпросите си към "Газпром" обаче, Коен атакува "Овергаз" и раздуха скандала. Междувременно въпреки забавената реакция от страна на частното дружество (от което са знаели за спирането на доставките още на 21 декември 2015 г.) то бързо успя да влезе в договорни отношения с "Булгаргаз" на 31 декември и нямаше прекъсване за неговите клиенти. Тогава от частната компания намекваха, че някой се опитва да открадне бизнеса им, но не дадоха доказателства за това. "Оказа се, че и моите страхове, и неговите страхове (на Сашо Дончев, изпълнителен директор на "Овергаз инк" - бел. ред.) са плод на една интрига. Разбрахме се, стиснахме си ръцете и аз се надявам, че няма да имаме проблеми в това отношение", каза полуизвинително Борисов в средата на януари.

Нефективна кадрова смес

Назначенията в енергетиката винаги са имали и задкулисни мотиви, но при настоящото правителство на Бойко Борисов кашата допълнително се задълбочи. Първият, който си отиде от екипа на Петкова - заместник-министърът на енергетиката Антон Павлов, се водеше назначение на вицепремиера Румяна Бъчварова (която всъщност е била помолена да го направи, за да не се разбере кой е реалният поддръжник). Формалната причина за уволнението му беше, че се опитал да прокара кандидатурата на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков за член на европейската агенция за сътрудничество между регулаторите. Реалната - че е предприел действия, които не са съгласувани с министъра. Коен беше наследство от правителството на Пламен Орешарски и се ползваше с подкрепата на ДПС и търговци на скрап, чиято дума се чува. Изпълнителният директор на Националната електрическа компания Петър Илиев е назначение на Патриотичния фронт и доскоро смяташе, че предприетите миналата година мерки от Комисията за енергийно и водно регулиране и министерството не само няма да доведат до оздравяване на закъсалия държавен енергиен търговец, но и ще го досъсипят.

Подобна кадрова смес естествено не предполага добри резултати, но е изключително устойчива. Единственият начин нещо да се разбута в нея е да се забърка в някой скандал, който лично засяга Бойко Борисов. Което е възможно най-неефективният подход за управление на сектор с оборот от около няколко милиарда лева. По изключение при БЕХ сега промяната е нужно прочистване и може да отпуши и по-смели решения.